Trei tipuri de oameni de care nu te poți lipsi când conduci un proiect important

  • 17 янв. 2019, 15:40
  • 723

Echipa ta performantă înregistrează un progres semnificativ într-o inițiativă ce poate schimba cu totul viitorul organizației. Starea de spirit este bună, oamenii sunt optimiști, iar echipa se orientează bine pe un teritoriu nou și foarte promițător. Dar, încet-încet, rezultatele se lasă așteptate mai mult decât fusese preconizat, oamenii încep să obosească din cauza timpului petrecut în afara zonei de confort, iar echipa ta de staruri începe să nu se mai descurce atât de bine într-un context marcat de nesiguranță.

Perspectiva echipei se schimbă și începe să-ți fie clar că oamenii tăi nu vor reuși să facă față climatului de incertitudine aferent gestionării de noi oportunități.

Cum eșuează o echipă performantă

Unele aspecte ale structurii organizaționale (funcționale sau în funcție de produs) împiedică inovația și transformarea. Astfel de structuri funcționează foarte bine într-un mediu și context bine-înțelese, în care obiectivul este livrarea optimă unui produs sau serviciu. Pentru proiectele de transformare, însă, organizația trebuie să revină la o stare mult mai maleabilă. Asta înseamnă că echipele trebuie să fie formate printr-o nouă repartizare a oamenilor și printr-o nouă potrivire dintre resurse și abilități.

Echipele care pot să realizeze proiecte de transformare sunt formate din oameni care nu sunt doar capabili de înaltă performanță, ci dispun și de un set unic și echilibrat de abilități și sisteme de gândire care le permit să-și mențină concentrarea, agilitatea și optimismul chiar și în condiții de nesiguranță, pentru perioade lungi de timp. Nu toți performerii sunt dotați pentru asta.

Cartea "Leading Transformation: How to Take Charge of Your Company’s Future" prezintă abilitățile pe care trebuie să le cauți și să le cultivi atunci când construiești o echipă care să realizeze proiecte de transformare. Există trei caracteristici unice, care au un rol critic atunci când echipa își asumă o inițiativă menită să producă o transformare sau o înnoire semnificativă.

CAPACITATEA NEGATIVĂ: confortul în condiții de nesiguranță

Conceptul de „capacitate negativă” a fost elaborat de poetul John Keats, atunci când acesta făcea referire la scriitori precum Shakespeare – care sunt capabili să lucreze în condiții de incertitudine și de îndoială. Keats denumea astfel capacitatea de a accepta lipsa unui răspuns imediat și de a-ți păstra disponibilitatea și dorința de a explora și de a vedea cum evoluează o situație în lipsa unui deznodământ clar.

În cotextul actual, putem defini capacitatea negativă ca fiind abilitatea de a te simți confortabil, și chiar bine, în condiții de nesiguranță, în loc să devii neliniștit și anxios și să te îndrepți mai repede decât e cazul către un deznodământ mai puțin optim, numai pentru că este mai sigur. Mulți oameni nu pot suporta caracterul confuz și neclar al incertitudinii, dar cei care dispun de capacitate negativă pot explora terenuri noi și pot descoperi posibilele oportunități aferente.

Oamenii care dispun de capacitate negativă rămân curioși și își păstrează concentrarea chiar și atunci când proiectul la care lucrează este departe de a-și fi atins obiectivul. În plus, în loc să fie copleșitoare, această etapă poate fi chiar captivantă pentru ei – iar asta este exact ce ai nevoie de la echipa ta, în astfel de situații. De asemenea, acest tip de oameni nu se vor grăbi să emită judecăți cu privire la un rezultat sau altul, pentru că vor rămâne deschiși la mai multe rzultate posibile, în loc să se fixeze pe o singură versiune a succesului.

PILOTUL DE HAOS: realizează conducerea și execuția în teritorii necunoscute

În 1991, Uffe Elbæk, un politician și asistent social danez, a lansat Kaospilot – o școală de afaecri mai puțin obișnuită. Lui Elbæk i-a venit ideea unei astfel de școli pe când desfășura un alt proiect și a observat la unii dintre studenții săi un nou set de abilități, cu ajutorul cărora aceștia își găseau drumul în zonele de nesiguranță. Elbæk a văzut oportunitatea de a forma aceste abilități la liderii de business care aveau nevoie de ele. Pilot de haos este conceptul perfect pentru a denumi un astfel de personaj, de care o echipă transformatoare are atât de mare nevoie.

Piloții de haos sunt oamenii care pot realiza conducerea creativă a unui proiect în vremuri și în zone de nesiguranță. Ei dispun de capacitate negativă, dar mai au și alte abilități – cum ar fi abilitatea de a structura haosul și de a acționa în condiții de haos. Liderii care sunt piloți de haos conduc echipa și o fac să meargă înainte chiar și atunci când totul în jur se schimbă și oscilează.

Să fii pilot de haos sună grozav – și chiar este. Dar este și greu – piloții de haos sunt oamenii care lucrează mereu în condiții de ambiguitate, iar asta este solicitant și dificil. Dar cei care nu sunt piloți de haos își pierd echilibrul la cea mai mică mișcare a pământului de sub picioare.

Piloții de haos doresc mai mult să producă schimbări semnificative și importante decât să urce pe scara ierarhică sau să adauge un premiu la galeria lor de glorie. Sunt greu de găsit, trebuie să observi și să experimentezi. Dar există terenuri fertile pentru astfel de oameni, unde poți găsi candidați valoroși.

De exemplu, fii atent la oamenii cu evaluări de performanță mixte, dar care sunt, chiar și așa, apreciați în organizație. Evaluările lor sunt mixte din cauză că ei sunt destul de incomozi pentru ceilalți – contestă și schimbă status quo-ul, scoțându-i pe ceilalți din zona de confort – dar continuă să aibă succes pentru că performează foarte bine.

GÂNDIREA DIVERGENTĂ, ACȚIUNEA CONVERGENTĂ ȘI COMUNICARE CU INFLUENȚĂ

Există trei trăsături neuropsihice la care trebuie să fii atent pentru a construi o echipă transformatoare. Acestea sunt gândirea divergentă, acțiunea convergentă și comunicarea cu influență – și toate au un rol vital în procesul de inovație și transformare. Sunt destul de mulți oamenii care au una sau două dintre aceste abilități. Mai greu e să găsești pe cineva care le are pe toate trei, deși așa ar fi optim.

Gândirea divergentă este capacitatea de a conecta în mod unic informații, idei și concepte noi, considerate a fi la mare distanță unul de altul. Oamenii care au această abilitate găsesc moduri noi și cu sens de a potrivi concepte diferite, descoperind, astfel, oportunități pe care ceilalți le trec cu vederea.

Acțiunea convergentă este capacitatea de a executa aceste idei noi și de a le transforma în realitate palpabilă. Mulți oameni pot veni cu idei noi și bune, dar cei care au abilitatea de a acționa convergent vor putea să transforme conceptul din idee în produs.

Abilitatea de a comunica idei în mod coerent, captivant și cu impact este extrem de importantă. Acest tip de comunicare îi inspiră pe ceilalți lideri și factori de decizie să creadă în noile proiecte și oportunități, să le susțină și să treacă la acțiune pentru a le transofrma în realitate.

Oportunitățile de afaceri transformatoare se găsesc adesea în locuri neașteptate. Pe oamenii cei mai potriviți pentru a-ți dezvolta proiecte inovatoare îi vei găsi în locuri la fel de neașteptate.

Fiecare proiect al organizației poate fi transformator și fiecare proiect reușit poate ajuta organizația să se auto-regleze și să renunțe la executarea de proiecte de rutină, pentru a deveni o organizație maleabilă, capabilă să beneficieze de oportunitățile noi și necesare pentru a supraviețui și a se extinde.

Sursă: If Your Innovation Effort Isn’t Working, Look at Who’s on the Team