Povestea impresionantă a miliardarului care a rămas fără părinţi la vârsta de 4 ani

  • 28 сент. 2017, 12:06
  • 822

Roman Abramovici, proprietarul miliardar al clubului de fotbal Chelsea, este unul dintre cei mai puternici oligarhi ai Rusiei şi are legături strânse cu Kremlinul. 

Avea toate şansele să fie un sărăntoc. Cheia secretului unuia dintre cei mai bogaţi oameni ai lumii o reprezintă cei doi unchi evrei care i-au transmis cultul antreprenoriatului. În plus, a avut noroc să aibă şi o bunică tare pricepută! Unul dintre cei mai bogaţi oameni ai lumii ar fi vândut şi acum răţuşte din plastic dacă n-ar fi avut o familie descurcăreaţă.Istoria familiei oligarhului este destul de încâlcită. Publicaţia rusă Ekspress Gazeta notează că în toamna anului 1941, la Siktivkar (Rusia), a venit un tren cu persoanele deportate din Lituania, în urma ordinului dat de Stalin. Oamenii au parcurs sute de kilometri în vagoane destinate transportului de animale.

Departe de strălucirea din Knightsbridge, West London, unde deține un palat de opt dormitoare de 150 milioane de lire sterline, Abramovici și-a petrecut copilăria în regiunea pustie a Komi, în cercul rus al Arcticului. Regiunea are perioade lungi de întuneric în timpul iernii și straturi groase de gheață care ascunde rezervele uriașe de petrol.

Abramovici, născut în Lituania in 24 octombrie 1966, a fost orfan de la o vârstă fragedă. Părinții săi evrei, Irina și Arkady, au murit înainte ca el să împlinească vârsta de patru ani și a fost crescut de bunicii săi. Abramovici a renunțat la două colegii și a servit în armată înainte de a se arăta la Moscova ca un om de dreapta în fața lui Boris Berezovski, care a exercitat o putere uriașă sub conducerea președintele Boris Elțîn și a acumulat miliarde din dezmembrarea nemiloasă a activelor industriale ale Uniunii Sovietice.

Prima afacere al lui Abramovici a fost vânzarea de rațe de plastic dintr-un apartament din Moscova, dar după câțiva ani deja deținea mai multe conglomerate de petrol și numeroase ferme de porci. Până la vârsta de 21 de ani, Abramovich intrase pe piața neagră folosind banii primiți de la părinții soției sale. A cumpărat mai multe companii, printre care Russian Aluminum sau Evraz Group. Companiile sale au devenit în cele din urmă legale la începutul anilor '90. Până atunci, omul de afaceri pornise și lichidase deja peste 20 de firme. În aceea perioadă s-au dus lupte grele pentru industria rusească, iar Abramovich a ieșit învingător. De asemenea, el a deținut o parte din Sibneft, una dintre cele mai mari firme de petrol din Rusia, controlată de Berezovski, până când o anchetă penală privind acuzațiile de fraudă l-a forțat să plece în exil în Marea Britanie în 2001. În timp ce Berezovski a dispărut în Londra, Abramovici a fost puternic și îndrăzneț câștigând un loc în cercul interior al președintelui Elțîn. Abramovici a încasat o sumă destul de mare din vânzarea companiei Sibneft. Se presupune că tranzacția a fost de aproximativ 1,8 miliarde de lire sterline. La 26 de ani, Abramovich a fost arestat sub acuzația că ar fi furat bunuri ale statului. Nouă ani mai târziu, el avea să devină guvernator al provinciei Chukotka până în 2008. El susține și în ziua de azi că a fost nevinovat în respectivul caz: "Au fost probleme cu sistemul bancar. Banii pierduți de rafinărie au fost ulterior descoperiți, iar eu am fost eliberat", spune miliardarul rus.

Când Vladimir Putin a devenit prim-ministru al Rusiei în 1999 și apoi președinte un an mai târziu, Abramovici a intrat el însuși în politică. A devenit guvernator al regiunii Chukotka în 2000, după ce a câștigat 92% din voturi. În timp ce bogăția personală a lui Abramovici este imensă, sănătatea economică a lui Chukotka este în contrast puternic. Regiunea se află în criză economică și a fost declarată în stare de faliment.

Abramovici a cheltuit milioane din propria avere pentru a investi în școli, locuințe noi și infrastructură, o cheltuială pe care a estimat-o între 120-180 milioane de lire sterline. "Nu pot spune exact cât de mult", s-a confesat oligarhul rus.

Principalele sale surse de bogăție sunt petrolul, oțelul și aurul. Are un portofoliu imens de imobile, iahturi, mașini rapide și picturi și este renumit pentru cheltuielile sale curajoase.

Abramovici a fost căsătorit de două ori. S-a căsătorit cu prima sa soție, Olga Yurevna Lysova, în decembrie 1987, dar a divorțat până în 1990, doar trei ani mai târziu. A doua căsătorie a fost în 1991 cu Irina Vyacheslavovna Malandina a durat 16 ani. Abramovici are şase copii, doi cu prima soție și cinci cu a doua.

Luxul și opulența sunt cele mai bune cuvinte pentru a caracteriza viața miliardarului rus Roman Abramovich. Petrecerile pe care le organizează sunt deja legendare, precum cele de Revelion din insula St. Barts.
Are o avere estimată de 7.8 miliarde de dolari (2015), ceea ce înseamnă că este a 12-a cea mai bogată persoană din Rusia.
Este patronul echipei de fotbal Chelsea
Deține cel mai mare yacht din lume.
În urmă cu câțiva ani a cumpărat 62 de limuzine Maybach antiglonț
Pentru deplasarile în aer folosește avionul său personal, un Boeing 767 poreclit "Banditul"
Deține un Ferrari FXX, automobil construit doar pentru curse. Mai are în colecție un Porsche Carrera GT modificat, Bugatti Veyron, Maserati MC12 Corsa și un Ferrari 360.
Avea o armată de 40 de bodyguazi care-l păzea, potrivit presei britanice. Informație relatată în 2010-2011.