Prioritățile Consiliului Economic pentru 2019

  • 20 апр. 2019, 11:53
  • 545

În acest an am putea avea un nou Cod al muncii, mai multe servicii digitalizate, dar și un business ombudsman. Acestea sunt câteva din prioritățile pentru 2019 anunțate de Consiliul Economic de pe lângă Prim-ministru în cadrul Raportului anual de activitate pentru anul 2018.

În raport se menținează că prioritățile au la bază propunerile reprezentanților comunității de afaceri, donatorilor, instituțiilor guvernamentale.

Digitalizarea relațiilor dintre autorități și business

Digitalizarea economiei este o prioritate solicitată de mediul de afaceri care susține că ar putea genera economii majore pentru business și ar contribui la combaterea fenomenelor corupției, economiei tenebre și a salariilor în plic.

Promovarea plăților electronice și reducerea numerarului în economie

Promovarea plăților electronice și reducerea numerarului în economie este o altă prioritate a Consiliul pentru acest an, fiind sugerată ca măsură importantă pentru reducerea economiei informale și a fenomenului salariilor în plic.

În 2019, Consiliul va promova recomandările făcute de experți cum ar fi reglementarea și micșorarea comisionului pentru plățile cu cardul, achitarea salariilor și plăților sociale pe card, negocierea unor tarife mai mici pentru Moldova din partea prestatorilor sistemelor de plăți electronice internaționale și alte măsuri relevante.

Amendamente la Regulamentul privind modul de declarare a valorii în vamă

Subiectul amendamentelor la Regulamentul privind modul de declarare a valorii în vamă a mărfurilor este în vizorul platformei Consiliului Economic din vara anului 2017, după ce reprezentanții businessului au declarat că deseori, valoarea mărfii stabilită de inspector, depășește cu mult costul produsului declarat de importator, iar determinarea valorii pentru aceeași marfă, diferă de la un punct de trecere al frontierei la altul.

Serviciului Vamal a elaborat deja amendamente la Regulamentul cu privire la modul de declarare a valorii în vamă a mărfurilor, în baza recomandărilor experților. Documentul urmează a fi definitivat și completat pe parcurs, după care va fi propus spre avizare instituțiilor abilitate și expediat Guvernului spre aprobare.

Business Ombudsman

Crearea oficiului Ombudsmanului pentru comunitatea de afaceri este o soluție identificată de Consiliul în timpul discuțiilor despre reforma sistemului sancționator. Potrivit instituției, acesta va fi responsabil de monitorizarea și implicarea în cazurile de abuzuri din partea organelor de drept, va analiza cauzele ineficienței sistemului judiciar, cu elaborarea ulterioară a recomandărilor pentru reforme în domeniile respective.

Tarifele pentru apele reziduale

Potrivit Consiliului Economic, legislația actuală nu reglementează clar și rezonabil tratarea apelor reziduale industriale. În aceste condiții, Apă-Canal Chișinău a început să interpreteze prevederile legale diferit, modificând contractele cu agenții economici și majorând exagerat tarifele pentru apele reziduale, în unele cazuri chiar și de zece ori. Astfel, în 2019 urmează să fie elaborată soluția normativă pentru problema în cauză.

Facilitarea procedurilor birocratice în comerțul pe internet

Pentru facilitarea e-comerțului, Consiliul propune racordarea legislației Moldovei la rigorile UE și revizuirea legislației pe subiectul restituirii TVA, dar și elaborarea unui modul suplimentar în Sistemul Informațional Vamal ”Asycuda World”.

Avansarea Moldovei în Clasamentele Internaționale

În 2019, secretariatul Consiliului Economic urmează să discute promovarea mecanismului care poate ajuta la implementarea funcțiilor noi ale ministerelor, care țin de monitorizarea și îmbunătățirea poziției Moldovei în clasamentele internaționale și a percepției cetățenilor și a întreprinzătorilor cu privire la politicile și reglementările de stat. După aprobarea mecanismului, Secretariatul va participa la implementarea lui, asigurând implicarea potrivită a comunității de afaceri și experților în procesul de identificare a indicatorilor relevanți, a cauzelor performanței slabe în cadrul acestora și a soluțiilor pentru îmbunătățirea performanței, care urmează să fie resimțite de comunitatea de afaceri.

Codul Urbanismului și Construcțiilor

Proiectul Codului Urbanismului și Construcțiilor a fost adoptat în prima lectură în Parlament și este revizuit și discutat pentru eventuale amendamente înainte de a doua lectură, în baza propunerilor tuturor părților interesate.

Codul urmează să înlocuiască legislația existentă în domeniul urbanismului și construcțiilor. Secretariatul CE va depune efort pentru a asigura promovarea unei versiuni cât mai justificate/eficiente în ceea ce ține de reglementarea executării lucrărilor în construcție și recepția acestora.

Gestionarea deșeurilor alimentare

Necesitatea gestionării deșeurilor alimentare și modul în care acestea pot fi reduse ar putea fi transpuse într-un proiect de lege privind diminuarea risipei alimentare. Elaborarea proiectului este prevăzută în Planul de Acțiuni pentru anii 2014-2018 privind implementarea Strategiei de dezvoltare a comerţului interior în Republica Moldova pentru anii 2014-2020. Reprezentanții instituțiilor responsabile pentru elaborarea acestui proiect nu pot oferi expertiza necesară pe marginea subiectului risipei alimentare și au solicitat suportul Consiliului Economic în identificarea asistenței externe necesare în acest sens. Proiectul urmează a fi elaborat cu suportul experților IFC/Banca Mondială.

Legea Uceniciei

Actualul Cod al Muncii reglementează vag procesul de ucenicie. CE consideră necesar să se dezvolte un cadru legislativ menit să adapteze sistemul de formare profesională la nevoile economiei și să reducă șomajul în Moldova. Legea privind ucenicia și formarea profesională va fi propusă ca o lege care reglementează domeniul formării profesionale și va înlocui prevederile depășite ale Codului Muncii.

Un nou Cod al Muncii

În urma multiplelor reclamații ale comunității de afaceri privind reglementarea excesivă a relațiilor de muncă, un grup de experți ai Corporației Financiare Internaționale, la solicitarea Secretariatului Consiliului Economic a elaborat un nou Cod al Muncii. Acesta vine să liberalizeze relațiile dintre angajat și angajator în corespundere cu cele mai bune practici europene și principiile Organizației Internaționale a Muncii. Noul concept al Codului Muncii urmează să fie dezbătut cu mediul de afaceri și societatea civilă.

Facilitarea accesului IMM la finanțare

Accesul la finanțare a fost raportat de comunitatea de afaceri, ca una din constrângerile majore în dezvoltarea afacerilor, fiind afectate mai ales întreprinderile Mici și Mijlocii. Secretariatul CE își propune să inițieze discuții în cadrul platformei cu privire la finanțarea IMM, pentru a identifica principalele piedici și soluții pentru a facilita accesul la finanțare, inclusiv prin leasing/credite garantate cu active.

Crearea de stimulente pentru dezvoltarea asociațiilor de afaceri

La această prioritate, Consiliul susține că va veni cu sprijin în identificarea asistenței externe pentru realizarea cercetării privind barierele/provocările pentru crearea și funcționarea asociațiilor de afaceri locale, inclusiv prin propuneri de modificare a legislației.

Legea privind leasingul de personal

Asociațiile de afaceri - membre ale Consiliului Economic au notificat instituția despre lipsa de reglementări privind munca temporară (de exemplu leasingul de personal), făcând țara mai puțin competitivă în ceea ce privește flexibilitatea în reglementarea ocupării forței de muncă. Prin urmare, în legislația națională ar putea fi transpuse prevederile Directivei 2008/104/CE privind munca temporară, pentru a stimula crearea de locuri de muncă și integrarea pe piața muncii.

Comitetul Național Pentru Facilitarea Comerțului

Facilitarea comerțului și accesul la piețele internaționale este una din prioritățile cheie ale CE. În scopul punerii în aplicare a angajamentelor asumate de Moldova, Consiliului Economic i-au fost atribuite funcțiile Comitetului Național Pentru Facilitarea Comerțului. În anul 2019, Comitetul va pune în dezbateri provocările pe dimensiunea facilitării comerțului.