5 lucruri pe care sa nu le spui niciodata atunci cand negociezi salariul

  • 2 нояб. 2020, 12:05
  • 1 364
  • 2

Lucrezi deja de cateva luni in companie, ai obtinut rezultate bune cu proiectele la care ai lucrat si simti ca ar fi momentul sa ii ceri sefului o marire de salariu. Sau, poate, esti la interviul de angajare si trebuie sa decizi daca esti de acord sau nu cu oferta salariala propusa. Putini angajati se simt pregatiti sa isi negocieze salariului, iar dintre cei care vor sa o faca, putini stiu cum sa ii comunice asta sefului pentru a obtine marirea pe care si-o doresc.

Negocierea salariului sau solicitarea unei mariri salariale poate fi un proces dificil si stresant atunci cand nu ai o strategie care sa te ajute sa obtii ceea ce iti doresti. Cel mai important atunci cand vrei sa iti negociezi salariul este modul in care ii comunici sefului tau acest lucru. Trebuie sa folosesti cuvintele potrivite, sa fii foarte clar, sa nu fii negativist si sa nu ii vorbesti sefului tau ca si cand ar fi cel mai mare dusman al tau. Iata mai jos cateva lucruri pe care sa nu le faci niciodata atunci cand iti negociezi salariul.

1. Evita capcanele in discutia despre salariu

Foarte multi candidati cad in plasa recrutorilor atunci cand trebuie sa vorbeasca despre salariul curent si despre salariul pe care il vor de la viitorul angajator. Cei mai multi candidati se grabesc sa spuna care este salariul pe care il primesc, fara sa isi dea seama ca asta le va bloca procesul de negociere. Odata ce acesta a dezvaluit salariul curent sau salariul pe care vor sa il primeasca de la viitorul angajator, recrutorul va negocia tinand cont doar de aceste cifre, chiar daca intentia lui era sa ii ofere candidatului un salariu mai mare.

2. Nu spune ce salariu ai

5 lucruri pe care sa nu le spui niciodata atunci cand negociezi salariul

Niciodata nu-i spune recrutorului ce salariu ai sau ce salariul vrei sa castigi! Este o greseala pe care, din pacate, cei mai multi candidati o fac. Atunci cand un candidat este intrebat despre salariu, cea mai buna strategie este sa il intrebe pe recrutor despre beneficiile extrasalariale pe care le acorda angajatilor. In cazul in care oferta angajatorului nu contine asigurare medicala, bonuri de vacanta, bonusuri de performanta sau alte beneficii, abia atunci candidatul are motive suficient de bune sa negocieze un salariu mai mare.

3. Nu iti cere scuze

Negocierea salariului este destul de dificila. Ii scoate pe oameni din zona lor de confort si ii arunca intr-o discutie complicata, din care putini mai ies castigatori. Nu spune niciodata "imi cer scuze" in timpul negocierii. Este un semn pentru recrutor ca angajatul este dispus sa faca un pas in spate si sa cedeze intr-un final.

4. Evita cuvintele negative

cum iti negociezi salariul

Nu folosi cuvinte negative in timpul negocierii. In loc de "nu, asta nu ma avantajeaza", poti sa spui "as fi mult mai confortabil cu". Cuvintele negative ingreuneaza dialogul si ridica bariere de comuncare greu de demolat. La inceput poate fi dificil sa folosesti numai cuvinte pozitive, insa e nevoie doar de putin exercitiu.

5. Nu spune ca meriti o marire de salariu fara sa aduci argumente

Nu te duce la angajator fara argumente. Sa ii spui ca vrei un salariu mai mare doar pentru ca meriti este o greseala. Prezinta-i date concrete, rezultate, fapte, spune-i de proiectele la care vrei sa lucrezi. Identifica nevoile companiei si propune-i sefului tau proiecte care sa fie in acord cu aceste nevoie si care sa te puna pe tine in valoare.