La Casa Sindicatelor a avut loc recent primul atelier de lucru pe aspecte de profiluri ocupaţionale în domeniul alimentaţie publică.
Valentina Chiriac, preşedinta Federaţiei Sindicale a Lucrătorilor din Comerţ, Alimentaţia Publică, Cooperaţia de Consum, Servicii, Restaurante şi Hoteluri „SindLUCAS” şi vicepreşedintă a Comitetului Sectorial pentru formare profesională în aceste domenii (HORECO), a menţionat că în prezent ne confruntăm cu o criză a specialiştilor în domeniul alimentaţiei publice.
Oportunități profesionale
„Programele de învăţământ de la şcolile profesionale, colegii şi Universitatea Tehnică, la specialităţi privind alimentaţia publică, trebuie să corespundă cerinţelor angajatorilor, dar, din păcate, nu există concordanţă. Absolvenţii instituţiilor de învăţământ din această sferă au cunoştinţe teoretice, dar în practică nu se descurcă, de cele mai multe ori. De aceea, e nevoie de elaborarea profilurilor ocupaţionale, documente care vor fi prezentate studenţilor în timpul orelor practice la unităţile de alimentaţie publică. Noi, membrii Comitetului sectorial, ne dorim ca tinerii specialişti să rămână să muncească acasă, iar profilurile ocupaţionale îi vor ajuta să devină buni specialişti şi să nu întâmpine dificultăţi la angajare. Pentru moment, mulţi tineri tind să plece peste hotare, pentru că salariile care li se propun din start la angajare sunt de numai 3000-4000 de lei. Tinerii însă ar avea mai multe oportunităţi de avansare profesională şi, respectiv, şi lefuri mai mari, dacă ar combina munca cu studiile şi ar merge să facă şi studii superioare”, a subliniat Valentina Chiriac.
Unul dintre organizatorii atelierului, Aurelia Vartic, coordonator responsabil de calificări şi evaluare în cadrul Proiectului „Concept”, susţine că piaţa muncii şi mediul academic merg pe drumuri diferite.
Sunt elaborate de reprezentanţi ai pieţei muncii și descriu care sunt atribuţiile specialistului.
„Totodată, responsabili ai mediului educaţional spun: bine, voi sunteţi nemulţumiţi, dar nici nu vă implicaţi în procesul de instruire, ca să ne spuneţi ce vreţi, astfel ca să vă putem livra „produsul” pentru necesităţile voastre. Vorbim despre instituţii care pregătesc muncitori, tehnicieni, ingineri. În prezent, în învăţământul profesional deja de ceva timp se implementează reforme, pentru a racorda cererea de pe piaţa muncii la oferta din educaţie. Una dintre aceste căi de apropiere este de a elabora nişte documente, nişte standarde comune, inclusiv profilurile ocupaţionale, care descriu care sunt atribuţiile şi sarcinile specialistului la locul de muncă. Aceste profiluri ocupaţionale sunt elaborate de reprezentanţi ai pieţei muncii, ei fiind cei care participă la acest atelier. Drept urmare a atelierului, va fi elaborat profilul ocupaţional pentru specialitatea tehnolog în alimentaţia publică”, a punctat Aurelia Vartic.
Gabriela Damian-Timoşenco, expert calificat în analiză ocupaţională, a remarcat în cadrul atelierului că profilurile ocupaţionale diminuează discrepanţa dintre cerinţele angajatorilor şi conţinuturile care vin prin intermediul sistemului de învăţământ.
90 la sută dintre absolvenţii instituţiilor de învăţământ nu au cunoştinţe practice.
„În baza acestor profiluri ocupaţionale, va fi elaborată calificarea şi va fi modernizat curriculumul. Este important, pentru că, după trei, patru, cinci ani, cei care vor absolvi colegiul cu profil tehnician în gastronomie să fie mai bine pregătiţi, pentru aşteptările pieţei muncii. O analiză efectuată la mai multe localuri de alimentaţie publică a demonstrat că 90 la sută dintre tinerii care vin de pe băncile şcolilor profesionale şi ale colegiilor în sfera alimentaţie publică nu sunt pregătiţi la modul practic, chiar dacă au cunoştinţe teoretice. Astfel, ei încep cariera ca ajutor de bucătar”, a precizat Gabriela Damian-Timoşenco.
Ateliere pe specialități
Este primul atelier din anul curent, organizat de Comitetul Sectorial HORECO pe aspecte de profiluri ocupaţionale, pentru elevii care învaţă la colegii, după care vor avea loc ateliere pe profiluri ocupaţionale pentru specialităţi care se studiază la universitate. Evenimentul a reunit şase specialişti din domeniu, între care bucătari şefi, tehnologi în alimentaţia publică, cu o experienţă de peste 20 de ani.
Persoanele respective sunt membri ai Comitetului Sectorial HORECO şi membri de sindicat din cadrul Federaţiei „SindLUCAS”.
Atelierele privind elaborarea profilurilor ocupaţionale sunt organizate de Comitetul Sectorial HORECO, în colaborare cu Asociaţia Obştească „Educaţie pentru Dezvoltare” şi Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, în cadrul Proiectului „Consolidarea învăţământului profesional în Republica Moldova” (CONCEPT).
Realizarea proiectului este finanţată de Fundaţia „Servicii de dezvoltare” din Liechtenstein. În cadrul proiectului, vor mai avea loc ateliere de lucru pe aspecte de profiluri ocupaţionale tehnolog în panificaţie, pentru colegii, după care, la sfârșitul lunii februarie, se va desfășura încă un atelier pentru specialităţi care se studiază la universităţi, cum ar fi ingineri tehnologi în produse alimentare ș.a.
La Casa Sindicatelor a avut loc recent primul atelier de lucru pe aspecte de profiluri ocupaţionale în domeniul alimentaţie publică.
Valentina Chiriac, preşedinta Federaţiei Sindicale a Lucrătorilor din Comerţ, Alimentaţia Publică, Cooperaţia de Consum, Servicii, Restaurante şi Hoteluri „SindLUCAS” şi vicepreşedintă a Comitetului Sectorial pentru formare profesională în aceste domenii (HORECO), a menţionat că în prezent ne confruntăm cu o criză a specialiştilor în domeniul alimentaţiei publice.
Oportunități profesionale
„Programele de învăţământ de la şcolile profesionale, colegii şi Universitatea Tehnică, la specialităţi privind alimentaţia publică, trebuie să corespundă cerinţelor angajatorilor, dar, din păcate, nu există concordanţă. Absolvenţii instituţiilor de învăţământ din această sferă au cunoştinţe teoretice, dar în practică nu se descurcă, de cele mai multe ori. De aceea, e nevoie de elaborarea profilurilor ocupaţionale, documente care vor fi prezentate studenţilor în timpul orelor practice la unităţile de alimentaţie publică. Noi, membrii Comitetului sectorial, ne dorim ca tinerii specialişti să rămână să muncească acasă, iar profilurile ocupaţionale îi vor ajuta să devină buni specialişti şi să nu întâmpine dificultăţi la angajare. Pentru moment, mulţi tineri tind să plece peste hotare, pentru că salariile care li se propun din start la angajare sunt de numai 3000-4000 de lei. Tinerii însă ar avea mai multe oportunităţi de avansare profesională şi, respectiv, şi lefuri mai mari, dacă ar combina munca cu studiile şi ar merge să facă şi studii superioare”, a subliniat Valentina Chiriac.
Unul dintre organizatorii atelierului, Aurelia Vartic, coordonator responsabil de calificări şi evaluare în cadrul Proiectului „Concept”, susţine că piaţa muncii şi mediul academic merg pe drumuri diferite.
Sunt elaborate de reprezentanţi ai pieţei muncii și descriu care sunt atribuţiile specialistului.
„Totodată, responsabili ai mediului educaţional spun: bine, voi sunteţi nemulţumiţi, dar nici nu vă implicaţi în procesul de instruire, ca să ne spuneţi ce vreţi, astfel ca să vă putem livra „produsul” pentru necesităţile voastre. Vorbim despre instituţii care pregătesc muncitori, tehnicieni, ingineri. În prezent, în învăţământul profesional deja de ceva timp se implementează reforme, pentru a racorda cererea de pe piaţa muncii la oferta din educaţie. Una dintre aceste căi de apropiere este de a elabora nişte documente, nişte standarde comune, inclusiv profilurile ocupaţionale, care descriu care sunt atribuţiile şi sarcinile specialistului la locul de muncă. Aceste profiluri ocupaţionale sunt elaborate de reprezentanţi ai pieţei muncii, ei fiind cei care participă la acest atelier. Drept urmare a atelierului, va fi elaborat profilul ocupaţional pentru specialitatea tehnolog în alimentaţia publică”, a punctat Aurelia Vartic.
Gabriela Damian-Timoşenco, expert calificat în analiză ocupaţională, a remarcat în cadrul atelierului că profilurile ocupaţionale diminuează discrepanţa dintre cerinţele angajatorilor şi conţinuturile care vin prin intermediul sistemului de învăţământ.
90 la sută dintre absolvenţii instituţiilor de învăţământ nu au cunoştinţe practice.
„În baza acestor profiluri ocupaţionale, va fi elaborată calificarea şi va fi modernizat curriculumul. Este important, pentru că, după trei, patru, cinci ani, cei care vor absolvi colegiul cu profil tehnician în gastronomie să fie mai bine pregătiţi, pentru aşteptările pieţei muncii. O analiză efectuată la mai multe localuri de alimentaţie publică a demonstrat că 90 la sută dintre tinerii care vin de pe băncile şcolilor profesionale şi ale colegiilor în sfera alimentaţie publică nu sunt pregătiţi la modul practic, chiar dacă au cunoştinţe teoretice. Astfel, ei încep cariera ca ajutor de bucătar”, a precizat Gabriela Damian-Timoşenco.
Ateliere pe specialități
Este primul atelier din anul curent, organizat de Comitetul Sectorial HORECO pe aspecte de profiluri ocupaţionale, pentru elevii care învaţă la colegii, după care vor avea loc ateliere pe profiluri ocupaţionale pentru specialităţi care se studiază la universitate. Evenimentul a reunit şase specialişti din domeniu, între care bucătari şefi, tehnologi în alimentaţia publică, cu o experienţă de peste 20 de ani.
Persoanele respective sunt membri ai Comitetului Sectorial HORECO şi membri de sindicat din cadrul Federaţiei „SindLUCAS”.
Atelierele privind elaborarea profilurilor ocupaţionale sunt organizate de Comitetul Sectorial HORECO, în colaborare cu Asociaţia Obştească „Educaţie pentru Dezvoltare” şi Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, în cadrul Proiectului „Consolidarea învăţământului profesional în Republica Moldova” (CONCEPT).
Realizarea proiectului este finanţată de Fundaţia „Servicii de dezvoltare” din Liechtenstein. În cadrul proiectului, vor mai avea loc ateliere de lucru pe aspecte de profiluri ocupaţionale tehnolog în panificaţie, pentru colegii, după care, la sfârșitul lunii februarie, se va desfășura încă un atelier pentru specialităţi care se studiază la universităţi, cum ar fi ingineri tehnologi în produse alimentare ș.a.