R. Moldova și Japonia au semnat două acorduri

  • 30 июня 2020, 8:37
  • 447

Guvernul Republicii Moldova a semnat astăzi un acord cu Guvernul Japoniei privind acordarea unui împrumut în cadrul proiectului „Modernizarea tehnicii și a echipamentului agricol”. În cadrul aceleiaşi ceremonii, părţile au semnat şi un acord moldo-nipon de grant pentru cooperare economică, transmite MOLDPRES.

În numele Guvernelor Republicii Moldova şi Japoniei, documentele au fost semnate de Oleg Ţulea, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, şi Yoshihiro Katayama, ambasadorul Japoniei la Chişinău.

Acordul, întocmit prin schimb de note, are drept scop confirmarea deschiderii Guvernului nipon de a oferi un credit preferențial Guvernului Republicii Moldova, în valoare de aproximativ 18,7 milioane de dolari, prin intermediul Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA). Împrumutul este acordat pentru o perioadă de 40 de ani, cu o rată a dobânzii de 0,1% anual şi o perioadă de graţie de 12 ani. Aceste mijloace vor fi folosite pentru implementarea programului de modernizare a mașinilor și a echipamentului agricol din ţara noastră.

Acordul de grant privind cooperarea economică, în valoare de 409 mii de dolari, este destinat proiectului ”Îmbunătățirea echipamentului de digitalizare al Bibliotecii Naționale”.  Din contul grantului, prin intermediul JICA, va fi procurată tehnica necesară pentru deschiderea Centrului Național de Digitalizare în cadrul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova. Scopul proiectului este prezervarea resurselor culturale și istorice ale moștenirii culturale naționale, și transcrierea în format digital a unor volume de cărți, lucrări de artă, hărți, înregistrări audio/video etc. din colecția Bibliotecii Naționale (circa 2.5 milioane de unități) și a altor instituții partenere: biblioteci, muzee și arhive. Totodată, va crește accesibilitatea publicului din țară și de peste hotare la aceste resurse importante.

„Totodată, Guvernul Japoniei a răspuns apelului nostru şi a oferit cu titlu gratuit un lot de medicamente pentru tratamentul COVID-19 şi a decis alocarea unei asistenţe suplimentare sub formă de grant, în sumă de un milion de dolari, pentru lupta cu epidemia. Japonia este un prieten de nădejde al R. Moldova, or, sunt convins că întreţinerea unui dialog politic intens va stimula şi pe viitor relaţia noastră multidimensională”, a declarat Oleg Ţulea.

La rândul său, ambasadorul Japoniei în ţara noastră a specificat că agricultura are „o importanţă majoră pentru economia Moldovei şi bunăstarea populaţiei”. „Am susţinut agricultura Moldovei în ultimii 20 de ani. Dorim ca tehnica agricolă achiziţionată prin această asistenţă să fie utilizată în cea mai eficientă manieră de către fermierii din ţară. Prin intermediul celuilalt proiect dorim să contribuim la prezervarea patrimoniului cultural al R. Moldova, care este foarte bogată în acest sens", a relevat Yoshihiro Katayama.

În prezent, între Republica Moldova și Japonia sunt semnate aproximativ 40 de documente de cooperare, majoritatea referindu-se la acordarea asistenței financiare şi tehnice ţării noastre. Totodată, Japonia este una dintre principalele surse de investiții în industria auto din Moldova. În ţară și-au deschis fabrici de cablaje două companii japoneze mari - „Sumitomo” și „Fujikura”, care au devenit rezidenți ai zonelor economice libere. În ultimii câţiva ani, „Sumitomo” a investit 30 milioane de euro în deschiderea unei fabrici cu 2,5 mii de locuri de muncă, iar „Fujikura” a investit 20 milioane de euro și a deschis aproximativ două mii de locuri de muncă.

Pe parcursul ultimilor ani, Japonia a finanțat mai multe proiecte şi în domeniul culturii, printre care dotarea cu echipamente audio a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” și Palatului Naţional „Nicolae Sulac”, precum și modernizarea echipamentului audio-video și de expoziție al Muzeului Naţional de Artă a Moldovei.

De asemenea, în prezent sunt examinate posibilitățile de aplicare a unui nou program de susținere a agricultorilor – ”Post-2KR”, de extindere continuă a investițiilor companiilor nipone în Moldova, de realizare a noi proiecte în sfera socială.