În economia Republicii Moldova există posturi vacante, dar nu are cine să le ocupe

  • 17 сент. 2019, 10:48
  • 1 451

Forţa de muncă în Republica Moldova rămâne a o problemă stringenta, de actualitate. Pe de o parte, avem angajatorii care se plâng de insuficienţa oamenilor dispusi sa munceasca. De cealaltă parte, conform statisticilor, in tara sunt 38 de mii de şomeri. Cum se explică fenomenul, aflaţi din reportajul ce urmează.

Rodica Stratulat are 42 de ani şi este din comuna Stăuceni. Am surprins-o în timp ce păşea pragul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Este somera de mai bine de cinci ani, după ce a terminat concediu de maternitate cu cel ce-al doilea copil.

În situaţia Rodicăi sunt şi alţi basarabeni, care ajung să caute un loc de muncă, fără a avea, însă, studii finalizate. În ajutor le vin reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, care oferă cursuri de formare profesională.

Şomerii beneficiază şi de alte metode de susţinere din partea agenţiei de profil.

Chiar şi aşa, cererea de pe piaţa muncii, deşi variată, nu coincide cu ceea ce pot oferi cei aflaţi în căutarea unui loc de munca.

Potrivit experţilor, fenomenul ar fi condiţionat de numărul mare de specialişti care aleg anumite domenii, cum ar fi economie sau drept, în timp ce alte sfere rămân neacoperite. La rândul lor, oamenii susţin că factorul decisiv pentru orientarea în carieră este, totuşi, salariul.

Potrivit statisticilor, şomajul afectează cel mai mult bărbaţii, iar fenomenul este acut în zonele urbane.