10 cei mai de succes oameni de afaceri din Economia Verde

  • 5 мая 2020, 10:45
  • 1 164

Oferind soluții tehnice în lupta împotriva schimbărilor climatice, poți cîștiga o avere de miliarde de dolari. Bloomberg a numit zece cei mai de succes oameni de afaceri din "Economia Verde".

Unii oameni de afaceri din lume au cîștigat miliarde, oferind soluții tehnice în lupta împotriva schimbărilor climatice. Averea a zece cei mai bogați dintre ei la sfîrșitul anului 2019 a atins în total 61 miliarde de dolari, a anunțat agenția Bloomberg.

Primii pe listă sînt patru proprietari ai companiei chineze CATL, care produce acumulatoare pentru mașinile electrice produse de Daimler, Toyota, BMW și Volvo. Valoarea sa constituie 16,7 miliarde de dolari.

Pe locul 2 se situează americanul Elon Musk, fondator și conducătorul producătorului de mașini electrice Tesla. Averea sa "verde", conform calculelor Bloomberg, este estimată la 14,6 miliarde de dolari.

Pe locul 3, agenția l-a plasat pe germanul Aloys Wobben cu o avere de 7,3 miliarde de dolari. Wobben a fondat în 1984 compania Enercon - producător de turbine pentru a obține energie electrică din energia eoliană. În 2018, Enercon a instalat mai mult de jumătate din toate noile generatoare eoliene din Germania.

Al patrulea pe listă este australianul Anthony Pratt, proprietarul companiei australiene Visy Industries și al companiei americane Pratt Industries, care produce hîrtie din produse reciclate și materiale de ambalare. Companiile dețin propriile centrale electrice care asigura producția de energie "curată". Averea lui Pratt este estimată la 6,8 miliarde de dolari.

În locul 5 și 6 sînt companiile chineze Longi și Hangzhou First Applied Material, averea proprietarilor cărora este estimată la 3,4 și, respective, 2,9 miliarde de dolari. Ambele activează în domeniul energiei solare. Longhi produce panouri solare monocristaline, satisface un sfert din necesitățile pieței mondiale, iar Hangzhou First Applied Material peliculă pentru panouri solare. Potrivit datelor companiei, ea controlează mai mult de jumătate din piața mondială din acest segment.

Pe locul 7 este spaniolul Jose Manuel Entrecanales. Averea sa "verde" este estimată la 2,9 miliarde de euro. Entrecanales a reprofilat compania de construcții Acciona, fondată de bunicul său, într-un producător de electricitate, folosind energia vîntului, soarelui, apei, biomasei, a surselor termice. Compania produce energie electrică pentru 6 milioane de gospodării, în 2018 această afacere a reprezentat mai mult de 60% din veniturile Acciona.

Pe locul 8 - Wang Chuanfu (2,4 miliarde de dolari), proprietarul companiei BYD, cel mai mare producător de mașini electrice din China.

Închide Top-10 compania thailandeză Energy Absolute și cea americană Nikola Motor. Primul produce biodiesel, precum și a creat și a început producția primei mașini electrice din țară. Al doilea este specializat în producția de mașini pe hidrogen.

În același timp, după cum notează Bloomberg, în lume încă domină economia de carbon. Proprietarii companiilor petroliere, concernelor tehnologice și tradiționale de automobile reprezintă mai mult de un sfert dintre cei mai bogați 500 de oameni din lume. Iar cea mai scumpă companie din lume în prezent este concernul saudit petrolier Saudi Aramco, a cărui capitalizare constituie 1,8 trilioane de dolari.