Un moldovean, care a deținut recordul Guinness

  • 9 дек. 2019, 11:36
  • 2 043
  • 2

Deține recordul Guinness pentru cea mai mare colecție de potcoave din lume și este fondatorul Muzeului Serviciului Vamal.

Tot el a creat din monede cea mai mare hartă a Moldovei, care își așteaptă rândul să fie înscrisă în Cartea Recordurilor, transmite Unimedia.info

Este vorba despre renumitul colecționar moldovean Petru Costin, cunoscut în întreaga lume, care ne-a prezentat impresionanta sa galerie, deocamdată singura din țară, ce își va deschide ușile pentru vizitatori în curând.

A făcut studii în economie și chiar a activat în domeniu o bună perioadă de timp. Pasiunea pentru istorie însă a fost mai puternică, ceea ce l-a determinat să înceapă să adune multe, foarte multe obiecte de artă, cu semnificație istorică.

De la economie până la Cartea Recordurilor Guinnes este o muncă de o viață.

Frumoasa poveste a colecționarului moldovean ajuns în Cartea Recordurilor Guinness a început prin anii 66-67. Încă din clasa întâi, micul școlar a început să colecționeze stilouri. Peste ani, pasiunea a crescut și pe lângă stilouri, Petru Costin a adăugat în colecția sa monede și diferite insigne.

De atunci și până în prezent, a fondat un muzeu, a participat la sute de expoziții și a primit zeci de distincții și diplome în țară și în străinătate, iar în curând, planifică să deschidă, în orășelul Ialoveni, prima galerie din țară, cu o valoare istorică nemaipomenită și în care sunt expuse sute de obiecte din arheologie, etnologie, filatelie, istorie, numismatică, tehnologie și heraldică.

Ideea creării Muzeului Serviciului Vamal i-a venit încă în anii 91-92, când și-a început activitatea în cadrul instituției vamale, în calitate de specalist în economie și în istoria obiectelor anticariat. „Cu regret, se scriau și se scriu multe lucruri negative despre vamă, dar totuși, facem multe lucruri pozitive pentru țară, începînd de la impozitare și terminând și cu istoria. Așa că am vrut să arăt partea istorică a țării prin serviciul meu, prin activitatea în vamă. Dacă o să ne gândim numai la pâine, nici pâine nu o să avem. Trebuie să ne gândim și la istorie și la tot ce a fost frumos în țară”, spune Petru Costin.

Visul urma să devină realitate abia în 2007, însă așteptările nu au fost zadarnice. La 12 ani de la fondare, muzeul oglindește istoria activității Serviciului Vamal în detalii, de la începuturi, iar vizitatorii pot vedea atât obiecte personale ale foștilor conducători ai instituției, cât și diverse uniforme și obiecte de serviciu.

„În lume nu sunt muzee unde să vedeți pe perete certificatul cu Recordul Guiness, în afară de Moldova”.

Deși are colecții cât pentru o clădire cu 5 niveluri și nenumărate dictincții, ordine și diplome din zeci de țări ale lumii, Petru Costin greu trece peste modestia de care dă dovadă. A ținut să precizeze că deși adună potcoave de mult timp și deja cunoaște „toți caii din Moldova”, recordul pentru cele mai multe potcoave se datorează președintelui de atunci al Academiei de Științe, Gheorghe Duca, cel care, fiind impresionat de colecție, a și venit cu ideea de promovare la nivel internațional. „Fără ajutorul lui avea să fie imposibil, mai ales că au foste expuse 3.200 de potcoave din secolul XIV până în XXI, toate foste în folosință”, a precizat colecționarul.

O altă persoană care a contribuit la această realizare a fost și președintele Congresului Azerilor din Moldova. Tot el a ajutat și la crearea unei hărți a Moldovei, lucrare executată din 164 de mii de monede, de către 100 de copii ai liceului AȘM și care a fost acceptată deja de reprezentanții Comisiei Guiness drept cel mai mare exponat din lume de acest fel. „A fost executată de copii după o tehnologie specială, mulțumiri lui Vugar Nagruzov, care m-a ajutat cu materiale speciale, după care am făcut repetiții cu copiii și am executat-o. Fiecare raion a fost expus în diferite monede, de diferite culori”.

„Un prieten mi-a spus: dle Costin, felicitări, sunteți primul din sat. Poate și din Chișinău? De fapt, sunt primul pe pământ!”

„Consider că aceste recorduri nu sunt doar ale mele, sunt și ale AȘM, și ale Liceului AȘM, și ale Serviciului Vamal, unde activez până în prezent. Am avut emoții plăcute, ce colecționar sau cetățean nu ar dori să aibă așa record mondial, să fie recunoscut primul în lume? Am primit certificatul din mâna academicianului Duca, la înalta ședință științifică anuală în incinta AȘM, de acolo am primit informația că sunt acceptat și după aceasta am primit multe felicitări. Și din satul meu m-a sunat un prieten și a spus: dle Costin, felicitări, sunteți primul din sat. Poate și din Chișinău? De fapt, sunt primul pe pământ”, își amintește, zâmbind, colecționarul.

Eforturile lui nu s-au oprit însă aici. Petru Costin, împreună cu Muzeul Serviciului Vamal, planifică să expună încă două recorduri internaționale, dar acestea rămân, deocamdată, un mare secret.

„Fac un lucru obștesc și e gratis. Din 24 de ore, câteodată 20 le petrec în muzeu, pentru a restaura obiecte. Mă susține familia, mai mult sunt mândri decât să mă critice, chiar am ajutor mare din partea lor. Totuși, sunt multe obiecte din colecție pe care cheltuiesc bugetul familiar”, recunoaște eroul nostru.

Și chiar dacă este nevoit să plătească sume deloc mici pentru a scoate din țară exponatele pe care le prezintă la expoziții în alte state, Petru Costin nu renunță și speră că, în viitor, această problemă va fi soluționată de autorități: „Toate expozițiile pe care le duc peste hotare se impozitează, eu plătesc impozit la stat câte 4.000 lei. Este o sumă enormă, aș putea să folosesc acești bani pentru a restaura un obiect. Așa era până acum, vom vedea cum va fi în viitor, vom avea discuții la minister, voi arăta toate documentele. Eu nu mă duc să vând acele exponate, nu îl arăt pe Costin acolo, arăt tricolorul, prezint Republica Moldova”.

Iar pentru că unele expoziții se organizează la mii de kilometri de casă, colecționarul este însoțit de unul dintre membrii familiei: „Când sunt în expoziții, neapărat este prezent cineva din familie cu mine, mai ales când plec în depărtare, sunt deplasări de 4.000 de km într-o singură direcție...”

O galerie pentru toată colecția - visul mare al lui Petru Costin

Marele colecționar moldovean visează să adune toate exponatele într-o singură galerie. „Visul meu este să am o galerie în care să încapă toate obiectele mele din colecție. Până azi nu le-am văzut pe toate împreună, niciodată de când le colecționez. Aici, în galeria pe care o vedeți, sunt doar 20%”, ne-a mărturisit Petru Costin.

Galeria, ce urmează să-și deschidă ușile pentru vizitatori în cel mai scurt timp, deține și o colecție de peste 1.200 de chipiuri, berete și uniforme ale diferitor instituții vamale și de forță din întreaga lume, săbii orientale și europene, pumnale, cuțite de vânătoare, baionete din oțel și unelte de muncă, samovare, drapeluri și icoane, gramofoane care cântă și în prezent, toate de valoare istorică și culturală ce datează din epoca de piatră până în secolul XX.

Galeria se află în Ialoveni, în drum spre Mileștii Mici, un alt deținător al unui record Guinness, iar în viitor, Petru Costin planifică să realizeze un traseu al recordurilor în această regiune.