Pensiile femeilor din Moldova s-ar putea majora semnificativ

  • 29 нояб. 2019, 17:27
  • 614

Centrul "Parteneriat pentru dezvoltare" (CPD) salută decizia Guvernului de a aviza pozitiv iniţiativa legislativă prin care se propune ca la stabilirea pensiei pentru limita de vârstă, perioada concediului de îngrijire a copilului, asimilată stagiului de cotizare, să fie calculată în baza salariului mediu lunar pe economie la data calculării pensiei şi nu a salariului minim, cum prevede legislaţia în vigoare.

Într-o declaraţie a CPD, citată de agenţia Infotag, se menţionează că Centrul a propus această modificare legislativă atât în anul 2016, cât şi în anul 2018, considerând că prevederea respectivă este discriminatorie faţă de femei, care constituie majoritatea absolută a beneficiarilor concediului de îngrijire a copilului, şi diminuează semnificativ valoarea pensiei acestora.

"În ultimii ani constatăm că diferenţa de gen la pensii este în continuă creştere. Doar în anul 2018, pensia medie a unei femei la nivel naţional era cu 22% mai mică comparativ cu cea a bărbaţilor, iar la nivelul municipiului Chişinău această diferenţă constituia tocmai 33%. 

Astfel, în condiţiile unui sistem echitabil de calculare a pensiei, în termeni monetari, în anul 2018, femeile din Chişinău ar fi primit în medie cu 11 430 lei mai mult, iar cele din afara municipiului - cu 5.038 lei", susţin activiştii, care amintesc că, în prezent, circa 70% din pensionarii pentru limita de vârstă sunt femei.

Centrul solicită Parlamentului şi Guvernului Republicii Moldova să aprobe modificări ale cadrului legal ce vor elimina efectele discriminatorii şi injuste asupra femeilor care deja s-au pensionat. 

Astfel, autorităţile ar putea decide asupra unui calendar de ajustare automată a pensiilor, similar calendarului de valorizare a acestora (finalizat în anul 2017), în urma căruia au beneficiat retroactiv 300.000 de pensionari.