Povestea tânărului apicultor care a adus vestitul stup Flow Hive în Moldova: „Am început să învăț singur, din cărți”

  • 13 нояб. 2017, 8:37
  • 14 341
  • 11

Ion Onofraș activează în domeniul apiculturii de 4 ani. A învățat singut, din cărți, iar pe parcurs a întâlnit specialiști în domeniu de la care a învățat mult, deși spune că a învățat multe și de la începători ca și el. Afacerea lui este rezultatul unei idei care, inițial, părea să nu aibă drept la viață. A crezut însă mult în ea și crede că asta i-a dat puterea să se materializeze.

„Eu am fost mereu foarte atașat de natură. Acolo mă simt eu cel mai bine, în echilibru perfect cu tot ce mă înconjoară. Decizia de a rămâne în sat a fost dictată în primul rând de această legătură puternică care mă inspiră și încarcă mereu cu energie pentru acțiuni și inițiative noi”, spune Ion. 

Povestea tânărului apicultor care a adus vestitul stup Flow Hive în Moldova: „Am început să învăț singur, din cărți”

Afacerea lui Ion a fost finanțată în cadrul Schemei de Provocări Inovaționale PNUD Moldova, o competiție pentru start-up-uri simple și inovative, care susține antreprenorii motivați să își dezvolte cunoștințele și aptitudinile de business și să își lanseze propriile întreprinderi. Astfel, a devenit primul apicultor din Republica Moldova care a implementat tehnologia care permite obținerea mierii fără a deranja famiile de albine, numită Flow Hive.

Mi-a plăcut mereu să fiu cu un pas înainte, să integrez elemente inovatoare în ceea ce făceam. Acest lucru m-a și ajutat să testez soluția Flow Hive în Moldova, fiind unicul apicultor care folosește această tehnologie.

Povestea tânărului apicultor care a adus vestitul stup Flow Hive în Moldova: „Am început să învăț singur, din cărți”

La o etapă unde unica mea preocupare era cum să majorez numărul familiilor de albini și să obțin finanțare pentru asta, fericita coincidența de a întâlni echipa PNUD Moldova mi-a schimbat viața.

La un eveniment de orientare în carieră, consultanții ne-au propus să ne înscriem la cursuri de antreprenoriat sau căutare de job. Am ales prima opțiune, fiindcă mă interesa în mod direct care ar fi parcursul unei afaceri și ce ar trebui să schimb în mine pentru a gestiona cu succes un business.

Cursurile de antreprenoriat au contribuit enorm la dezvoltarea acelei părți din mine care nu se teme de riscuri, vrea să experimenteze și merge până în pânzele albe pentru obiectivele setate.

Acea parte mi-a permis să îmi prezint planul de afaceri în fața comisiei care urma să decidă dacă voi obține finanțare sau nu. Acea parte a luptat atunci când au apărut zeci de impedimente în procesul de import și certificare a tehnologiei Flow Hive”, mai spune Ion.

Mai mult, a organizat și o sesiune cu ocazia orientării profesionale a elevilor în care le-a prezentat stupii și afacerea sa.

Povestea tânărului apicultor care a adus vestitul stup Flow Hive în Moldova: „Am început să învăț singur, din cărți”

Pentru mine era important ca ei să vadă că este posibil să faci ceva deosebit și acasă, în Moldova. La rândul meu, când eram de vârsta lor, nu m-am inspirat din povestiri, ci din interacțiuni cu oameni reali care își concentrau toată atenția și energia în direcția visurilor lor.

Astăzi am trei stupi Flow Hive, unul a fost achiziționat din grantul oferit de PNUD Moldova, pe ceilalți doi i-am construit eu, folosind piese de la Flow Hive și carcase de lemn meșterite de mine.

Istoria mea este una cu un final frumos, unde sper că pasiunea și afacerea să trăiască fericiți împreună până la adânci bătrâneți”, se arată optimist antreprenorul.

Competiția la care a participat în cadrul PNUD face parte dintr-un program de suport cu 3 componente pentru antreprenorii în devenire, implementat în perioada 2015–2017 în cadrulRețelei Centrelor de Dezvoltare a Carierei în Republica Moldova. Proiectul a finanțat 32 afaceri noi și poate fi contactat în cadrul Centrului de Dezvoltare a Carierei din Comrat.

Flow Hive este tehnologia care permite obținerea mierii fără a deranja famiile de albine. Stupul este format din celule fagure deja formate parțial, iar albinele acoperă fagurele cu ceară, umple celulele cu miere și le căpăcesc ca de obicei. Când este pus în funcție robinetul, celulele formează canale care permit mierii să curgă liber.

Sistemul Flow Hive a fost inventat în Australia de Cedar Anderson și tatăl său, Stuart Anderson. În februarie 2015, aceștia au lansat o campanie pe Indiegogo cu scopul de a colecta $70.000. Campania a rezultat în colectarea a mai mult de $12 milioane, devenind cea mai de success campanie pe site-ul de crowdfunding din toate timpurile.