Moldova are peste 2 milioane de carduri în circulaţie, dintre care 1,2 milioane sunt active

  • 11 июня 2020, 8:01
  • 855

Republica Moldova are peste 2 milioane de carduri în circulaţie, dintre care 1,2 milioane sunt active, în sensul că s-a efectuat cel puţin o operaţiune de plată pe parcursul unui trimestru, a declarat miercuri Cristian Onica, specialist principal al Departamentului Sisteme de Plăţi a Băncii Naţionale a Moldovei.

"Piaţa plăţilor din Republica Moldova este relativ mică dacă facem o comparaţie cu alte pieţe, însă pare a fi suficientă pentru necesităţile din prezent ale utilizatorilor şi consumatorilor din Republica Moldova. Când vorbim despre plăţi, ne referim la prestatori bancari şi la prestatori nebancari. În Republica Moldova avem 11 bănci licenţiate care prestează servicii de plată şi servicii specifice băncilor şi avem 7 prestatori de servicii de plată nebancare. (...) Cardurile, ca instrumente de plată, probabil sunt cele mai răspândite la nivel global, fiind în jur de 15 miliarde de carduri în circulaţie. Republica Moldova are peste 2 milioane de carduri în circulaţie, dintre care active (de pe care s-a efectuat cel puţin o operaţiune de plată pe parcursul unui trimestru) sunt 1,2 milioane", a menţionat Cristian Onica, la un eveniment online dedicat comerţului electronic în Republica Moldova, PRIA E-Commerce in Moldova Conference, potrivit Agerpres.ro.

Referindu-se la cele 1,2 milioane de carduri active, reprezentantul Băncii Naţionale a Moldovei a menţionat că utilizatorii acestora pot reprezenta potenţiali clienţi în comerţul electronic, respectiv persoane care vor tranzacţiona electronic şi care se pricep în efectuarea transferurilor electronice sau efectuarea plăţilor cu cardul în Republica Moldova.

"În ultima perioadă se observă şi o creştere destul de substanţială a tranzacţiilor de plată cu cardul. Dacă în trecut aveam o statistică mai mare pentru retragerile de numerar la carduri, utilizatorii deja încep să utilizeze cardurile după destinaţie, adică le folosesc pentru a achita în mod fizic, în magazine, sau chiar online şi această statistică o avem atât ca număr de operaţiuni, cât şi ca valoare de operaţiuni. Din păcate, ca valoare, aceasta încă nu a reuşit să întreacă retragerile de numerar", a mai spus Cristian Onica. În schimb, numărul de operaţiuni, respectiv numărul de achitări cu cardul, a depăşit numărul de retrageri de numerar.

Reprezentantul Băncii Naţionale a Moldovei a mai spus că, în 2018, în Republica Moldova, s-au efectuat plăţi cu cardul de peste 12 miliarde de lei. În 2019 s-a înregistrat o creştere de 40% faţă de anul anterior, ajungându-se la un volum total de plăţi de peste 17 miliarde de lei.

"Dacă vorbim de reţeaua de acceptare în Republica Moldova, avem un număr total de POS (terminale) peste 22.000 dintre care, din păcate, doar 406 sunt terminale virtuale. Dacă analizăm o medie a terminalelor, Republica Moldova are aproximativ 8 terminale la 1.000 de locuitori, în timp ce media Uniunii Europene este de circa 30 de terminale la 1.000 de locuitori", a mai spus Cristian Onica, care a adăugat că tot mai mulţi comercianţi apelează la bănci pentru soluţii de acceptare şi îşi instalează terminale.