Republica Moldova participă la Evaluarea „Small Business Act” pentru Europa

  • 28 марта 2019, 11:17
  • 405

În perioada 26-28 martie 2019, Ministerul Economiei și Infrastructurii desfășoară un exercițiu important pentru țara noastră și anume Evaluarea „Small Business Act” (SBA) pentru Europa. La moment, Republica Moldova se află la cel de-al 3-lea ciclu de evaluare SBA.

Atelierele de lucru, pe două dimensiuni importante ale SBA: ”Educația antreprenorială și antreprenoriatul feminin” și ”Aptitudinile Întreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM)”, sunt organizate de către Ministerul Economiei și Infrastructurii, în parteneriat cu Federația Europeană de Formare (ETF).

În cadrul grupurilor de lucru participă instituțiile publice responsabile de completarea dimensiunilor SBA, cât și reprezentanții diferitor organizații și asociații.

„Evaluarea SBA este proces complex, care aranjează țările membre ale Parteneriatului Estic în fața unei competiții sănătoase prin schimbul de experiență și bunele practici. Totodată, la nivel național această evaluare monitorizează progresul înregistrat în elaborarea, implementarea, monitorizarea și evaluarea politicilor și programelor de suport pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, comparând, în același timp, progresul țării cu rezultatele evaluării anterioare”, a menționat Iulia Costin, Secretat General de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Reamintim că prima evaluare SBA a avut loc în 2012 și tot atunci a fost aprobată Strategia de Dezvoltare a Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii 2012-2020 pentru Republica Moldova, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

În ultimii doi ani, Republica Moldova a înregistrat numeroase realizări care vin să îmbunătățească scorul țării în acest proces, printre acestea se numără: reducerea numărului de acte permisive; simplificarea procesului de raportare financiară și statistică pentru agenții economici, instituirea Raportului unic; optimizarea numărului de instituții ale statului abilitate cu funcții de control; lansarea platformei electronice „Ghișeul Unic”; simplificarea mediul de reglementare și de politici pentru IMM-uri, etc.