Reprezentanții companiilor transnaționale se plâng că întâlnesc dificultăți în Moldova

  • 12 дек. 2018, 17:22
  • 488

Reprezentanții companiilor transnaționale spun că întâlnesc dificultăți în implementarea prevederilor Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Și anume, aceștia afirmă că pentru ei este uneori imposibil să declare cine sunt beneficiarii finali ai afacerii, deoarece acțiunile lor sunt listate la bursele de valori internaționale și foarte des își schimbă proprietarii.

Astfel, potrivit unui comunicat de presă emis de Consiliul Economic pe lângă prim-ministru, prevederile adoptate creează impedimente pentru activitatea unor societăți pe acțiuni cu investiții străine, dar și la venirea noilor investitori în țară.

Menționăm că, investitorii străini care nu prezintă Agenției Serviciilor Publice informații despre beneficiarii efectivi ai companiei nu își pot înregistra afacerea și nu pot modifica documentele de constituire. Totodată, la deschiderea conturilor bancare este solicitată, la fel, informația despre persoanele fizice care dețin sau gestionează în ultimă instanță persoana juridică, adică au controlul asupra a cel puțin 25% din acțiuni sau din dreptul de vot. Aceste date trebuie actualizate de fiecare dată când se modifică componența beneficiarilor efectivi.

O altă problemă sesizată de către antreprenori este că, potrivit art. 5 din Lege, dacă s-au epuizat toate mijloacele posibile de identificare a beneficiarilor efectivi și nu există careva suspiciuni, persoana fizică care ocupă funcția de administrator al companiei este considerată beneficiar efectiv. Aceasta prevedere nu este pe placul întreprinderilor fondate de companii transnaționale pentru că administratorii sunt angajați ai afacerii și nu fondatori.

Prin urmare, asociațiile de business solicită ca prevederile legale să fie revăzute în așa fel în cât să fie reduse, maxim posibil, constrângerile asupra comunității de afaceri. Totodată, aceaste acțiuni nu trebuie să compromită scopul statului în combaterea spălării banilor și finanțării terorismului și prevederile internaționale în acest domeniu. În acest sens, urmează fie organizat un grup tehnic care să analizeze dacă legislația permite excluderea principalelor constrângeri prin intermediul regulamentele de activitate ale Agenției Servicii Publice și să vină, după caz, cu soluții.