UE a lansat o platformă informațională cu proiectele create în Moldova

  • 16 окт. 2019, 10:53
  • 666

Delegaţia Uniunii Europene în Moldova a lansat platforma EU4Moldova.md, care cuprinde informaţii despre proiectele realizate şi finanţate de UE în Moldova.

Potrivit agenţiei Infotag, marţi, la prezentarea platformei, şeful Delegaţiei UE, Peter Michalko, a menţionat că în întreaga perioadă de cooperare, în republică au fost realizate peste 1 mie de proiecte care au avut un impact direct asupra a circa 500 de mii de cetăţeni şi, indirect, aproape asupra întregii populaţii a ţării.

Potrivit lui, platforma informativă este o vizualizare a faptului care arată că sprijinul UE cuprinde toate localităţile şi toţi cetăţenii republicii.

"Au fost realizate proiecte în domeniul economiei, întreprinderilor mici şi mijlocii, datorită cărora au fost create aproximativ 15 mii de locuri de muncă. Am oferit asistenţă semnificativă întreprinderilor, organizaţiilor publice locale, precum şi am oferit tinerilor oportunităţi de a stabili contacte şi relaţii cu semenii din Europa", a spus Michalko.

El a remarcat că UE a oferit organizaţiilor neguvernamentale 8 milioane de euro drept susţinere, deoarece activitatea lor este foarte importantă pentru ţară în momentele cele mai dificile, precum şi pentru dezvoltarea politicilor de stat în toate domeniile.

"O bună guvernare este una dintre priorităţile noastre, inclusiv în cadrul Parteneriatului Estic. Am oferit asistenţă la consolidarea instituţiilor statului. Totodată, important este şi domeniul justiţiei, în care lucrurile nu au mers întotdeauna bine, însă eforturile trebuie continuate pentru a implementa cu adevărat o reformă a justiţiei, datorită căreia cetăţenii să poată trăi într-o ţară în care există dreptate, toţi sunt egali în faţa legii, iar lupta împotriva corupţiei şi spălării banilor este o prioritate ", a subliniat diplomatul.

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicu Popescu, consideră că Moldova trebuie să-şi stabilească obiectivul strategic de a trece de la consumul asistenţei financiare externe la acordarea acesteia.

"Noi, ca societate, nu trebuie să ne aflăm la nesfârşit în situaţia când solicităm ajutor. Partenerii noştri din capitalele străine întreabă despre ajutorul pe care ni-l pot oferi. Dar nu mă simt confortabil într-o astfel de situaţie şi noi, ca societate, nu trebuie să percepem ca normalitate faptul că mereu cerem ajutor. Sarcina noastră este să folosim asistenţă externă, dar şi să ne punem întrebarea: cum putem contribui la atingerea priorităţilor UE?", a spus el.

Potrivit ministrului, etapa de consum a ajutoarelor externe trebuie să fie temporară pentru Moldova, după care va veni momentul să oferim ajutor altora, ceea ce sună "nu atât de absurd cum ar părea la prima vedere, căci şi România, Polonia şi Slovacia au primit sprijin din fonduri europene, iar acum ajută Moldova ".

Popescu consideră că, pentru a atinge acest obiectiv, este necesară implementarea reformei justiţiei, combaterea corupţiei şi atragerea investiţiilor, deoarece acest lucru ajută la crearea locurilor de muncă, la creşterea veniturilor bugetare, care trebuie să fie direcţionate spre dezvoltarea de sine stătătoare a infrastructurii sociale şi economice, iar apoi - spre susţinerea altor ţări.