Produsele alimentare care s-au scumpit cel mai mult din cauza pandemiei

  • 3 апр. 2020, 11:26
  • 751

"Panica pandemică" de creare a rezervelor de produse alimentare de către consumatori a condiționat epuizarea stocurilor la unele entități economice, în special la hrișcă, precum și majorarea esențială și nefondată a prețurilor de raft până la 28 lei/kg în magazinele de cartier, anunţă Consiliul Concurenţei.

În contextul declarării stării de urgență și extinderii Covid-19, Consiliul Concurenței a dispus o serie de măsuri în vederea monitorizării comportamentului întreprinderilor din sector, pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în partea ce ține de evoluția prețurilor (atât în rețelele de magazine, cât și în magazinele de cartier), transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Totodată, având în vedere că rețelele de magazine ocupă un loc important în acest sector, urmare a monitorizării și coroborării datelor acumulate, a fost estimată evoluția prețurilor medii de raft a produselor selectate, în cazul entităților de acest tip, susține autoritatea concurențială.

Potrivit acesteia, analiza evoluției prețurilor medii la produsele lactate arată că în luna martie comparativ cu februarie, au avut loc majorări de prețuri: lapte ~1,83%, smântână ~0,55% și unt din lapte de vaci ~3,84%, brânza de vaci ~2,82%.

Totodată, prețul s-a diminuat la carnea de porc/bovină ~1, 57 % și majorat la carnea de pasăre ~2,05%.

De asemenea, Consiliul Concurenței atestă majorări comparative la prețurile medii de raft la produsele solicitate în sezonul de primăvară: crupe ~1,48% și legume ~4,9%.

Totodată informațiile disponibile indică la menținerea prețurilor medii de raft pe parcursul ultimelor luni la produse precum: pâine, ouă de găină și ulei de floarea soarelui.

Autoritatea mai constată că „panica pandemică" de creare a rezervelor de produse alimentare de către consumatori, a condiționat epuizarea stocurilor la unele entități economice, în special la hrișcă, precum și majorarea esențială și nefondată a prețurilor de raft (circa 28 lei/kg în magazinele de cartier). Ulterior modificării comportamentului consumatorilor, situația s-a normalizat, prețurile diminuându-se esențial (la 19,20 lei/kg în magazinele de cartier).

Cu toate acestea în urma analizei sectoriale, Consiliul Concurenței nu a stabilit "majorări semnificative a prețurilor de comercializare a produselor alimentare, precum și careva abateri de ordin concurențial".

Totodată, se constată că evoluția prețurilor de raft la majoritatea produselor alimentare este generată în special de relația „cerere vs. ofertă", precum și evoluția costurilor de import și/sau eventual de procesare a materiei prime.