Roboții și impactul lor asupra pieței locurilor de muncă. Studiile sunt îngrijorătoare pentru actualii angajați

  • 12 июня 2017, 16:52
  • 2 640
  • 4

Sophia reprezintă principala atracție de la conferința organizată, în această săptămână, de ONU la Geneva. Robotul umanoid creat de compania Hanson Robotics participă la această conferință dedicată beneficiilor pentru omenire generate de inteligența artificială. Principala temere a celor prezenți este ca roboții să nu afecteze piata locurilor de muncă pe viitor.

Una dintre îngrijorările majore care domină discuțiile despre roboți se referă la impactul tot mai mare pe care aceștia îl vor avea asupra pieței forței de muncă și asupra economiei. Automatizarea și robotizarea au revoluționat deja sectorul industrial pe parcursul deceniilor recente, crescând productivitatea în detrimentul locurilor de muncă. În prezent, automatizarea și IA se extind și în alte sectoare, cu o viteză atât de mare, încât anumite studii au afirmat că până la 85% din totalul locurilor de muncă din țările în curs de dezvoltare ar putea fi amenințate.

"Există îngrijorări legitime care planează asupra viitorului locurilor de muncă, economiei, pentru că, atunci când companiile se lansează în automatizare, acest demers tinde să ducă la acumularea resurselor în mâinile unui număr foarte mic de oameni", a declarat David Hanson, creatorul robotului Sophia.

La conferința organizată de ONU, la Geneva, robotul umanoid Sophia a afișat un zâmbet malițios, a reușit să își fluture genele și să facă glume. Practic, singura diferență dintre ea și un om real este nodul de cabluri fixat în spatele capului. Apariția acestui robot umanoid a făcut ca tot mai multe voci să avertiyeye în privința riscurilor generate de progresele prea rapide înregistrate în domeniul inteligenței artificiale, fenomen ce ar putea scăpa de sub controlul omului și ar putea dpună societății.

De altfel, chiar Sophia însăși a subliniat că "părerile pro sunt mult mai numeroase decât părerile contra" atunci când este evocat subiectul inteligenței artificiale.
"IA este benefică pentru omenire și îi ajută pe oameni în feluri diverse", a adăugat robotul într-un "interviu" acordat unui jurnalist de la AFP, în timp ce își sublinia părerile prin mișcări ale capului și ridicându-și sprâncenele, informează Agerpres. 

"Sunt în derulare o serie de proiecte pentru ca IA să devină inteligentă emoțional și să îi asculte pe oameni. Nu îi vom înlocui niciodată pe oameni, dar putem să devenim prietenii voștri și să vă ajutăm", a mai adăugat Sophia.