Prețurile angro la cireșe în Moldova vor scădea

  • 22 июня 2020, 9:09
  • 494

Pe parcursul celei de-a doua decade a lunii iunie, prețurile medii cu ridicata la cireșe în Moldova au fost relativ stabile. 

Doar un pic s-a redus gama lor: prețul minim la cireșele mici (pînă la 26 mm) a crescut cu aproximativ 1 leu/kg – pînă la 16 lei/kg (0,94 USD/kg), fructele mari s-au ieftinit aproximativ la fel de mult – pînă la 21-27 lei/kg (1,2-1,54 USD/kg), transmite east-fruit.com 

La începutul lunii iulie, probabil că procesul de unificare și scăderea treptată a prețurilor va continua. 

Conjunctura prețurilor în această perioadă, potrivit conducătorilor gospodăriilor horticole mari, a fost influențată de doi factori importanți. Primul este prezența unei cereri suficient de mari pentru cireșe din partea exportatorilor. Cu toate acestea, ei au nevoie de cireșe, cel puțin de o calitate stabilă, pe care majoritatea agricultorilor nu o pot asigura. Din cauza ploilor frecvente în principalele zone de creștere a cireșelor, producția se crapă deja pe copaci și începe să putrezească chiar și în frigidere după o zi sau două după culegere. În această situație, comercianții exportatori nu riscă să cumpere produse scumpe, chiar și avînd un număr mare de comenzi de la cumpărătorii finali. 

Al doilea factor important este existența cererii de cireșe din partea unor procesatori individuali: cîteva fabrici de conserve și un producător local de distilate de fructe. Posibilitatea de a vinde cireșe de proastă calitate pentru prelucrarea în gem și dulceață a contribuit la menținerea prețurilor la aceste produse în segmentele "econom" de pe piața internă proaspătă la un nivel relativ ridicat. Cu toate acestea, dacă la începutul lunii cireașa tehnică în unele cazuri era cumpărată la prețul de pînă 10 lei/kg ($0,59/kg), atunci în mijlocul celei de-a treia săptămîni din iunie, din cauza supra-ofertei de acest produs prețul a scăzut pînă la 6 lei/kg ($0,35/kg). Mai mult decît atît, aproape toate întreprinderile de conserve spre sfîrșitul celei de-a doua decade a lunii curente au anunțat încheierea sezonului de prelucrare a cireșelor. În situația creată, după cum consideră Alexei Ivanov, directorul întreprinderii agricole Vindex-Agro SRL și președintele Federației agricultorilor din Moldova FARM, multe întreprinderi pomicole, pe fondul scumpirii și deficitului forței de muncă, precum și scăderii oportunități de a realiza cireșele de proastă calitate, vor decide să lase o parte din recolta acestor fructe pe copaci. 

În același timp, antreprenorul însuși cu cîțiva ani în urmă a dezrădăcinat livezile de cireșe de tip tradițional și soiuri nepopulare. În locul lor, el intenționează să sădească livezi de meri de soiuri timpurii.