Ce se întâmplă cu bărbații atunci când partenerele lor câștigă mai mulți bani ca ei. Cercetătorii au vorbit

  • 26 нояб. 2020, 12:17
  • 3 321
  • 5

Bărbații sunt alții când partenerele lor câștigă mai mulți bani decât ei. 18% dintre aceștia sunt nemulțumiți și nefericiți dacă partenerele lor câștigă mai bine.

Bărbații, mai nefericiți atunci când partenerele lor câștigă mai mult

Noile cercetări britanice par să confirme că mulți bărbați continuă să se vadă drept stâlp ai familiei. Dacă primesc o mărire de salariu mai mare decât venitul partenerei se simt deosebit de mulțumiți, iar când diferența între salarii scade, sunt nefericiți în secret. Studiul, citat de Corriere dela Sera, realizat de City University of London, a analizat date din perioada 2009-2017.

În urma acestora, s-a constatat că 18% din bărbații care câștigă mai puțin decât partenerele lor sunt nemulțumiți, comparativ cu 11% din cei care câștigă la fel ca soțiile lor. Mai mult, bărbații, spre deosebire de femei, se simt mai bine atunci când crește diferența dintre salariile lor și cele ale partenerelor. Vanessa Gash, sociolog și co-autor al studiului, susține că „este ca fi cum clișeul bărbatului care aduce pâinea acasă ar fi mai înrădăcinat decât se credea. Pare că bărbații trebuie să câștige mai bine pentru a se simți mulțumiți. Nu există un fenomen echivalent în rândul femeilor”, a spus expertul.

În schimb, pentru doamne, problemele legate de salarii nu apar acasă, ci la locul de muncă, potrivit lui Sam Smethers, directorul Fawcett Society, o organizație caritabilă care luptă pentru egalitatea de gen.

„Ceea ce știm din cercetare este că pentru femei să afle că sunt plătite mai puțin decât colegii bărbați pentru activități similare la locul de muncă poate avea un efect devastator asupra bunăstării generale”, a spus acesta.

Cine reușește să economisească bani mai bine?

OTP Bank România și FinZoom au derulat un sondaj online, în 2018, cu privire la comportamentul financiar al românilor. El s-a desfășurat pe un eșantion de 1.000 de persoane cu vârsta de peste 18 ani, dintre care aproximativ jumătate cu studii superioare, iar 16% studii superioare economice.

În timp ce principala preocupare a femeilor este cum să economisească, un procent mai mare de bărbați declară că pot să păstreze bani sistematic. Bărbații sunt interesați în egală măsură în ce să investească pe termen lung și cum să economisească.

Tot ei sunt cei care au reușit într-un procent mai mare să pună bani deoparte în ultimele 6 luni. În timp de 26% dintre bărbați spun că nu au reușit să pună nimic la saltea, 44% dintre femei se află în această situație. Dacă ar rămâne fără loc de muncă, bărbaților le-ar ajunge mai mult timp banii, în timp ce femeilor le-ar ajunge banii sub o lună sau 1-2 luni.