Timp de 3 luni, tinerii au primit împrumuturi de circa 20 de milioane de lei pentru a-și dezvolta afacerile

  • 27 апр. 2019, 12:26
  • 1 132
  • 2

Timp de trei luni, 32 de tineri au primit în total 18,5 milioane de lei pentru a-și dezvolta afacerile. Banii au fost acordați de patru instituții financiare, prin intermediul programului Facilitatea de Creditare a Tinerilor (FCT).

Potrivit Ministerului Finanțelor, beneficiarii provin din 15 raioane ale țării, preponderent din mediul rural, iar cei mai activi sunt tinerii din UTA Găgăuzia. Acolo au fost acordate șapte împrumuturi în valoare totală de 7.140.000 lei. Aceștia sunt urmați de tinerii din raionul Rîșcani, unde au fost acordate 4 împrumuturi în sumă totală de 2.113.000 lei. Câte trei împrumuturi au fost acordate tinerilor din raioanele Glodeni, Drochia și Orhei, în valoare totală de 2.558.000 lei, 826.000 lei și, respectiv, 700.000 lei.

Majoritatea beneficiarilor au investit banii în procurarea de tehnică agricolă (tractoare, combine, semănători), îngrășăminte minerale, sisteme de irigare.

Pentru Facilitatea de Creditare a Tinerilor se utilizează mijloacele circulante disponibile în cadrul Liniilor de Credit administrate de Directoratul Liniei de Credit ale Proiectelor Investiționale, finanțate din împrumuturile externe de stat pentru dezvoltare. Acestea sunt acordate Guvernului Republicii Moldova de Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă și de Banca Mondială.

Resursele financiare pot fi utilizate pentru recreditarea sub-proiectelor private în agricultură și în alte domenii de activitate, pe tot teritoriul țării. Tinerii antreprenori beneficiază de o rată a dobânzii redusă cu două puncte procentuale în raport cu rata dobânzii de referință anuală.

Principalele condiții de eligibilitate pentru tineri și afacerile finanțate:

  • vârsta beneficiarilor potențiali cuprinsă între 18 și 35 ani, la momentul depunerii cererii de credit la Instituțiile Financiare Participante intermediare;
  • suma maximală a unui sub-împrumut este până la 1,5 milioane de lei;
  • desfășurarea activităților eligibile;
  • tinerii vor deține cel puțin 75 la sută din proprietatea întreprinderii/afacerii;
  • beneficiari pot fi persoane fizice și juridice înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova.