13 companii de microcreditare au acceptat renegocierea contractelor

  • 7 мая 2020, 15:50
  • 742

Până în prezent 13 companii de micro-finanțare (sectorul de creditare non-bancar), care dețin 51% din piață și au 285.000 de beneficiari, au acceptat să reeșaloneze or să renegocieze contractele de creditare.

Pe piață sunt însă peste 160 de companii de acest fel, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com

Potrivit datelor Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), prezentate în cadrul unei şedinţe convocate de premierul Ion Chicu, au fost deja renegociate peste 41.180 de contracte, în valoare de 677 milioane lei.

Totodată, au fost anulate penalități în sumă de 10 milioane lei pentru 10.370 de persoane, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Pe de altă parte, în sectorul bancar au fost deja reeșalonate și renegociate credite în valoare de circa 2,85 miliarde lei, dintre care 2,5 miliarde lei în cazul persoanelor juridice și 350 milioane lei în cazul persoanelor fizice. Asta reprezintă o cotă de circa 6,8% din debitorii existenți, a informat Banca Națională a Moldovei.

În cadrul unei şedinţe convocate de prim-ministrul Chicu, au fost examinate mai multe modalități de susținere a beneficiarilor de credite, persoane fizice și juridice.

O decizie finală asupra acestor modalități va fi luată în urma consultărilor prim-ministrului cu asociațiile de business, care vor fi desfășurate pe parcursul următoarelor zile.

O analiză realizată de Mold-Street.com arată amploarea îndatorării la moldoveni și ce măsuri au adoptat autoritățile pentru a atenua impactul presiunii datoriilor asupra debitorilor.

Astfel, creditarea persoanelor fizice a cunoscut un adevărat boom în ultimii ani şi la începutul acestui an 1 din 3 lei dați de cele 11 bănci în formă de credite revin persoanelor fizice.

În sectorul nebancar, însă, activează 166 de companii, iar portofoliul de împrumuturi și leasing financiar al organizaţiilor de creditare nebancară (OCN) a trecut de 9,35 miliarde de lei, din care cota împrumuturilor fără leasing constituie 7,9 miliarde, în condițiile în care numărul de clienți a crescut numeric până la 454.000 beneficiari.

Anul trecut OCN au avut un profit de circa un miliard de lei cu circa 45% mai mare ca în 2018. Trei companii din cele 166 OCN au avut profituri anuale mai mari de 135 milioane lei, depăşind majoritatea băncilor la acest capitol.