Producătorii de struguri și prune ar putea beneficia de granturi de 2,7 milioane de lei

  • 24 апр. 2019, 11:19
  • 634

Până la patru granturi în valoare de circa 2,7 milioane de lei vor fi acordate de USAID producătorilor și exportatorilor de prune și struguri de masă în cadrul proiectului Agricultura Performantă în Moldova (APM).

Acesta are drept scop implementarea tehnologiilor avansate post-recoltă care vor facilita conformarea cu cerințele specifice ale importatorilor din piața Uniunii Europene și vor contribui la creșterea exporturilor de prune și struguri de masă către această piață.

Astfel în urma implementării noilor tehnologii, agricultorii ar putea beneficia de linii și echipamente specializate pentru ambalarea produselor conform specificațiilor importatorilor, precum:

• Linii de producere a lăzilor de lemn cu bară orizontală;
• Instalații și echipamente necesare integrării în sistemele de tip pooling a lăzilor returnabile de plastic (IFCO, Europool, etc.).

Totodată, sunt acceptate alte tehnologii post-recoltă complementare care pot contribui la sporirea exporturilor de prune și struguri de masă către UE și alte piețe noi, precum pungi MAP, covorașe de absorbție a etilenei, echipamente de înregistrare a temperaturii și umidității relative, etc.

Potrivit Agenției de Dezvoltare Regională Sud, beneficiarii selectați vor primi sume individuale între șase sute de mii de lei și nouă sute de mii de lei. Pentru a demonstra angajamentul față de activitate, solicitantul trebuie să contribuie cu minim 50 la sută din suma totală a activități de grant.

De asemenea cel puțin un grant este rezervat pentru solicitanții din UTA Găgăuzia, Taraclia și localități din raioanele adiacente de-a lungul Drumului European E584, cu condiția corespunderii propunerii cu obiectivele acestei solicitări și a recomandărilor „Studiului de fezabilitate privind necesitățile de modernizare a infrastructurii post-recoltare în UTA Gagauzia și Taraclia” efectuat de către Proiectul APM.

Proiectul va organiza un atelier de pre-aplicare pe data de 25 aprilie 2019 la sediul APM, str. Alexei Mateevici 87, MD-2009, Chișinău, Republica Moldova, între orele 11:00 și 13:00. Acest atelier va oferi solicitanților eligibili și interesați posibilitatea de a adresa întrebări despre acest apel și a primi îndrumări referitor la modul de completare a formularului de aplicare. Persoanele interesate sunt solicitate să-și confirme participarea expediind numele participantului și denumirea organizației la grants@moldovaagro.com până la 24 aprilie 2019.