Topul celor mai happy domenii de lucru

  • 18 окт. 2016, 16:33
  • 811

Satisfacția de la locul de muncă influențează substanțial fericirea fiecăruia dintre noi. Iată care sunt cele mai happy joburi și cele mai râvnite.

Pentru fiecare dintre noi, fericirea poate să țină de alți factori. Și cu toții știm cât de variate sunt definițiile pentru fericire. Atunci, cum definești fericirea la locul de muncă și cum găsești cele mai fericite joburi? Există 3 variante: după studii de specialitate, după factorii care compun satisfacția la locul de muncă sau după preferințele candidaților. Te lăsăm pe tine să decizi ce ți se potrivește cel mai bine.

Cele mai happy domenii de lucru din lume 

Publicația The Guardian a făcut în 2015 un clasament bazat pe nouă studii diferite, pentru a afla care profesii aduc cea mai mare fericire. Au fost luate în calcul profesiile care erau menționate de cele mai multe ori pe primele 10 locuri în studiile respective. Iată rezultatele.

  • Ingineri – Ce îi face fericiți? Să își vadă ideile transformate în realitate, să ofere soluții la probleme din industrie, să învețe constant și să aibă libertatea de a veni cu propuneri noi.
  • Profesori – Ce îi face fericiți? Să lucreze cu copiii și să știe că, astfel, contribuie la bunăstarea întregii lumi.
  • Personal medical (Infirmieri și Doctori) – Ce îi face fericiți? Să ajute la însănătoșirea pacienților.
  • Grădinari – Ce îi face fericiți? Să lucreze în natură și să contribuie la fericirea clienților lor.
  • Muncitori în construcții – Ce îi face fericiți? Să vadă roadele muncii lor, odată ce produsul este terminat.
  • Asistenți personali – Ce îi face fericiți? Să aibă acces la informații ce țin de toate aspectele companiei în care lucrează și să se înțeleagă bine cu șefii lor.


Motivațiile, veniturile și domeniile sunt extrem de variate. Cu toate acestea, pentru fiecare categorie, se poate observa că fericirea stă în a-i ajuta pe alții să fie fericiți.

Preambul / Satisfacția la locul de muncă 

În ceea ce privește fericirea globală, a fost realizat în 2016 Raportului Mondial al Fericirii (World Happiness Report 2016). Studiul a luat în calcul produsul intern brut, susținerea socială, speranța de viață, libertatea de a face alegeri, generozitatea, percepția corupției și corespondența cu cea mai nefericită situație.

Dar fericirea este compusă din mult mai mulți factori care, la rândul lor, se împart în mult mai multe bucățele. Ariile analizate de Raportul Mondial al Fericirii au fost extrem de mari și exprimă puțin din ceea ce trăiește fiecare dintre noi zi de zi.

De aceea, am vrut să analizăm o parte mai mică din toată această plăcintă mare, numită fericire. Și am vrut să vedem ce descoperim în legătură cu fericirea la locul de muncă.

În 2015, compania daneză Happiness Research Institute a lansat un index al satisfacției la locul de muncă. Studiul a fost bazat pe răspunsurile a 2.569 de angajați din Danemarca (țară aflată pe primul loc în Raportul Mondial al Fericirii), pe studii de specialitate și pe interviuri cu experți în domeniu.

Indexul a dezvăluit că satisfacția la job înseamnă peste jumătate din fericirea globală și că este influențată de 6 factori majori, ordonați după importanța acordată de respondenți:

  • Scop – Este nevoie să putem identifica semnificația și scopul jobului nostru, pentru a fi fericiți.
  • Leadership – Managerii pot afecta toate aspectele ale condițiilor de muncă, de la sarcini precise până la cultura la locul de muncă.
  • Work/ Life Balance – Când știm că există un echilibru între gradul de încărcare și timpul alocat sarcinilor de la muncă, suntem mai fericiți la job. Același lucru este valabil și pentru echilibrul între timpul petrecut la serviciu și cel liber.
  • Influență – Contează foarte mult să știm că ne putem influența singuri condițiile de muncă și că putem decide când, cum și cu cine ne desfășurăm sarcinile.
  • Rezultate – De la mici la mari, individuale sau în echipă, orice pas înainte la job contribuie la fericirea globală.
  • Colegi – Pe lângă familia apropiată, petrecem cel mai mult timp alături de colegii de muncă, așa că este normal să vrem să ne simțim bine cu ei.