Vis împlinit pentru o femeie cu probleme locomotorii. Și-a dezvoltat propria afacere

  • 3 авг. 2020, 9:55
  • 1 082

Parteneriatul Local de Ocupare a forţei de muncă din Moldova, un proiect pilot al Organizaţiei Internaţionale a Muncii, oferă oamenilor nu doar locuri de muncă, dar şi demnitate. Viorica Anghel, din raionul Cahul, suferă de probleme locomotorii, însă dizabilitatea nu a reprezentat o piedică pentru a-şi îndeplini visul - cel de a-şi găsi un loc de muncă, transmite Tvr.md

După ce a dat de un anunţ despre un curs gratuit de apicultură, femeia a aplicat şi fost acceptată, devenind astfel beneficiara programului. 

Viorica Anghel este din satul Andruşul de Jos şi a muncit din greu toată viaţa. Are mîinile bătătorite şi pielea arsă de soare. Se mişcă greu din cauza unor probleme locomotorii, consecinţă a unui traumatism suferit la naştere. Din cauza acestei probleme, la cei 35 de ani ai ei, nu a reuşit niciodată să-şi găsească un loc de muncă. Nu s-a lăsat bătută. 

Ca să-şi întreţină familia a muncit pe cont propriu. A crescut iepuri, apoi prepeliţe, iar în paralel a cultivat fructe în grădina din jurul casei. Aplicînd la acest proiect, a primit un grant în valoare de două mii de dolari pentru a-şi dezvolta afacerea. Împreună cu alte 75 de persoane din regiune, a trecut un curs teoretic şi practic de instruire în apicultură. „Am luat acest grant din care am cumpărat zece familii, atît ştiubeile, cît şi familiile şi pe baza aceasta am hotărît să formăm o mică afacere de familie”, a spus Viorica Anghel, beneficiară proiect. Treptat, afacere a crescut şi acum are 19 stupi. 

„Am hotărît să particip la proiect mai mult din cauza dizabilităţii pe care o am şi motivul fiind că şi copilul trebuie crescut, problemele de sănătate, mierea e un produs pe care o folosesc în foarte multe reţete naturale, decît s-o cumpăr mai bine s-o produc eu, să văd cum se produce”, a precizat Viorica Anghel. 

Lansat în aprilie 2019, Parteneriatul Local de Ocupare a Forţei de Muncă din Cahul a reunit peste 20 de parteneri publici şi privaţi de nivel naţional şi local, care, cu asistenţa Organizaţiei Internaţionale a Muncii. Împreună şi-au propus să îmbunătăţească situaţia de pe piaţa locală a muncii prin crearea locurilor de muncă şi prin identificarea oportunităţilor de dezvoltare a afacerilor în raionul Cahul. 

„După instruire ei au compus un plan de afaceri şi 20 de tineri din aceşti 60 au primit granturi, au primit în formă de stupi şi familii de albine şi şi-au putut desfăşura o activitate”, a spus Sergiu Pîslaru, preşedinte, Asociaţia Apicultorilor, raionul Cahul. 

„Proiectele astea sînt foarte binevenite, este o posibilitate de a te întreţine, de a-ţi ocupa timpul liber şi mai ales pentru noi tinerii, ar fi o posibilitate ca să nu mai plece în afara ţării, dar să-şi dezvolte în propria lui ţară, în propria lui familie o mică afacere”, a spuys Viorica Anghel. 

Locuri de muncă decente pentru tinerii expuşi excluziunii sociale, noi oportunităţi de dezvoltare a afacerilor, posibilităţi de instruire a şomerilor la locul de muncă şi facilitarea asocierii grupurilor de producători - sînt doar cîteva dintre beneficiile de care se bucură locuitorii raionului Cahul ca urmare a Parteneriatului Local. 

„Mulţi din ei au început nu doar să se implice adînc în această afacere, în apicultură, ci să-şi mărească prisăcile”, a precizat Sergiu Pîslaru, preşedinte, Asociaţia Apicultorilor, raionul Cahul. 

Parteneriatul Local de Ocupare a Forţei de Muncă este o iniţiativă a proiectului Organizaţiei Internaţionale a Muncii - "Promovarea ocupării forţei de muncă pentru tineri", introdus pentru prima dată în Republica Moldova. Costul proiectului este de aproape 404 mii de dolari americani. Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii va contribui cu peste 204 mii de dolari, prin programe de granturi.