Sfaturi pentru un interviu de angajare de succes

  • 31 янв. 2018, 9:30
  • 3 236

Ai emoții pentru interviul de angajare pe care urmează să îl treci? Este ceva absolut normal, pentru că este jobul la care visezi și de care te îndepărtează doar această încercare. Și într-adevăr este o încercare, pentru că în cadrul acestuia îți sunt analizate aptitudinile, cunoștințele și caracteristicile. Așadar, contează destul de mult și modul în care te prezinți la interviu. Joblist.md îți oferă câteva sfaturi care te vor ajuta să treci cu bine peste acest pas și să obții funcția pe care o vrei atât de mult.

1. Vestimentație

Te aștepți probabil să citești despre faptul că trebuie să îmbraci cravata și pantaloni la dungă. Însă nu este așa. Totul depinde de funcția pentru care candidezi și specificul companiei. Așadar, dacă aplici pentru funcția de designer într-o companie creativă, poți arăta destul de straniu îmbrăcat la patru ace. Mai mult, vei fi apreciat dacă îți vei manifesta firea creativă prin modul în care îți asortezi hainele sau accesoriile. Și invers, chiar dacă ai preferințe mai deocheate în ceea ce ține de îmbrăcăminte, la interviul pentru o funcție într-o bancă sau într-o agenție imobiliară ar fi indicat să alegi cămașa. Totuși, lasă prima impresie pe care o vei crea să fie una obiectivă. Așa că păstrează stilul propriu, dar ajustează-l după situație.

2. Atitudine

Mulți angajatori vor în companie personalități, cu propria părere și cu gândire creativă. Faptul că vei cădea de acord cu tot ce spune HR-managerul sau că vei încerca să răspunzi pe placul acestuia nu îți garantează faptul că îi vei și plăcea. Fii amabil, respectuos, însă rămâi fidel principiilor și valorilor tale. Dacă observi că unele valori corporative contravin celor proprii, acest lucru trebuie să te pună pe gânduri și să revizui dacă vrei cu adevărat să fii parte a acestei companii.

3. Vocabular

Sfatul cel mai de preț este să fii cât se poate de natural. Vorbește liber și sincer pentru ca angajatorul să vadă în față, în primul rând, un om. Desigur, nu într-atât de liber încât să folosești jargoane și expresii de stradă. Păstrează limita decenței și a bunului simț, însă nu încerca să pari ceea ce nu ești de fapt. Acest lucru va fi sesizat de către angajator și poate influența decizia acestuia. Mai mult, în cazul în care vei fi angajat, mai devreme sau mai târziu va ieși la iveală firea ta adevărată.

4. Comunicare non-verbală

Cât de frumos și încrezător nu ai vorbi despre anumite lucruri, expresia feței, poziția corpului și gesticulația ta îți va trăda adevăratele emoții sau intenții. Nu e problemă să ai emoții, e problemă să le ascunzi sau să demonstrezi inversul a ceea ce simți. Încearcă să nu te inhibi în sine și să fii cât mai deschis pentru comunicare. Nu încrucișa mâinile și picioarele, pentru că astfel dai de înțeles că îți este incomodă sau neplăcută situația. Păstrează contactul vizual și fii cât mai pozitiv.

Și nu uita să te bazezi pe propriile simțuri. Dacă ai ales un anumit job dintr-o anumită companie, asta înseamnă că te regăsești în aceasta. Fii sigur pe sine, îndrăznește să-ți promovezi punctele forte și ai curajul să le recunoști pe cele slabe. Iar dacă încă nu ai aplicat pentru nicio funcție, intră pe Joblist.md, vezi funcțiile vacante și alege ceea ce-ți place. Nu uita să completezi CV-ul online pe platformă, iar acest lucru îți va permite să fii văzut de angajatori.