77 de ani de activitate a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”

  • 12 июня 2017, 14:21
  • 4 823

Cea mai veche instituţie de învăţământ pedagogic din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” a fost fondată pe 23 august 1940, numindu-se inițial Institutul Pedagogic și având cinci facultăți: istorie şi filologie, fizică, matematică, biologie şi geografie.

În anii postbelici, în cadrul acestei instituții de învățământ a fost deschis doctoratul, care pregătea specialiști în filologie, istorie, chimie, matematică, fizică, botanică, zoologie și anatomie, iar în anul 1955, universitatea a primit numele lui Ion Creangă.

În prezent, UPS „Ion Creangă” este un complex modern universitar în cadrul căruia îşi desfăşoară activitatea șase facultăţi: Facultatea de Istorie și Geografie, Facultatea de Filologie, Facultatea de Psihologie și Psihopedagogie Specială, Facultatea de Arte Plastice și Design, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Facultatea de Științe ale Educației și Informatică.

Aceste facultăți pregătesc cadre didactice la mai mult de 40 de specialități. A șaptea facultate, cea de Formare Continuă a Cadrelor Didactice și a celor cu Funcții de Conducere, fondată în 1975, a devenit un centru republican de formare continuă a cadrelor didactice și de formare profesională managerială a personalului administrativ din învățământul preuniversitar.

La cele 25 de catedre ale universității activează 17 profesori universitari, 16 doctori habilitați, 128 de doctori în științe și 114 conferențiari universitari. La facultățile universității își fac studiile peste 5 700 de studenți, iar până în prezent, Universitatea Pedagogică a pregătit peste 37 000 de cadre didactice, dintre care la peste o sută le-a fost decernat titlul de Pedagog Emerit al Republicii.

Universitatea „Ion Creangă” nu doar pregătește profesori de diferite specialități, absolvenții noștri sunt oameni de știință și cultură, politicieni, scriitori, savanți cu renume mondial, personalități marcante, printre care academicienii Boris Melnic, Petru Soltan, Haralambie Corbu, scriitorii Grigore Vieru, Spiridon Vangheli, Vasile Vasilache și alții.

Instituția de învățământ desfășoară o vastă activitate științifică și realizează o fructuoasă colaborare cu mai multe instituții de învățământ de peste hotare, cum ar fi universități din Italia, Germania, Estonia, Portugalia și altele. Conform acordurilor de colaborare interuniversitare, se realizează permanent schimbul de studenți, perfecționarea cadrelor didactice, pregătirea și editarea în comun a lucrărilor științifice, documentarea bilaterală a profesorilor și a studenților în arhive și biblioteci.

Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” este mereu o alegere potrivită, iar fiecare tânăr își va putea găsi vocaţia sa după bunul plac.