Strategii pentru a-ți căuta și găsi un loc de muncă la început de an

  • 14 янв. 2019, 16:14
  • 427

Ianuarie este una dintre cele mai populare luni în care oamenii își caută un loc de munca. Cumva volumul acesta mare de căutări este normal dupa o vacanță când ai avut timp să te gândești și să-ți faci planuri la fel ca mulți alți candidați.

Pe de altă parte și angajatorii sunt foarte activi în această perioadă, bugetul este stabilit la începutul anului, ceea ce poate să însemne mai multe joburi disponibile și șanse mai mari de angajare. Este perioada în care în companii încă se stabilesc proiecte sau termene așa că recrutorii au mai mult timp și energie pentru CV-uri decât în alte perioade ale anului.  În plus deadline-urile pentru ocuparea acestor posturi sunt stabilite pentru sfârșit de ianuarie, început de februarie. Tocmai pentru a-ți lăsa timp după vacanță să studiezi oferta și să aplici la un loc de munca. 

Evaluează-te pentru 2018 înainte de a-ți căuta un loc de munca!

Privește retrospectiv în anul 2018 și stabilește ce cunoștințe și aptitudini noi ai dobândit. Ce ți-a plăcut cel mai mult să faci? Notează-ți activitățile în care te-ai simțit implicat și energizat și creează fișa postului pe care ți-l dorești. Înțelegerea pasiunilor, precum și a abilităților tale (și dacă acestea sunt sau nu transferabile în alte domenii sau joburi) te va ajuta să ai o idee despre tipurile de locuri de muncă pe care ar trebui să le cauți.

Pregătește un CV scurt, dar și unul detaliat!

Începe anul cu actualizarea CV-ului și acordă atenție formei și informațiilor pe care le incluzi! Este important să ai un CV scurt, pe care angajatorul să-l poată scana ușor și în care să găsească cuvintele cheie (fie ele abilități sau realizări) care îl interesează pentru jobul la care aplici. Punctează întotdeauna lucrurile concrete pe care le-ai făcut la un job. De exemplu, menționează programele/limbajele în care ai lucrat și le stăpânești, proiectele mari la care ai  lucrat, câți oameni ai coordonat, cât timp, ce rezultate a avut echipa cu tine, pentru ce companie ai lucrat și evită să faci o descriere a jobului.

„Pregătește și o variantă detaliată a CV-ului cu date despre proiecte, despre realizări pe care să o oferi angajatorului la cerere. Cu aceste informații poți susține anumite competențe sau anumite experiențe”, spune Oana Bolocan Datki, managing partner la CTeam Romania. Cert e că nu mai e timp și interes pentru povești, ci pentru lucruri concrete care să te califice din prima pentru un job.

Folosește timpul în favoarea ta: aplică cât mai repede!

Cum îți povesteam, este cea mai activă perioadă atât pentru angajatori, cât și pentru candidați și lucrurile se întâmplă repede când există cerere și ofertă. Așa că e bine să te mobilizezi cât mai repede când vezi un anunț de job, să-ți adaptezi CV-ul și să-l prezinți într-o notă personală! 

Setează alerte de joburi!

Dacă încă nu ai văzut acel anunț de job care să te intereseze, setează-ți alerte, fie în Gmail, după numele jobului, fie în eJobs. Alerta ta de job-uri, zilnică sau săptămânală, conține o selecție de job-uri conform criteriilor pe care le-ai completat în CV-ul tău. Tot ce trebuie să faci este să selectezi frecvența alertei și să editezi criteriile din CV-ul tău, pentru a primi cele mai relevante oferte de locuri de muncă. Vestea bună este că platforma eJobs îți permite să selectezi mai multe niveluri de carieră pentru alerta de joburi noi.

Bazează-te pe atitudine chiar dacă nu ai calificare!

Pe lângă pregătirea unui CV adaptat jobului la care aplici, contează și atitudinea pozitivă și atitudinea constructivă, criterii de care angajatorii țin tot mai mult cont la interviu. „De multe ori, atitudinea e mai presus de orice abilități sau calificări ai”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs. Indiferent dacă ai calificare sau nu pentru un job, arată entuziasm, arată că îți dorești să faci, să înveți! Va fi mai simplu să ai chimie cu angajatorul. Variante există pentru tine când demonstrezi implicare încă de la interviu. Dacă ai de a face cu o agenție de recrutare, te poate recomanda companiei, din portofoliul său, unde te potrivești cel mai bine, iar dacă este angajatorul direct îți găsește acea echipă unde oamenii au o atitudine similară ție.

Onestitate înainte de toate!

Mizează întotdeauna pe sinceritate și încearcă pe cât posibil să nu încurci angajatorul. Ești mult mai apreciat(ă) când spui încă de la interviu ce îți dorești de la companie, ce oferi, care este obiectivul tău profesional. De multe ori ascunzi acest obiectiv pentru că vrei să te angajezi urgent. Să zicem că se întâmplă acest lucru, dar tu nu ești fericit(ă) cu acel job și îți cauți altul. Pleci după trei luni de la actualul loc de munca, timp în care poate angajatorul poate a și investit în trainingul tău. Este greu de crezut că această abordare îți va lăsa ușile deschise pe viitor dacă vei vrea să revii la acel angajator. Prin urmare, ai mult mai mult de câștigat cu o atitudine pozitivă și onestitate față de angajatori încă de la interviu, în fond acestea fiind și așteptările tale de la ei.