Seria de articole: «Notițele recrutorului» - 10 mituri despre căutarea unui loc de muncă în Moldova

  • 23 янв. 2017, 10:12
  • 2 325

Prin procesul de căutare a unui nou loc de muncă a trecut, probabil, fiecare. Pentru cineva este un proces stresant, iar pentru altcineva este o experiență care îl ajută să își cunoască valoarea. Deseori, candidații nu obțin funcția visurilor sale pentru că în societate sunt un șir de mituri legate de căutarea unui loc de muncă. Pentru a afla cât de adevărate sunt acestea, am discutat cu HR-managerul companiei Simpals, Ana Vicneanscaia.

Mitul 1.

 – Deci, dacă anunțurile despre locurile vacante în companie nu sunt publicate nicăieri, este imposibil să obțin jobul?

– Nu, lucrurile stau altfel. Se întâmplă ca în companie să fie nevoie de un anumit angajat, însă anunțul despre locul vacant încă să nu fie publicat. În afară de asta, sunt cazuri în care compania păstrează o anumită funcție pentru o persoană concretă. Adică ei sunt siguri că peste un anumit timp specialistul va reveni în echipă și nu vor să publice anunțul despre locul vacant. Astfel de situații se întâmplă când în rezervă este un specialist care ajunge la sfârșitul perioadei contractului sau trebuie să vină din vacanță.

Plus la asta, din păcate, în Republica Moldova este destul de răspândit așa-zisul „cumătrism”, care influențează negativ căutarea unui loc vacant. De obicei, informația despre o anumită funcție liberă se răspândește doar în cercul persoanelor apropiate. Și acest lucru este un minus pentru companie: există riscul să fie angajată o persoană incompetentă și procesul de lucru va fi mai anevoios. În timp ce un specialist ar putea îndeplini sarcinile mai repede și mai bine.

Într-un cuvânt, cauzele din care compania nu comunică despre locurile vacante sunt multe. Dar acest lucru nu înseamnă că funcția nu poate fi obținută. Scrieți, sunați, bateți la ușă, căutați compania în care vreți să lucrați și faceți tot posibilul ca să ajungeți acolo.

Mitul 2.

– Să presupunem că persoana care caută de lucru transmite CV-ul prin poșta electronică, chiar dacă nu sunt anunțuri ale companiei despre faptul că au nevoie de angajați. Este posibil să obțină o funcție?

– Desigur. Se practică acest lucru destul de des. De fapt, aceasta este una dintre metodele de completare a bazei de date a candidaților. În multe companii se procedează astfel: sunt desfășurate interviuri, chiar dacă nu este loc vacant. În acest fel, se acumulează o bază a persoanelor la care compania poate apela în primul rând când va apărea necesitatea. În afară de asta, din punct de vedere al departamentului de HR, un astfel de comportament al candidatului reprezintă un factor pozitiv, care doar adaugă puncte. Acest lucru demonstrează inițiativa și proactivitatea potențialului angajat.

Mitul 3.

– Există o părere: dacă nu coincid 100% portretului candidatului din anunț, candidatura mea nu va fi luată în considerare.

– Da, este 100% un mit. Pot să spun că 90% din anunțurile despre posturile vacante au cerințe exagerate. Acestea descriu portretul candidatului ideal. Angajatorii vor un specialist care să fie cât mai apropiat acestor cerințe. Dar există și realitatea de pe piață. Din această cauză, dacă nu posedați anumite cunoștințe, abilități sau experiențe, oricum transmiteți CV-ul. Fiecare are cunoscuți care au transmis CV-ul fără vreo speranță, chiar dacă nu corespundeau la toate punctele, dar au obținut postul de muncă în compania la care nici nu visau să ajungă. 

Mitul 4.

– Pe mulți îi oprește lipsa experienței. Se consideră că postul de muncă îl obține candidatul care are mai multă experiență și calificare, dar nu cel care are mai puține cunoștințe.

– În acest caz, depinde foarte mult despre ce loc vacant este vorba. Sunt funcții în care, cu siguranță, este nevoie de experiență. De obicei, acestea sunt funcțiile complicate, înalt calificate. Însă acum, în multe sectoare ale pieței locurilor de muncă se observă o altă tendință. Foarte des, companiile sunt gata să instruiască și să crească specialiști proprii, care să fie adaptați valorilor, regulilor și specificului companiei. Acest lucru influențează la loialitatea angajaților. Însă pentru asta este nevoie să posezi o calitate foarte importantă - educabilitatea.

Mitul 5.

– Vârsta mea nu corespunde pentru această funcție, de asta mai bine nu aplic. Cât este de justificat un astfel de punct de vedere?

– Discriminarea în bază de vârstă, sex sau alte motive este interzisă prin legea Republicii Moldova. Din această cauză, multe companii nu indică astfel de cerințe în anunțuri, chiar dacă preferințe de acest gen pot să existe. Dar să aplici la un post de muncă trebuie, chiar dacă nu corespundeți din cauza vârstei. Există posibilitatea să vi se propună un alt post de muncă în aceeași companie. Cauza din care în unele companii nu sunt angajați candidații în vârstă are legătură cu faptul că o persoană adultă are o anumită viziune și nu vrea să meargă împotriva acesteia și să învețe ceva nou, argumentând: „Eu știu și singur” sau „Voi sunteți încă tineri”. Și iar revenim la educabilitate, mereu fiți gata pentru ceva nou.

Mitul 6.

– Ce ar trebui să facă cei care au în spate câteva locuri în care au lucrat mai puțin de patru luni. Există părerea că e mai bine să nu indicăm o astfel de experiență.

– Este un mit din trecut. Acum se consideră că în diferite locuri acumulezi mai multă experiență, îți îmbogățești cunoștințele, abilitățile și viziunea asupra lumii. Dar sunt nuanțe. La începutul carierei acest lucru este primit ca ceva normal - oamenii încă nu sunt hotărâți, sunt în căutarea sinelui. Se întâmplă ca în viața unei persoane să aibă loc o „revoluție”, schimbări radicale. Atunci, indiferent de vârstă, oamenii pot reveni din nou la căutarea sinelui. Însă, dacă persoana pe parcursul a 5 ani lucrează în companii diferite, câte 4 luni, acest lucru ridică anumite semne de întrebare și te alarmează. Dacă persoana s-a apreciat în ce sferă să activeze, atunci experiența reflectă acest lucru. Fie candidatul crește ca specialist, acumulând cunoștințe și abilități, fie în calitate de carierist crește pe scara succesului. Dacă aveți multă experiență în diferite locuri de muncă, indicați acest lucru, dar fiți gata să argumentați recrutorului cauza schimbării acestora.

Mitul 7.

– Dacă nu am primit un răspuns peste patru zile de la trimiterea CV-ului, nu am șanse să fiu angajat.

– Nu, nu este așa. Totul depinde de companie, de procesele interioare, de politica HR sau de cât de urgent este nevoie de specialistul respectiv. Câteodată, perioada de acumulare a CV-urilor poate dura o lună, după care departamentul HR începe să prelucreze datele obținute. Câteodată, acest lucru se întâmplă într-o zi - două. Este diferit de la caz la caz și, în linii mari, acest lucru nu înseamnă nimic. Vă recomand să nu credeți în acest mit. Dar dacă vă interesează, totuși, soarta CV-ului Dvs, puteți să sunați, să vă interesați și chiar dacă vi s-a spus că oferta Dvs se analizează, peste un anumit timp puteți din nou să vă interesați. Într-adevăr, termenele pot ajunge și la jumătate de an. Apropo, puteți să nu vă mirați dacă peste un an veți primi o ofertă de lucru.

Mitul 8.

– Dacă voi cere un salariu mai mic, voi fi mai atrăgător în ochii angajatorului. Este părerea multora: voi cere mai puțin, dar în schimb sigur voi fi angajat. Cum stau lucrurile cu adevărat? 

– Să analizăm opțiunile. În primul rând, dacă prioritatea Dvs este dezvoltarea profesională, instruirea sau însăși locul de muncă în această companie, atunci decizia de a cere un salariu mai mic este absolut normală. Sunteți gata să cedați în schimbul altor scopuri, mai importante. Dacă, în primul rând, din diferite motive, este importantă partea financiară, ar trebui să spuneți despre acest lucru. Sunt cazuri în care candidatul insistă asupra faptului că salariul nu este important, însă pe parcursul interviului iese la iveală faptul că partea financiară este dominantă. Această neconcordanță vorbește despre lipsa sincerității. Dar cine vrea să ia la lucru o persoană fățarnică? Dacă vedem că persoana este în mare parte interesată de bani, dar totuși este gata să lucreze pentru o sumă mai mică, pentru noi acest fapt este un indicator că acordul nostru nu va dura și persoana ar putea pleca după primele dificultăți cu care se va confrunta. În general, cerințele pentru salariu vorbesc despre capacitatea de a-și evalua abilitățile profesionale, necesitățile în funcție de priorități, puse în paralel cu piața forței de muncă.

Mitul 9.

– Mai multe studii - garanția unui job bun?

– În realitate, studiile puțin contează. Mai multe studii pot spune despre persoană că îi place să învețe și este deschis pentru noi cunoștințe. Doar cunoștințele acumulate din experiență pot garanta un job bun. Dar, dacă vă place să studiați și să mergeți la multe cursuri, traininguri, webinare sau pur și simplu continuați să învățați la frecvență redusă, indicați în CV doar ceea ce într-adevăr v-a oferit cunoștințe și experiență. Nu indicați totul doar pentru a umple CV-ul.

Mitul 10.

– Cel mai bine e să căutăm jobul pe Internet?

– În ziua de azi, odată ce Internetul a devenit indispensabil, da, mai bine este să căutăm locul de muncă on-line. Mai ales pentru că anunțurile despre locurile de muncă legate de industria IT, clar că, în mare parte, se vor găsi pe Internet. Dar, în general, serviciul trebuie să-l cauți peste tot: printre cunoscuți, în grupurile de profil… Puteți să căutați și în presa scrisă. Dacă să vorbim în general, sfera în care trebuie să căutăm postul de muncă depinde de sfera activității profesionale.

În mod special, vreau să le doresc tuturor celor care caută un loc de muncă să fie sinceri (în primul rând, cu sine însuși), mereu să fie deschiși pentru noi cunoștințe și experiențe și să nu creadă în mituri. Încercați-vă viața singuri.