Guvernul Japoniei a susţinut achiziţionarea a 43 de tractoare pentru fermierii din Moldova

  • 20 апр. 2020, 8:47
  • 1 457

Patruzeci şi trei de tractoare de model Kubota au fost procurate cu suportul Guvernului Japoniei pentru implementarea proiectului „Agricultura conservativă - dezvoltarea unui sistem durabil de gestionare a soiurilor în Republica Moldova” (2KR) și urmează a fi transmise în perioada imediată agricultorilor, informează MOLDPRES.

„Suntem două popoare prietene și întotdeauna am salutat și salutăm eforturile de integrare europeană a Republicii Moldova. În același timp, cunoaștem rolul important al agriculturii în țara dumneavoastră. Noi vom încerca să continuăm să ajutăm agricultorii din Republica Moldova”, a menţionat Yoshihiro Katayama, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, vineri, la evenimentul de transmitere a tractoarelor.

La rândul său, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a mulțumit poporului japonez pentru susținerea acordată pe parcursul a mai mult de 15 ani în cadrul Proiectului 2KR.

„Proiectul a oferit producătorilor agricoli din țara noastră oportunitatea de renovare şi dotare cu mijloace tehnice noi pentru a-și continua activitatea și a-și spori producția agricolă. Suntem recunoscători pentru suportul acordat. Sunt peste o sută de cereri din partea agricultorilor, care apreciază condițiile avantajoase ale proiectului 2KR, calitatea înaltă a tehnicii agricole nipone și consideră că proiectul a devenit o șansă reală pentru ei, pentru a-și achiziționa în rate echipamente și utilaje agricole necesare. Sperăm să reușim continuarea proiectului”, a subliniat ministrul.

Ieri, primii patru beneficiari au primit actele pentru tractoarele procurate.

În anul 2018, cu suportul Guvernului Japoniei, în colaborare cu MADRM şi Unitatea de Implementare 2KR, a fost procurat un lot de 106 tractoare de model Kubota, dintre care 60 tractoare de 110 CP, pentru stimularea implementării agriculturii conservative şi 46 de tractoare de 87 CP, pentru efectuarea lucrărilor în vii şi livezi. Prin contribuția Proiectului și investițiilor producătorilor agricoli locali au fost create peste 30 mii de locuri de muncă, fiind prelucrate 50% din totalul terenurilor arabile din ţară.