În R. Moldova va fi creată o hartă a plantelor melifere

  • 28 апр. 2020, 13:54
  • 511

O hartă a plantelor melifere ce cresc în fondul forestier naţional va fi elaborată în premieră de Agenția „Moldsilva”. Aceasta urmează să fie creată în cadrul Proiectului European de Dezvoltare a Apiculturii – PEDAM, implementat de Asociația Green Nations, transmite MOLDPRES.

”Cu eforturile comune ale partenerilor vor fi identificate sectoarele de recoltare a mierii. Informația va conține un registru cu descrierea detaliată a culturilor melifere și perioada lor de polenizare. Vor fi efectuate calcule privind numărul rațional de stupi ce urmează a fi amplasaţi în aceste spații, precum și anumite restricții, bunăoară, ce țin de prezența animalelor sălbatice”, a explicat Nicolae Munteanu, directorul adjunct al Agenției „Moldsilva”.  

Astfel, în perioada înfloririi plantelor melifere, pe aceste suprafețe vor fi instalate stupinele membrilor proiectului PEDAM. Odată cu finalizarea perioadei de recoltare a mierii și strămutarea stupilor, animalele sălbatice vor avea acces în aceste spații, iar plantele melifere le vor servi drept hrană.

Cu suportul donatorilor externi, prin intermediul Proiectului PEDAM, Agenția „Moldsilva” va fi dotată cu drone speciale utilizate pentru a supraveghea flora din fondul forestier, inclusiv cea meliferă. Va fi verificată  amplasarea stupinelor, care trebuie să fie în conformitate cu harta masivelor culturilor melifere, iar cu ajutorul termovizoarelor va fi monitorizată eficiența stupilor de albine.  

”Asociația noastră este una foarte deschisă. Noi ne dorim o abordare complexă, or, în prezent, când întreaga lume se confruntă cu efectele schimbărilor climatice, nu ne putem permite luxul să acționăm local, pe segmente mici. Colaborarea cu Agenția "Moldsilva" va fi favorabilă pentru ambele organizații, precum şi pentru beneficiarii proiectului”, a estimat Denis Cernomoreț, președintele Asociației ”Green Nations”.

Acordul de colaborare, încheiat între Agenția „Moldsilva” și AO Green Nations, cuprinde un Plan de acțiuni, care include dotarea gospodăriilor silvice cu stupi ecologici, elaborarea brandului comercial "Mierea de pădure din Moldova”, care ulterior va rămâne în proprietatea Agenției, promovarea mierii de pădure pe piața internă și cea externă. La fel, în spațiile cu plante melifere va fi dezvoltată infrastructura, care prevede  instalarea bateriilor solare, asigurarea cu apă pentru irigarea terenurilor și pentru asigurarea adăpătoarelor pentru animalele sălbatice. În apropierea terenurilor vor fi amplasate turnuri de observație pentru pădurari, care vor fi dotate cu câte o cameră de vizualizare.

Programul European de Dezvoltare a Apiculturii din Moldova este desfășurat în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Green Nations Moldova este o organizație non-guvernamentală și non-politică, care își propune să conecteze agricultorii moldoveni la piața europeană.