Semnal de alarmă: mulți medici veterinari renunță la profesie din cauza salariului mic

  • 31 янв. 2019, 16:54
  • 4 573
  • 3

În Republica Moldova sunt tot mai puțini medici veterinari. Nu e vorba că nu mai sunt pregătiți specialiști la instituțiile de profil, motivul e sala­riul prea mic, ce nu le ajunge acestora nici pentru strictul necesar. Salariul unui veterinar începător este de 2200 de lei. În prezent, sunt aproximativ 350 de medici veterinari de li­beră practică și 1200 de medici veterinari oficiali. Sunt situații în care un medic de liberă prac­tică deservește de unul singur de la șapte până la zece sate.

Din cauza salariului mic, din cei circa 40 de absolvenți ai facultății de medicină veterinară, doar câțiva vin să activeze în domeniu. Tinerii specialiști nu au cum să-și întemeieze o familie, să o întrețină cu astfel de venituri salariale. Din acest motiv, vârsta medie a medi­cilor veterinari este de 50-55 de ani.

Medicii veterinari, care până în prezent nu prea și-au exprimat nemulțumirea, acum susțin că le-a ajuns cuțitul la os. Supărarea a pornit și de la faptul că tarifele pentru serviciile prestate de că­tre aceștia nu au fost ajustate din 2007, chiar dacă de atunci medi­camentele s-au scumpit de câteva ori. Profesorul universitar Nicolae Starciuc, președintele Asociației Republicane a Medicilor Vete­rinari din Moldova (ARMVM), a declarat că neajustarea tarifelor îi determină pe mulți să renunțe la profesie. Acesta susține că într-o situație mai dificilă se află medi­cii veterinari angajați ai direcțiilor raionale.

O lege care ar trebui să schimbe lucrurile în bine

„Sunt chestiuni care trebuie discutate, negociate. Să se facă un regulament intern ce ține de unele activități. Pur și simplu, tre­buie să ne așezăm să discutăm cu reprezentanții din teren, din agenție, din asociații, pe mai mul­te niveluri, ca să ajungem la ceva, ca să îmbunătățim măcar puțin condițiile de activitate și starea materială a medicilor veterinari”, a declarat Nicolae Starciuc.

Legea cu privire la exercitarea profesiei de medic veterinar, vota­tă în primă lectură, prevede crea­rea Colegiului medicilor veterinari, în competența căruia va intra ates­tarea medicilor. Aceștia vor trebui să adune anual 120 de puncte ca să fie atestați pentru exercita­rea activității în anul viitor. Ca să acumuleze punctele necesare, vor trebui să participe la simpozioa­ne, conferințe științifice, să aibă publicații științifice. Președintele ARMVM crede că, până a apli­ca legea, e nevoie să fie create condiții, ca medicii să poată acu­mula aceste puncte.

Potrivit proiectului de lege, do­meniul de activitate al medicului veterinar va include medicina ve­terinară privind sănătatea anima­lelor, siguranţa produselor alimen­tare, diagnosticul de laborator veterinar, supravegherea salubri­tăţii furajelor etc. De asemenea, activitatea medicului veterinar se va extinde asupra identificării, înregistrării și reproducerii anima­lelor, având responsabilitatea de a prescrie, elibera, comercializa și administra produse farmaceutice de uz veterinar, raticide şi dezin­fectanţi. Totodată, documentul prevede că activitatea medicului veterinar nu va fi activitate de în­treprinzător. Inițiativa legislativă prevede și crearea Colegiului Me­dicilor Veterinari care, în opinia au­torilor, va ţine sub control aspec­tele fundamentale ale activităţilor sanitar-veterinare și va coordona formarea profesională continuă a specialiștilor. Colegiul va rep-rezenta o organizaţie profesio-nală autonomă, apolitică şi non­profit, din care vor face parte, obligatoriu, toţi medicii veterinari din țară.

Vasile Mămăligă, președinte interimar al Federației „Agroind­sind”, crede că lucrurile se vor schimba în bine după reorganiza­rea în domeniul medicinii veteri­nare, începută de ANSA, care nu este încă finalizată.