Opinie: În Moldova trebuie introdusă asigurarea obligatorie pentru agricultori

  • 7 февр. 2020, 9:54
  • 757
  • 2

În Moldova trebuie introdusă asigurarea obligatorie de stat minimă pentru agricultori sau doar asigurarea obligatorie prin intermediul companiilor de asigurări fără participarea statului și să fie oprită achitarea compensațiilor producătorilor agricoli individuali afectați, care nu se asigură de riscuri

De această părere este fostul vicepremier, ex-ministru al Economiei Moldovei, iar acum expert independent, Alexandru Muravschi, transmite Noi.md. El a menționat pe pagina sa de socializare, că motivul pentru care agricultorii nu se asigură împotriva riscului de a pierde recolta, de pieirea animalelor și altele, constă în speranța lor că poate vor avea noroc și bazîndu-se pe lobby-ul agricol.

”1. Acest veșnic ”poate voi avea noroc”. Poate o să-mi meargă. Căci nu în fiecare an au loc înghețuri, grindină, secetă pe cîmpurile mele. Deci, de ce să arunc bani în vînt în fiecare an. 

2. Lobby-ul agricol este destul de puternic, include nu numai agricultorii direcți, dar și rudele lor directe și politicieni care au creat harta agricolă. De aceea toți s-au obișnuit că prin anumite metode, presiune vor obliga guvernul și Parlamentul să aloce compensații pentru daune", a menționat fostul vicepremier, ex-ministru al Economiei. 

În opinia sa, această problemă poate fi rezolvată numai prin analogie cu asigurarea obligatorie a autovehiculelor. 

"Eu am mai mult de 20 de ani de experiență în șofat. Conduc în fiecare zi. Nu a existat nici un caz de avarie. Dar în fiecare an, la fel ca zeci de mii de șoferi disciplinați, cumpăr polița CASCO. Fără ea, nu voi trece testarea auto și altele. Dea ceea, trebuie de introdus o asigurare obligatorie minimă de stat sau pur și simplu o asigurare obligatorie prin intermediul companiilor de asigurări fără participarea statului și de oprit plata compensațiilor persoanelor afectate", a spus Alexandru Muravschi. 

El consideră că compensațiile de stat trebuie să fie o excepție și să fie plătite numai în cazurile de dezastre naturale recunoscute în mod real și oficial și numai agricultorilor care au asigurare. Cerința de a avea asigurare trebuie să se extindă și asupra celor care doresc să primească subvenții prin intermediul AIPA. 

"Pentru aceasta este nevoie de o voință politică puternică și de fier din partea guvernului, capabilă cîțiva ani să reziste atacului agrolobby-știlor politici. Dur? Da, dar altfel această problemă nu poate fi rezolvată", a menționat fostul vicepremier, ex-ministru al Economiei Moldovei.