Disperați că își primesc salariile cu mari întârzieri, s-au plâns legiuitorilor

  • 12 февр. 2020, 11:54
  • 1 401

Le-a ajuns cuțitul la os – peste 70 de angajați ai Stației de irigare Briceni au venit săptămâna trecută la Parlament, solicitând ajuto­rul legiuitorilor, pentru că nu și-au primit retribuțiile de aproape un an de zile. La ora actuală, datoriile la pla­ta salariilor pentru angajații întreprinderii respective se cifrează la peste două mili­oane de lei.

Iurie Pojoga, vicepreședinte interimar al Federației „Agro­indsind”, este de părere că „s-ar putea ajunge la un val de pro­teste ale salariaților din ramură, pentru că se încalcă drepturile fundamentale ale omului”. Sursa citată a precizat pentru „Vocea poporului” că restanțe la plata salariilor se înregistrează în pre­zent nu doar la Stația de irigare Briceni, dar şi la alte întreprin­deri: din Cahul (1 mln. 300 de mii lei, datorii salariale pentru 13 luni), din Ungheni (860 de mii lei, restanțe pentru opt luni), precum şi la SA „Vinuri Ialoveni”, care în­registrează datorii la plata sala­riilor, în valoare de 1,56 mln. de lei, neachitate timp de 10 ani (!), întreprinderea fiind în proces de insolvabilitate. Deși planul proce­durii de restructurare elaborat și aprobat de către Adunarea cre­ditorilor și Instanța de insolvabi­litate în 2013 prevedea cu certi­tudine un program de stingere a creanțelor, inclusiv de rangul II, achitarea restanțelor salariale timp de trei ani, termen prevăzut de Legea insolvabilității.

„Iată că suntem în 2020, un ast­fel de plan se realizează al treilea termen consecutiv, iar angajații, unii care deja s-au concediat (alții chiar au decedat între timp), continuă să aștepte rezultatele restructurării. Liderul sindical de la unitate, Silvia Lupaşcu, este permanent persecutată, acesteia i s-a deschis un dosar penal, ea având statut de bănuit. Mai mult decât atât, în privința încercă­rilor de a-l concedia pe liderul sindical s-a pronunțat în 2019 și Curtea Constituțională (CC), care a constatat că protecția persoa­nelor alese într-un organism sin­dical reprezintă expresia libertății sindicale, prevăzută de art. 42 din Constituție și dezvoltată de Legea sindicatelor nr.1129 din 7 iulie 2000.

În plus, Convenția OIM nr.135 și Directiva 2002/14/CE a Par­lamentului European prescriu o protecție eficace și garanții su­ficiente pentru reprezentanții sindicali, principiul democrației sindicale asigură o protecție spe­cială salariaților aleși în organele de conducere ale organizațiilor sindicale sau membrilor acestora, pentru a preveni luarea unor de­cizii abuzive de către conducerea unităților.  Astfel, CC a menționat că protecția de care beneficiază persoanele cu funcții eligibile în­tr-un organism sindical, prevăzu­tă de art.388 alin. (4) din Codul muncii, este o protecție nece­sară și adecvată”, a relevat Iurie Pojoga. 

Acționarii minoritari fac legea, iar statul se află în expectativă

 Într-o scrisoare adresată di­rectorului general al Agenției Proprietății Publice, Mihail Rusu, președintelui Comisiei parla­mentare agricultură şi indus­tria alimentară, Radu Mudreac, președintei Comisiei parlamen­tare pentru drepturile omului şi relații interetnice, Doina Gher­man, conducerea Federaţiei „Agroindsind” atenționează că la SA „Vinuri Ialoveni” statul deține o cotă-parte în capitalul social, în valoare de 60 la sută, iar din 2010 întreprinderea continuă să se afle în proces de insolvabilitate.

„În viziunea noastră, pe par­cursul deja a 10 ani, deținătorii pachetelor de acțiuni minoritare, prin intermediul președintelui Comitetului creditorilor, Ștefan Odajiu, gestionează unitatea eco­nomică în interese proprii. Con­tractul colectiv de muncă la nivel de unitate este stopat în mod unilateral, fiind aplicat subiectiv art. 96 din Legea insolvabilității. Nu se aplică nici salariul tarifar pentru categoria I de calificare, stabilit în Convenția colectivă la nivel de branșă. Toate acestea se produc pe fundalul activității întreprinderii, vânzării parțiale a bunurilor imobiliare, în valoare de 6 mln. de lei, lansării cu suc­ces a noilor produse de proprie proveniență etc. Considerăm drept inadmisibilă o asemenea atitudine din partea președintelui Consiliului creditorilor”, a punctat Iurie Pojoga.

Comisia parlamentară drep­turile omului și relații interet­nice a și răspuns la adresarea Federației „Agroindsind”, sublini­ind că subiectul abordat conform pct.7, subpct. 5 din Hotărârea Guvernului nr.902/2017 ține de competența Agenției Proprietății Publice. Rămâne de văzut și poziția acesteia din urmă.

În cadrul mesei rotunde „Di­alogul social în ramura agro­industrială”, care a avut loc la 4 februarie curent în incinta Institutului Muncii, au partici­pat reprezentanți ai Federației „Agroindsind”, ai CNSM, ai patro­natelor naționale și de ramură, ai Guvernului, s-a discutat despre importanța și necesitatea unui dialog social în cadrul Comisi­ei pentru consultări și negocieri colective, a cărei ședință va avea loc în timpul apropiat. În ședința comisiei respective, pe lângă mo­dificarea convențiilor colective de nivel național și ramural, vor fi discutate și problema datoriilor salariale, căile de soluționare a acestora.