Recomandări pentru sporirea siguranței în utilizarea cardului de plată

  • 31 окт. 2019, 16:17
  • 862

Pentru a preveni situațiile de fraudă, deținătorilor de card de plată le este recomandat să activeze opțiunea de aplicare a limitelor valorice pentru operațiunile efectuate prin intermediul cardului.

În caz de pierdere, furt sau alte situații suspecte, posesorul de card trebuie să informeze imediat banca și să solicite blocarea cardului, transmite IPN.

Serviciile suport carduri ale băncilor sunt disponibile non-stop. Totodată, se recomandă activarea serviciului de tip SMS-notificare prin care deținătorul de card să fie informat imediat despre tranzacțiile efectuate. 

Cu aceste recomandări vine Banca Națională a Moldovei pentru a spori siguranța în utilizarea cardului de plată.

BNM recomandă păstrarea în secret a PIN-ului, codului CVV2/CVC2/CID sau orice altă parolă aferentă utilizării cardului de plată. În cazul în care persoana nu-l poate memora și î-l scrie, acesta trebuie păstrat în siguranță, separat de cardul de plată. 

PIN-ul urmează să fie introdus într-un mod discret la efectuarea plăților la POS-terminale sau la retragerea numerarului de la bancomatele băncilor, pentru a evita reproducerea și utilizarea frauduloasă a acestuia de către persoane terțe.

Se recomandă modificarea periodică a PIN-ului, însă nu și utilizarea unei combinații de cifre comune pentru accesul la toate instrumentele de plată. 

În cazul apariției unei suspiciuni cu privire la deținerea neautorizată a acestuia de către alte persoane, se recomandă contactarea imediată a băncii și schimbarea PIN-ului. O altă recomandare ține de aplicarea unor limite valorice ale tranzacțiilor zilnice efectuate cu cardul de plată. Potrivit BNM, limita reprezintă valoarea maximă a tranzacțiilor sau un număr maxim de operațiuni care se pot efectua zilnic, săptămânal sau pentru o anumită perioadă, din contul de plăți la care este atașat cardul de plată.

În cazul eșuării unei tranzacții cu cardul de plată, este necesară verificarea promptă a soldului contului la care este atașat cardul de plată, vizualizând conținutul notificărilor recepționate sau prin intermediul aplicațiilor internet-banking, mobile-banking sau alte mijloace puse la dispoziție de banca emitentă în acest sens. 

Cardul trebuie păstrat în condiții ce ar exclude deteriorarea, pierderea și furtul acestuia sau compromiterea datelor înscrise pe el. Totodată, cardul nu trebuie transmis unor persoane terțe.

Cât despre utilizarea sigură a cardului de plată în mediul online, BNM recomandă verificarea în cadrul platformelor de comerț electronic prezența simbolurilor de 3D- Secure (Mastercad SecureCode, VERIFIED by VISA, American Express SafeKey). Acestea sunt de obicei afișate în partea de jos a paginii web a comerciantului. De asemenea, se recomandă verificarea faptului dacă site-ul comerciantului este securizat prin prezența logo-ului SSL sau adresa acestuia se începe cu „https://”, ceea ce indică criptarea informației transmise.

Nu trebuie furnizat niciodată PIN-ul, întrucât la efectuarea tranzacțiilor online acesta nu este necesar. Astfel niciun comerciant online nu are dreptul de a solicita introducerea acestuia într-un câmp dedicat pe platforma de comerț electronic. Este recomandată evitarea utilizării opțiunii „păstrarea datelor”, ce oferă posibilitatea efectuării tranzacțiilor viitoare fără a fi nevoie de a introduce datele cardului de plată. 

Deținătorilor de carduri li se recomandă să evite utilizarea rețelelor Wi-Fi publice pentru efectuarea tranzacțiilor online, întrucât acestea pot fi utilizate pentru capturarea datelor transmise.

BNM recomandă să nu fie accesate linkurile suspecte aflate în e-mailuri, rețele de socializare, programe de transmitere a mesajelor instant, mai ales în cazurile în care se solicită introducerea datelor personale sau a informațiilor de pe card. În cazul tranzacțiilor online, este recomandată utilizarea unui card virtual, pe contul căruia poate fi transferată doar suma necesară tranzacției. 

De asemenea, este indicată păstrarea documentelor confirmative aferente operațiunilor efectuate până la decontarea finală a sumelor de pe contul de card.