Top 10 tineri antreprenori: Au miliarde de dolari și 28-36 de ani

  • 26 дек. 2018, 12:17
  • 636

Cei mai tineri antreprenori care au ajuns la averi de miliarde de dolari au fondat afaceri pe internet, potrivit celor mai recente date din topul Forbes.com, pe final de an 2018.

Bill Gates, Warren Buffett sau Jeff Bezos încă domină „jungla” afacerilor, dar viitorul este al „lupilor tineri” care au construit firme de tehnologie la 20 și ceva de ani. În topul Forbes al miliardarilor lumii apar și tineri de 22 de ani care au moștenit averi impresionante de la familiile lor bogate, de generații întregi de oameni de afaceri. Însă în clasamentul pe care l-am extras noi ne-am rezumat la 10 miliardari antreprenori, adică acei tineri care au avut o idee de afacere, au muncit la visul lor, au luat decizii inspirate și au executat riguros:

  • 1. Evan Spiegel, 28 de ani, 1,3 miliarde de dolari. El s-a născut pe 4 iunie 1990, la Los Angeles, în sud-vestul SUA. Evan Spiegel a studiat design de produs la universitatea Stanford și a făcut practică neplătită la compania austriacă de băuturi energizante Red Bull. În 2011, Evan, alături de Bobby Murphy și Reggie Brown, a înființat Snapchat, o aplicație de mesagerie multimedia folosită în toată lumea, mai ales de copii, adolescenți și tineri adulți. Compania condusă de Evan Spiegel, Snap Inc., care deține aplicația Snapchat și alte afaceri, s-a listat la Bursa de la New York în martie 2017, la o valoare totală de 24 de miliarde de dolari. După o creștere rapidă, Snap Inc. s-a dezumflat destul de mult, însă Evan Spiegel și Bobby Murphy rămân miliardari. 
  • 2. John Collison, 28 de ani, 1 miliard de dolari. El și fratele său, Patrick Collison (30 de ani), au înființat sistemul de plăți online Stripe în 2011. După 7 ani, Stripe a ajuns să valoreze 20 de miliarde de dolari, iar frații Collison au averi estimate la câte 1 miliard de dolari. Cei doi sunt originari din Limerick, Republica Irlanda, dar trăiesc la San Francisco. Amândoi au urmat studii la universități americane de prestigiu: John la Harvard, iar Patrick la MIT.
  • 3. Chris Wanstrath, 33 de ani, 1,4 miliarde de dolari. El este originar din Cincinnati, statul american Ohio. Chris avea doar 23 de ani când a înființat Github, alături de Tom Preston-Werner, P J Hyett și Scott Chacon. Github a devenit cea mai mare platformă de proiecte software, un loc de întâlnire al programatorilor din toată lumea. În anul 2018, Microsoft a anununțat că achiziționează Github pentru 7,5 miliarde de dolari.
  • 4. Pavel Durov, 34 de ani, 1,7 miliarde de dolari. El s-a născut în anul 1984 la Sankt Petersburg, Rusia (Uniunea Sovietică, pe atunci). În anul 2006, alături de fratele său, Nikolai (n. 1980), a fondat VKontakte, actualul VK, o rețea socială asemănătoare cu Facebook. În anul 2013 cei doi frați Durov au lansat Telegram, un serviciu de mesagerie securizat. În prezent, Pavel Durov trăiește în Dubai și are dublă cetățenie, rusă și cea a statului Saint Kitts și Nevis, o națiunue insulară din Caraibe, fostă colonie britanică.
  • 5. Kevin Systrom, 34 de ani, 1,1 miliarde de dolari. S-a născut în 30 decembrie 1983, pe coasta de est a SUA, la Holliston, în apropiere de Boston. Kevin a absolvit management și inginerie la Stanford, în anul 2006, și s-a angajat imediat la Google. În anul 2010, alături de Mike Krieger, Kevin Systrom a înființat Instagram, celebra rețea socială pe care se postează imagini. În anul 2012, Facebook a cumpărat Instagram pentru 1 miliard de dolari.
  • 6. Mark Zuckerberg, 34 de ani, 46,9 miliarde de dolari. S-a născut la White Plains, în apropiere de New York, într-o familie de medici, de etnie evreiască. Mark a intrat la Harvard, dar s-a lăsat de facultate pentru afaceri. Universitatea a fost însă definitorie în cariera sa. Acolo, în anul 2004, a înființat rețeaua socială Facebook, alături de colegii săi, Eduardo Saverin, Andrew McCollum, Dustin Moskovitz și Chris Hughes. Dintre cofondatorii Facebook, alături de Mark Zuckerberg, miliardari au mai ajuns brazilianul Eduardo Saverin (7,4 miliarde de dolari) și americanul Dustin Moskovitz (8,5 miliarde de dolari). Moskovitz a fondat ulterior compania de software Asana.
  • 7. Zhang Yiming, 34 de ani, 6,8 miliarde de dolari. Este din Beijing. De profesie inginer de software, Zhang Yiming a fondat, în anul 2012, în capitala Chinei, compania de media online ByteDance, care deține o serie de site-uri de conținut foarte populare în Asia, bazate pe machine learning. Cel mai cunoscut dintre ele este Toutiao - „Titlurile”.
  • 8. Nathan Blecharczyk, 35 de ani, 3,7 miliarde de dolari. Născut în 1983, Nathan Blecharczyk a copilărit la Boston, pe coasta de est a SUA, într-o familie din clasa de mijloc destul de înstărită. În august 2008,  Nathan Blecharczyk, alături de Brian Chesky și Joe Gebbia, a înființat Airbnb, serviciul de închirieri de locuințe în regim hotelier, pe internet, disponibil și în România. În 2009, ei au fost acceptați în acceleratorul de afaceri YCombinator și au primit 20.000 de dolari finanțare. Așa a început imperiul turistic de astăzi, Airbnb, care are o valoare estimată la circa 38 de miliarde de dolari în 2018 și venituri anuale de 2,6 miliarde de dolari. Averea celor 3 cofondatori este evaluată la 3,7 - 3,8 miliarde de dolari fiecare.
  • 9. Drew Houston, 35 de ani, 1,8 miliarde de dolari. Pe când avea 24 de ani, Drew Houston, împreună cu colegul său de la MIT, Arash Ferdowsi (22 de ani, atunci), a realizat Dropbox, un serviciu de sharing de fishiere pe internet care a ajuns la 500 de milioane de utilizatori în prezent. Ca și Airbnb, Dropbox a beneficiat la început de o finanțare în acceleratorul YCombinator, iar în prezent compania a ajuns la o valoare totală de12 miliarde de dolari.
  • 10. Ben Silbermann, 36 de ani, 1,6 miliarde de dolari. El s-a născut în anul 1982, la Des Moines, capitala statului american Iowa, într-o familie de medici oftalmologi. Ben a urmat cursuri la un institut de cercetare al MIT, iar apoi s-a dus la Yale, absolvind facultatea aici. Tânărul absolvent s-a angajat la Google, iar apoi s-a apucat să facă aplicații pentru iPhone împreună cu prietenul său din facultate, Paul Sciarra. Ulterior, cei doi l-au cooptat și pe Evan Sharp și au înființat Pinterest, în anul 2010. Site-ul și aplicația de mobil Pinterest, un fel de rețea socială bazată pe imagini, au acum 250 de milioane de utilizatori. Evan Sharp are și el o avere estimată la 1 miliard de dolari, iar Paul Sciarra, circa 500 de milioane de dolari.