Ţările din Europa unde angajaţii primesc cele mai mari bonusuri cu ocazia Sărbătorilor de iarnă

  • 26 дек. 2017, 12:30
  • 1 896

Ungaria este ţara europeană în care angajaţii primesc cele mai mari bonusuri în preajma Sărbătorilor de iarnă, potrivit unui studiu realizat de platforma Paylab.

În fapt, bonusurile primite de maghiari în luna decembrie ajung la 91% din salariul lunar de bază.

Potrivit Budapest Business Journal este cea mai mare valoare înregistrată în ţările europene.

Comparativ, în Croaţia, bonusurile ajung la un nivel de 23%, din salariul lunar de bază dar există şi o parte pozitivă: 44% dintre angajaţii din această ţară primesc astfel de beneficii.

Printre țările în care se oferă stimulente în preajma Crăciunului se mai află și Slovenia, unde o treime din angajați sunt beneficiari, valoarea bonusurilor fiind de aproximativ 31% din salariul lunar de bază.

În Bosnia şi Herţegovina, un bonus de Crăciun se ridică de obicei la 78% din salariul lunar de bază, în timp ce în Serbia ajunge până la 86%. În Europa Centrală, bonusurile de Crăciun sunt mai puțin frecvente, dar suma bonusului în sine este mult mai generoasă. Aproximativ 19% dintre angajați primesc acest bonus în Polonia și 17% în Slovacia, urmată de 14% în Republica Cehă și 13% în Ungaria.

Studiul mai relevă că între 21% și 45% dintre persoanele care se află în top management spun că primesc bonusuri de peste două ori mai mari decât salariul lunar de bază. Toți angajații din acest grup lucrează la cele mai înalte niveluri de conducere din diverse companii, de la companii mici de familie până la mari corporații. 

Printre țările monitorizate, primele de la sfârșitul anului sunt cele mai răspândite în țările din Europa Centrală, unde aproximativ un sfert de salariați primesc un bonus mediu de 69% până la 86% din salariul lor lunar de bază, scrie Profit.ro.

Angajaţii români vor salariu mare, nu bonusuri generoase

Cum nu avem informaţii despre România din studiul Paylab, am extras câteva lucruri esenţiale dintr-un alt raport focusat pe ţara noastră.

Astfel, aproape că nu există la momentul actual slujbă a cărei remuneraţie să nu se compună din cele două elemente, salariu şi bonus, în cazul companiilor autohtone. În general, acestea sunt bine echilibrate.

Sondajul Undelucram.ro a fost compus din trei întrebări. Prima a fost "Vi s-a făcut o astfel de ofertă de angajare până acum, adică una care să presupună salariu mic şi bonus mare?”. 63% dintre cei care au răspuns au afirmat că da, li s-a făcut o astfel de ofertă în trecut. 

La întrebarea: "Aţi avut unde să verificaţi spusele angajatorului legate de bonus?", rezultatul arată că 69% dintre cei care au primit o astfel de ofertă nu au avut unde şi cum să verifice promisiunile legate de bonusuri ale angajatorilor. 

Un procent absolut egal, de 69%, este cel al candidaţilor care au spus că refuză posturi care vin cu salarii mici şi promisiunea unui bonus mare. 

Sondajul a fost realizat în perioada 20 iunie - 10 iulie 2017, pe un eşantion de circa 750 de persoane.