30 de femei antreprenoare de succes din RM au fost instruite în domeniul mentoratului

  • 17 мая 2018, 15:09
  • 786

30 de femei antreprenoare de succes din Republica Moldova au fost instruite în domeniul mentoratului, prin intermediulProiectului „Business Academy for Women” (BAW), gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și finanțat de Uniunea Europeană.

Femeile antreprenoare au participat în perioada 26 aprilie -16 mai la o serie de traininguri în scopul creării abilităților și competențelor de mentor, precum și dezvoltarea abilităților în domeniul comunicării eficiente, leadership-ului, managementului conflictelor, tehnicilor de negociere și transmitere a informației.

Diplomele de mentori au fost înmânate de Secretarul general de stat al ministerului economiei și infrastructurii, Iulia Costin, care a contribuit la elaborarea Programului BAW. „Consider că rolul femeii în dezvoltarea economică a unei țări și a antreprenoriatului, în particular, este unul crucial. Proiectul BAW are menirea de a permite femeilor să își realizeze potențialul antreprenorial prin dezvoltarea abilităților de gestionare a afacerii.”

În context, Iulia Costin a reiterat importanța promovării și a implementării conceptului de mentoring în afaceri, întrucât în Republica Moldova este puțin răspândit. “Mentorii au rolul de a susține și de a crește potențialul feminin în domeniul antreprenorial și managerial din Republica Moldova. Mentorii pot ajuta antreprenoarele cu mai puțină experiență atunci când lansează sau relansează o afacere, dezvoltă un produs nou, schimbă domeniul de activitate sau întâmpină dificultăți în dezvoltarea afacerii”, a subliniat Secretarul general de stat.

Coordonatorul de proiect Ana Sochircă a subliniat că pe parcursul  a 6 zile de instruire 30 de antreprenoare de succes în domeniul antreprenoriatului de pe tot teritoriul Republicii Moldova au avut posibilitatea să  cunoască în detaliu ce reprezentă activitatea unui  mentor, care sunt obligațiile, responsabilitățile și rolul acestuia în activitatea unei antreprenoare.

„În cadrul sesiunilor de instruire s-a discutat despre rolul mentoratului la diferite etape de dezvoltare a unei afaceri și despre managementul situațiilor de criză. Au fost analizate și discutate experiențele locale și internaționale de mentorat, istorii de succes, provocările și barierele din activitatea unei companii. Sunt convinsă că acest Proiect este unul necesar și va avea impact pentru beneficiarele care tind să obțină rezultatele scontate și să preia experiența pozitivă de la mentori”, a declarat Ana Sochircă.

Ulterior, 10 mentori vor ghida cele 10 antreprenoare, care vor fi selectate câștigătoare ale concursului de granturi BAW.

Proiectul BAW oferă femeilor șansa de ași realiza potențialul său de antreprenoare prin dezvoltarea abilităților de gestionare a afacerii, facilitarea accesului femeilor la tehnologii productive în scopul consolidării și creșterii capacității de maximizare a veniturilor întreprinderilor gestionate de femei.