Pandemia a agravat situația femeilor, și așa destul de precară în societatea noastră

  • 18 июня 2020, 12:20
  • 951

Șase din zece femei din Re­publica Moldova sunt supuse violenței din partea bărba-ților cu care conviețuiesc. Violența împotriva femeilor și violența domestică este un fenomen social distructiv și o încălcare gravă a drepturi­lor omului, care se amplifică în diverse situații de criză, cum ar fi cea provocată de COVID-19. Problema e la fel de gravă și pe plan internațional, nu numai la noi.

Chestiunea respectivă a fost discutată recent de către mem­brele Comitetului de Femei al Consiliului Regional Pan–Euro­pean (PERC) al Confederației Inter-naționale a Sindicatelor (ITUC), în cadrul unor reuniuni de consulta­re. Participantele la eveniment au discutat despre situația din lume în contextul crizei provocate de COVID-19, planurile de recupera­re, angajamentele pentru reveni­rea la muncă, situația lucrătorilor imigranți care s-au pomenit în multe cazuri abandonați, oameni „ai nimănui”.

Și, pentru că la revenirea la locul de muncă ar fi foarte importantă restabilirea confortului psiholo­gic, un subiect important de pe agenda discuțiilor a fost cel care ține de ratificarea Convenției nr. 190 a Organizației Internaționale a Muncii (OIM) privind eliminarea violenței și a hărțuirii la locul de muncă. Membrele Comitetului de Femei PERC au venit cu reco­mandări și propuneri de inițiative sindicale, accentuând necesitatea desfășurării activităților de for­mare și sensibilizare vizând pre­vederile respectivei convenții.

Problema este similară, la fel de gravă pe întreg mapamondul

Liuba Rotaru, președinta Co­misiei de Femei a Confederației Naționale a Sindicatelor din Mol-dova (CNSM) și reprezentan­ta CNSM în Comitetul de Femei PERC, a accentuat problema vio-lenței domestice, subiect impor­tant discutat de sindicaliste.

„Acestei problemei i-a fost consacrată ședința Comisiei de Femei din cadrul CNSM, care a avut loc miercuri. La noi, starea de lucruri în acest sens nu e de­loc mai bună ca în alte țări. Tre­buie conjugate eforturile tuturor organelor de resort, ale întregii societăți pentru a proteja femei­le”, a menționat Liuba Rotaru.

În ultimele cinci luni, a crescut numărul chemărilor la domiciliu a poliției, fiind înregistrate peste 5000 de cazuri de violență do­mestică, ceea ce este cu circa 10% mai mult decât în aceeași perioa­dă a anului trecut.

Eforturi conjugate pentru protejarea femeilor

Reabilitarea victimelor și com­baterea diferitelor forme de violență este preocuparea de bază și a Centrului „Memoria”. În contextul crizei cauzate de COVID-19, această instituție și-a adaptat activitatea pentru a ofe­ri serviciile necesare victimelor și copiilor lor, pentru a acoperi nevoile și problemele lor. Astfel, în perioada mai-iunie 2020, Cen­trul „Memoria” a implementat un model nou de asistență a victimelor violenței, care inclu­de servicii de consiliere psiholo-gică, socială și juridică și asis-tență medicală prin metode noi, cum ar fi telemedicina, telepsiho­logia.

În funcție de nevoile și posi-bilitățile beneficiarelor, servici­ile vor fi disponibile online, prin rețele sociale, sau la telefon. Situația victimelor, starea lor de sănătate fizică și mentală este agravată de mai mulți factori, cum ar fi: anxietatea generală din societate, stresul generat de epidemie, dificultăți de raporta­re a violenței din cauza izolării, greutăți economice, traumele psihice, pe lângă alte probleme individuale și colective.

Impactul negativ al violenței asupra copiilor este semnificativ și poate fi de lungă durată. Astfel, asistența victimelor și a copiilor lor nu reprezintă o chestiune pri­vată, ea trebuie să devină o prio­ritate pentru autorități.