Povestea unei femei din Sangerei, care si-a deschis propriul atelier

  • 18 нояб. 2019, 10:49
  • 1 466
  • 1

A inceput sa croiasca rochii pentru fiicele sale, iar odata cu asta si... viitorul. Povestea unei femei din Sangerei, care si-a deschis propriul atelier. Rochiile ei sunt purtate de moldovenii stabiliti in Franta, Italia sau Statele Unite.

A inceput sa croiasca rochii pentru fiicele sale, iar odata cu asta si... viitorul. Este povestea unei femei din Sangerei, care si-a deschis propriul atelier. Acum cativa ani a inceput sa realizeze si costume traditionale, care au ajuns sa fie purtate de moldovenii stabiliti in Franta, Italia sau Statele Unite.

Loreta LISNIC, REPORTER PRO TV:“Ca in atelier e forfota mare se cunoaste inca de la intrare. La aceasta masina de cusut industriala, se brodeaza o ie, dincolo se cos costumele pentru o trupa de dans, iar in celalalt colt se calca o rochie pentru o clienta din raion.”

Lidia BIRSANU, CROITOREASA:“M-am dus sa fac niste cursuri, pentru ca am doua fetite si am vrut sa le cos acasa rochite. Nu m-am gandit ca voi face o afacere"

Asa a inceput aventura printre stofe, croieli si culoare a Lidiei Birsanu. Satula sa munceasca peste hotare, iar apoi sa vanda in frig la piata din oras, Lidia a hotarat sa faca cursuri de contabil. Pentru ca nu s-a putut angaja, si-a zis sa inceapa si un curs de croitorie.

Lidia BIRSANU, CROITOREASA:“Aveam doar o masina de cusut si un fier de calcat.”

A aplicat la un proiect pentru femei, care vor sa-si puna pe roate o afacere. Iar cu cei 500 de dolari si-a deschis atelierul.

Lidia BIRSANU, CROITOREASA: “In prima luna am facut 1300 de lei venit, m-a bucurat ca planul meu este realizabil.”

Pentru ca numarul comenzilor crestea, era greu sa faca fata. Asa ca a decis sa-si cumpere aparataj performant cu bani din granturile castigate. Dupa ce in atelier a adus masina de cusut industriala, a pornit dragostea pentru costumele traditionale, care au ajuns in mai toate colturile lumii - in Franta, Spania, Italia sau Statele Unite.

Lidia BIRSANU, CROITOREASA: “Acestea sunt printre primele costume nationale pe care le-am facut. Toate elementele care se brodeaza sunt elaborate de mine, in baza modelelor pe care le gasesc"

Odata cu visul ei, s-au indeplinit si altele. Lidia a creat zece locuri de munca.

“Cautam un loc de munca. Am venit, mi-a placut.”

“Foarte distractiv. Venim cu inima deschisa, dornice de a face ceva nou, pentru cineva si pentru noi.”

Iar clientii spun ca aleg atelierul ei in locul magazinelor din oras.

“Vreau sa comand un costum de print pentru gradinita. Sunt costume frumoase. In magazine nu-s asa frumoase.”

Intreprinzatoarea spune ca in curand isi va extinde atelierul si ca va mai deschide opt locuri de munca.