Sfatul economistului. Indexarea pensiilor: așteptări și decepții

  • 26 апр. 2019, 10:41
  • 525

Guvernul a aprobat Hotărârea cu privire la indexarea prestațiilor de asigurări sociale și a unor prestații sociale de stat în baza ultimelor modificări ale Legii 156/1998.

Prin Legea nr. 24 din 11.03.2019 pentru modificarea unor acte le­gislative, alineatul (1) al art. 13 din Legea nr. 156/1998 privind sistemul public de pensii a fost modificat. Astfel, pensiile se in­dexează anual, la 1 aprilie, iar co­eficientul de indexare constituie media creșterii anuale a indicilor prețurilor de consum pentru ul­timii trei ani, în loc de creșterea anuală a indicelui prețurilor de consum pentru anul precedent (prevăzută în legislație anterior). Va fi supusă indexării numai par­tea de pensii achitată din mijloa­cele bugetului asigurărilor socia­le de stat.

Având în vedere media creșterii anuale a indicelor prețurilor de consum pentru ultimii trei ani, la 1 aprilie 2019 se indexează cu coeficientul indexării de 5,3%:

  • toate pensiile stabilite şi recalculate în temeiul Legii nr. 156/1998 privind sistemul pu­blic de pensii;
  • pensiile pentru vechime în muncă stabilite în temeiul Legii nr. 437/1990 cu privire la asigura­rea cu pensii de stat în Republica Moldova şi al Hotărârii Guvernu­lui nr. 865/1992 cu privire la pen­siile pentru vechime în muncă a cadrelor din domeniul învăţă­mântului şi ocrotirii sănătății, care se achită din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat;
  • pensiile funcționarilor pu­blici, stabilite în temeiul Legii ser­viciului public nr. 443/1995;
  • pensiile colaboratorilor va­mali, stabilite în temeiul Legii serviciului în organele vamale nr. 1150/2000;
  • pensiile stabilite în temeiul Legii nr. 909/1992 privind pro-tecția socială a cetățenilor care au avut de suferit de pe urma ca­tastrofei de la Cernobîl;
  • pensiile stabilite în temeiul Legii asigurării cu pensii a milita­rilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele orga­nelor afacerilor interne şi din ca­drul Inspectoratului General de Carabinieri nr. 1544/1993;
  • compensaţia bănească lu­nară în schimbul asigurării cu produse alimentare şi suplimente alimentare care contribuie la eli­minarea din organism a radionu­clizilor pentru persoanele partici­pante la experienţele nucleare, la lichidarea consecințelor catastro­fei de la Cernobîl şi a avariilor cu radiaţie ionizantă la obiectivele atomice civile sau militare, stabi­lită în temeiul Legii nr. 909/1992 privind protecţia socială a cetă­ţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cerno­bîl. De la 1 aprilie 2019, această compensaţie bănească se stabi­leşte în cuantum indexat.

Legea nr. 24/2019 a schim­bat și modalitatea de stabilire a pensiei minime de dizabilitate. Astfel, cuantumul pensiei mini­me de dizabilitate se calculează din cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă și nu din cuantumul venitului lunar minim garantat și reprezentă: în cazul unei dizabilități severe – 75% din cuantumul pensiei minime pen­tru limită de vârstă; în cazul unei dizabilități accentuate – 70% din cuantumul pensiei minime pen­tru limită de vârstă și în cazul unei dizabilități medii – 50% din cuantumul pensiei minime pen­tru limită de vârstă.

Cuantumul pensiei minime de dizabilitate constituie:

  • în cazul unei dizabilităţi se­vere – 809,50 lei;
  • în cazul unei dizabilităţi ac­centuate – 755,53 lei;
  • în cazul unei dizabilităţi me­dii – 539,67 lei.

Cu 8,1% (ținând cont de creş­terea anuală a indicelui preţurilor de consum de 3% şi creşterea anuală a salariului mediu pe ţară în anul precedent de 13,2%), se indexează doar:

  • plăţile periodice capita­lizate stabilite în temeiul Legii nr. 123/1998 cu privire la capitali­zarea plăților periodice:
  • plățile lunare capitalizate beneficiarilor care, în urma unui accident de muncă, au suferit un traumatism ori au contrac­tat o boală profesională din vina întreprinderii lichidate ulterior, se efectuează din mijloacele bu­getului asigurărilor sociale de stat.
  • indemnizațiile de dizabilita­te stabilite în temeiul Legii asigu­rării pentru accidente de muncă şi boli profesionale nr. 756/1999.

Indexarea pensiilor deputaților, ale membrilor de Guvern, funcționarilor publici, aleșilor locali, procurorilor, ale unor cate­gorii de salariați din domeniul culturii şi ale angajaților vamali se va efectua doar pentru partea de pensie achitată din mijloacele bugetului asigurărilor socia­le de stat.