Profiluri ocupaţionale, pentru a atrage tinerii să lucreze acasă

  • 8 февр. 2019, 16:07
  • 595

La Casa Sindicatelor a avut loc re­cent primul atelier de lucru pe as­pecte de profiluri ocupaţionale în domeniul alimentaţie publică.

Valentina Chiriac, preşedinta Federaţiei Sindicale a Lucrătorilor din Comerţ, Ali­mentaţia Publică, Cooperaţia de Consum, Servicii, Restaurante şi Hoteluri „SindLU­CAS” şi vicepreşedintă a Comitetului Sec­torial pentru formare profesională în aces­te domenii (HORECO), a menţionat că în prezent ne confruntăm cu o criză a specia­liştilor în domeniul alimentaţiei publice.

Oportunități profesionale

„Programele de învăţământ de la şco­lile profesionale, colegii şi Universitatea Tehnică, la specialităţi privind alimentaţia publică, trebuie să corespundă cerinţelor angajatorilor, dar, din păcate, nu există concordanţă. Absolvenţii instituţiilor de în­văţământ din această sferă au cunoştinţe teoretice, dar în practică nu se descurcă, de cele mai multe ori. De aceea, e nevo­ie de elaborarea profilurilor ocupaţionale, documente care vor fi prezentate studen­ţilor în timpul orelor practice la unităţile de alimentaţie publică. Noi, membrii Comite­tului sectorial, ne dorim ca tinerii specialişti să rămână să muncească acasă, iar profilu­rile ocupaţionale îi vor ajuta să devină buni specialişti şi să nu întâmpine dificultăţi la angajare. Pentru moment, mulţi tineri tind să plece peste hotare, pentru că salariile care li se propun din start la angajare sunt de numai 3000-4000 de lei. Tinerii însă ar avea mai multe oportunităţi de avansare profesională şi, respectiv, şi lefuri mai mari, dacă ar combina munca cu studiile şi ar merge să facă şi studii superioare”, a subli­niat Valentina Chiriac.

Unul dintre organizatorii atelierului, Aurelia Vartic, coordonator responsabil de calificări şi evaluare în cadrul Proiectului „Concept”, susţine că piaţa muncii şi me­diul academic merg pe drumuri diferite.

Sunt elaborate de reprezentanţi ai pieţei muncii și descriu care sunt atribuţiile specialistului.

„Totodată, responsabili ai mediului edu­caţional spun: bine, voi sunteţi nemulţu­miţi, dar nici nu vă implicaţi în procesul de instruire, ca să ne spuneţi ce vreţi, astfel ca să vă putem livra „produsul” pentru necesi­tăţile voastre. Vorbim despre instituţii care pregătesc muncitori, tehnicieni, ingineri. În prezent, în învăţământul profesional deja de ceva timp se implementează reforme, pentru a racorda cererea de pe piaţa mun­cii la oferta din educaţie. Una dintre aceste căi de apropiere este de a elabora nişte do­cumente, nişte standarde comune, inclusiv profilurile ocupaţionale, care descriu care sunt atribuţiile şi sarcinile specialistului la locul de muncă. Aceste profiluri ocupaţi­onale sunt elaborate de reprezentanţi ai pieţei muncii, ei fiind cei care participă la acest atelier. Drept urmare a atelierului, va fi elaborat profilul ocupaţional pentru spe­cialitatea tehnolog în alimentaţia publică”, a punctat Aurelia Vartic.

Gabriela Damian-Timoşenco, expert ca­lificat în analiză ocupaţională, a remarcat în cadrul atelierului că profilurile ocupaţiona­le diminuează discrepanţa dintre cerinţele angajatorilor şi conţinuturile care vin prin intermediul sistemului de învăţământ.

90 la sută dintre absolvenţii instituţiilor de învăţământ nu au cunoştinţe practice.

„În baza acestor profiluri ocupaţionale, va fi elaborată calificarea şi va fi moder­nizat curriculumul. Este important, pentru că, după trei, patru, cinci ani, cei care vor absolvi colegiul cu profil tehnician în gas­tronomie să fie mai bine pregătiţi, pentru aşteptările pieţei muncii. O analiză efec­tuată la mai multe localuri de alimentaţie publică a demonstrat că 90 la sută dintre tinerii care vin de pe băncile şcolilor profe­sionale şi ale colegiilor în sfera alimentaţie publică nu sunt pregătiţi la modul practic, chiar dacă au cunoştinţe teoretice. Ast­fel, ei încep cariera ca ajutor de bucătar”, a precizat Gabriela Damian-Timoşenco.

Ateliere pe specialități

Este primul atelier din anul curent, or­ganizat de Comitetul Sectorial HORECO pe aspecte de profiluri ocupaţionale, pentru elevii care învaţă la colegii, după care vor avea loc ateliere pe profiluri ocupaţionale pentru specialităţi care se studiază la uni­versitate. Evenimentul a reunit şase speci­alişti din domeniu, între care bucătari şefi, tehnologi în alimentaţia publică, cu o ex­perienţă de peste 20 de ani.

Persoanele respective sunt membri ai Comitetului Sectorial HORECO şi membri de sindicat din cadrul Federaţiei „SindLU­CAS”.

Atelierele privind elaborarea profilurilor ocupaţionale sunt organizate de Comitetul Sectorial HORECO, în colaborare cu Asoci­aţia Obştească „Educaţie pentru Dezvolta­re” şi Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cer­cetării, în cadrul Proiectului „Consolidarea învăţământului profesional în Republica Moldova” (CONCEPT).

Realizarea proiectului este finanţată de Fundaţia „Servicii de dezvoltare” din Lie­chtenstein. În cadrul proiectului, vor mai avea loc ateliere de lucru pe aspecte de profiluri ocupaţionale tehnolog în panifi­caţie, pentru colegii, după care, la sfârșitul lunii februarie, se va desfășura încă un ate­lier pentru specialităţi care se studiază la universităţi, cum ar fi ingineri tehnologi în produse alimentare ș.a.