Moldova urmează să mai primească un împrumut de la Banca Mondială

  • 21 апр. 2020, 14:29
  • 441

Moldova va primi în viitorul apropiat 52,9 mil. de euro de la Banca Mondială în vederea prevenirii, detectării şi răspunsului la ameninţările prezentate de pandemia de COVID-19.

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la un comunicat al Guvernului, aceste negocieri au fost desfăşurate pentru proiectul Acordului de finanţare dintre Republica Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare (IDA) în vederea realizării proiectului de răspuns de urgenţă la COVID-19, transmite Știri.md.

Proiectul va fi structurat în două component. Primul prevede un răspuns imediat la COVID-19 (care include subcomponentele: confirmarea cazurilor, consolidarea sistemului de sănătate, activităţi de informare, dar şi sprijin social şi financiar pentru gospodării), iar al doilea se referă la managementul, monitorizarea şi evaluarea implementării.

Proiectul va fi implementat de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, prin intermediul Unităţii speciale create în acest sens, iar termenul maxim de implementare este până la 30 aprilie 2022. Perioada de rambursare a creditului începe la 15 octombrie 2025 şi se încheie la 15 aprilie 2050. Rata dobânzii cumulativă (inclusiv taxa de deservire) constituie 0,75% anual.

Conceptul proiectului prevede sprijin imediat pentru a răspunde focarului de COVID-19, cu accent pe consolidarea capacităţilor tehnice ale instituţiilor medicale de protecţie a personalului şi de gestionare a cazurilor grave şi reducere a impactului financiar negativ la nivel de gospodărie.

Recunoscând importanţa unei combinaţii bine echilibrate de intervenţii, proiectul va acorda sprijin pentru sporirea capacităţii de detectare a cazurilor, ameliorarea siguranţei personalului din prima linie de la toate nivelurile, şi susţinerea capacităţii umane şi tehnice a unităţilor de terapie intensivă, de gestionare a numărului mare de cazuri grave. Suplimentar, proiectul va sprijini eforturile asistenţei sociale de atenuare a efectelor măsurilor de carantină asupra populaţiei sărace.

Beneficiarii preconizaţi ai proiectului vor fi populaţia în general, având în vedere natura maladiei, persoanele infectate, populaţia expusă riscului, în special, persoanele în vârstă şi persoanele cu maladii cronice, personalul medical şi de urgenţă, instituţiile medicale şi de testare şi agenţiile de sănătate publică implicate în măsurile de răspuns.

Ponderea cea mai mare a resurselor creditului respectiv este prevăzută în proiectul de rectificare a bugetului de stat pentru anul 2020. Acordul de finanţare va intra în vigoare urmare a îndeplinirii tuturor procedurilor necesare în acest sens, inclusiv semnare, ratificare etc.