Vrei să ai mai mult timp pentru tine? Ia-ți un job cu program flexibil

  • 29 июля 2019, 17:07
  • 591

Un job cu program flexibil îți permite să lucrezi în alt interval orar decât cel impus de companie, care este de obicei de la 8.00 la 17.00 sau de la 9.00 la 18.00. Dacă acum câțiva ani puteai să ceri cel mult să vii cu o oră mai devreme sau mai târziu la birou, pentru că aveai o urgență, acum ai mult mai multe opțiuni. Angajatorii sunt mult mai relaxați când vine vorba de program sau de spațiul de unde lucrezi atât timp cât îți îndeplinești sarcinile de serviciu. 

De exemplu, poți să ceri program flexibil dacă știi că nu ești o persoană care se trezește ușor dimineața sau poți cere program flexibil numai în anumite zile, când vrei să ajungi la medic ori la cursuri de calificare. Poți să lucrezi o parte din zi de acasă și restul de la serviciu sau să ai o săptămână de lucru mai scurtă, de patru zile, în care îți faci cele 40 de ore legale și apoi te bucuri de un weekend prelungit.

Principala condiție este ca domeniul și jobul să-ți permită. Dacă lucrezi în producție, în servicii medicale, în intervenții de urgență, în relații cu publicul, este mai dificil să ceri program flexibil de lucru dacă nu există înlocuitor în acel moment. În schimb, dacă jobul tău nu înseamnă prezența la birou la ore fixe, poți alege programul flexibil. Iată ce beneficii îți aduce și cum îl poți cere: 

Avantajele jobului cu program flexibil:

  • Ai mai mult timp pentru tine și pentru familie. Poți merge la programări, la cursuri de calificare sau poți să te ocupi de treburile casei, fără să fie nevoie să te învoiești de fiecare dată. 
  • Poți să lucrezi când simți că ești mai productiv. Poate ai remarcat că ai rezultate mai bune dimineața sau poate în a doua parte a zilei așa că merită să-ți adaptezi programul de lucru.
  • Eviți stresul de a călători în mijloacele de transport la ore de vârf. 
  • Reduci consumul de benzină/motorină, dar și timpul petrecut în trafic, mai ales când vii sau pleci mai devreme de la serviciu. 
  • Reduci costurile cu îngrijirea copiilor. În cazul unui program flexibil de lucru, poate reușești să alegi un program mai scurt de grădiniță.

Cum să ceri job cu program flexibil

  • Informează-te. Citește mai întâi regulamentul de ordine interioară. Dacă nu este specificată opțiunea de a-ți alege intervalul orar de lucru, întreabă colegii. Vezi dacă iei au cerut program de lucru flexibil și ce răspuns au primit.
  • Pune angajatorul pe primul loc. Formulează cererea astfel încât să arăți ce beneficii are compania dacă tu vei avea program de lucru flexibil. Pune pe primul loc faptul că aduci rezultate mai bune în anumite intervale orare, iar el, angajatorul, va avea alături un angajat mai odihnit și cu o dispoziție mai bună de lucru. În plus programul flexibil de lucru îl va ajuta să atragă candidații sau să ofere clienților servicii în afara programului standard al companiei. Cu această atitudine, șeful tău va fi mult mai deschis să-ți ofere acest beneficiu.
  • Fii deschis să lași de la tine. Dacă vezi că șeful are îndoieli să-ți ofere program flexibil de lucru, asigură-l că vei fi la birou când sunt ședințe sau sarcini importante de lucru în echipă. Propune-i chiar să faceți o probă pentru două-trei luni. Vezi ce realizări ai în această perioadă și prezintă-i situația.

Cum să te organizezi când ai program flexibil de lucru

  • Comunică clar intervalul orar în care vei lucra astfel colegii să știe când se pot baza pe tine și să nu te deranjeze în timpul dedicat treburilor personale. 
  • Rămâi conectat prin telefon, mesagerie cu ceea ce se discută în echipă chiar dacă nu ești la birou. Dacă poți ajuta cu o lămurire și nu-ți ia mult timp, colegii și șeful vor aprecia implicarea ta. 
  • Mergi la birou în intervalul orar pe care ți l-ai ales și acordă atenție sarcinilor de serviciu. Ține o evidență a realizărilor tale astfel încât să-i poți demonstra șefului că ești productiv chiar dacă ai program de lucru flexibil.