Moldova va avea în acest an cea mai mare creştere economică printre 23 de ţări europene

  • 8 нояб. 2019, 17:00
  • 1 661
  • 4

În anul 2019, economia din Republica Moldova va înregistra o creștere de 4,7%, cea mai mare printre 23 de ţări din Europa Centrală, de Est şi Sud-Est (CESEE), potrivit Institutului de studii economice din Viena (WIIW).

Această creștere este cu 0,7 puncte procentuale decât arătau previziunile din vara acestui an ale aceluiași institut, transmite mold-street.com.

Creșteri mai mari de 4% vor mai avea Polonia (4,4%), Ungaria (4,3%), România și Kosovo (4,2%). La polul opus se află Turcia cu o scădere a PIB de 0,7% și Rusia cu o creștere de doar 1,1%.

Pentru anii 2020 și 2021 Institutul de studii economice din Viena estimează că economia Moldovei va înregistra o creștere ceva mai mică - de 3,8% și 4%, care va fi una dintre cele mai mari din țările incluse în analiză.

Autorii studiului constată că ritmul de creștere economică în regiune încetinește, ca urmare a încetinirii economiei mondiale.

„O mare parte din CESEE a rezistat până acum la încetinirea economiei globale, dar încep să apară semne de contagiune. Creşterea economiei mondiale se situează la cel mai scăzut nivel de la criza din 2008-2009, iar regiunea va fi fără îndoială afectată având în vedere dependenţa ridicată a acesteia de exporturi şi integrarea sa cu Germania“, se arată în raportul institutului.

Potrivit experților de la institut, anii de boom economic s-au încheiat, dar va fi mai degrabă o aterizare moale pentru economiile CESEE, decât o prăbușire totală.

"Cererea internă va rămâne rezistentă, ajutată de creșterea puternică a salariilor, investiții publice solide, politici fiscale libarale și credit abundent. Turcia va continua să-și revină în mod tipic high-beta și să crească cu mult peste 3% atât în 2020 cât și în 2021.

În schimb, Rusia va rămâne blocată în rutină și va fi cea mai slabă performanță a CESEE în următorii doi ani. Riscurile negative ale proiecțiilor noastre sunt semnificative și includ un buget UE mai mic după Brexit, efecte negative din tensiunile comerciale globale, impactul evoluțiilor politice din CESEE asupra instituțiilor și instabilitatea potențială generată de sectorul financiar", mai susțin experții WIIW.

De notat că cele mai recente estimări ale Ministerului Economiei şi Infrastructurii arată ă posibilă creştere economică de 4,2% în 2019, în timp cele ale BERD - de 3,8%.