Un job nou, o nouă oportunitate de dezvoltare!

  • 11 апр. 2019, 17:25
  • 594

E luni dimineața, alarma sună de mai bine de 20 minute și încă nu te-ai ridicat din pat. Sună cunoscut? Ei bine, sondajele arată că nu ești singurul în acestă situație. În plus, gândurile pe care le avem dimineața, frământările, nemulțumirile și frustrările care ne fac să nu ne ridicăm din pat cu bucurie sunt unul dintre cei mai buni predictori ai unei schimbări în carieră.  

Astăzi, posibilitățile sunt nenumărate, accesul la informație are o evoluție fără precedent în istorie, și aș adăuga eu, ideile și oportunitățile de dezvoltare circulă cu viteza luminii, iar deseori locul de muncă pe care îl alegem la vârsta de 20-22 de ani nu mai coincide cu locul din care ieșim la pensie. Un sondaj arată că, în ceea ce îi privește pe tineri, angajatorii ar trebui să se aștepte la o plecare după aproximativ 3 ani petrecuți în cadrul companiei. Cu cât media de vârstă scade, cu atât scade și nivelul de stabilitate – astfel că tinerii care abia în ultimii 5 ani au intrat pe piața muncii, obișnuiesc să-și caute alt job după aproximativ un an petrecut într-o companie.

Specialiștii în resurse umane de peste ocean o spun tot mai des: tendința actuală nu este doar să îți schimbi job-ul în acord cu evoluția ta profesională și personală de-a lungul vieții active, ci să îți schimbi cu totul domeniul de activitate, de cel puțin de două-trei ori. La acest capitol oamenii nu stau mai prejos. Conform aceluiași sondaj, angajații aleg să facă o schimbare de carieră la aproximativ 4 ani. Motivația de a face asta este nevoia de bunăstare personală și a familiei și nevoia de împlinire profesională, pentru că, desigur, ceea ce facem trebuie să aibă sens și să ne facă fericiți

În continuare vom discuta despre ce putem face în momentul în care am decis că vrem o schimbare în cariere. Indiferent de motivul din spatele deciziei, iată câțiva pași pe care îi poți face pentru a facilita procesul:

Evaluează-ți abilitățile pentru noul job

Primul pas pentru o „reformă” în carieră este de realiza o imagine de ansamblu a competențelor de care ai nevoie pentru a intra într-o anumit domeniu sau industrie. Dorești să-ți dezvolți abilități de comunicare, deoarece vrei să aplici pe un post de call center? Sau te tentează industria tehnică, iar această schimbare necesită o certificare sau o diplomă dedicată? După ce stabilești natura abilităților pentru viitorul loc de muncă, poți alege un plan de acțiune în ceea ce privește dezvoltarea competențelor.

Încearcă un curs de dezvoltare sau lărgește aria personală de networking

Adesea, oamenii se adresează profesioniștilor sau cunoștiințelor nu doar pentru a își forma o perspectivă acurată despre domeniul în cauză, ci și pentru a se interesa de un posibil job. De foarte multe ori o discuție de explorare poate să se materializele cu o ofertă de colaborare. Așadar, e momentul să-ți reiei activitatea de networking și să discuți cu cât mai mulți oameni despre ceea ce cauți.

Nu merită să alegi un domeniu pentru că e la moda sau pentru că ai auzit că se câștigă bine

Sunt anumite domenii de activitate sau job-uri care sunt la modă pentru anumite perioade de timp, însă moda este trecătoare. Veniturile obținute la finalul lunii îți vor oferi o satisfacție de moment, iar în restul timpului efortul depus pentru a te adapta intereselor tale profesionale va fi unul considerabil. Performanța profesională vine atunci când angajatul își desfășoară cu plăcere activitatea și este pasionat de ceea ce face. Așadar, dacă chiar te pasionează un domeniu și s-a nimerit să fie și unul căutat în prezent, foarte bine! Însă dacă pasiunea lipște, nici compensațiile materiale nu vor fi cele dorite!

Pune abilitățile „la lucru”

După cum se spune în celebrul citat, „practica face un om perfect”, îți poți îmbunătăți abilitățile numai atunci când le aplici mai des, în viața de zi cu zi. Nu aștepta un loc de muncă pentru a-ți exersa abilitățile. Nu ezita să obții anumite proiecte, chiar dacă nu ești plătit pentru asta. Vei avea astfel rezultate pe baza cărora să demonstrezi în cadrul interviurilor că ai avut de-a face cu astfel de proiecte sau sarcini și ai reușit să le gestionezi.

Înconjoară-te cu oameni care au abilități similare

Deși nu se aplică direct procesului de recalificare sau reorientare, are o influență asupra tranziției carierei. Rețelele profesionale nu numai că te ajută să înveți bune practici, ci te și expun în lumea profesională. Orice eveniment de networking, online sau offline, îți oferă o bună oportunitate de a te familiariza cu oamenii din industrie, cu stilul și abordarea lor.