PNUD Moldova selectează comunități partenere și Asociații de băștinași care vor contribui la dezvoltarea locală

  • 27 марта 2019, 10:20
  • 548

PNUD Moldova anunță un concurs de preselectare a 35 localități beneficiare ale etapei a II-a a proiectului „Migrație și dezvoltare locală”, finanțat de Guvernul Elveției, în perioada 2019-2022.

Din cele 35 localități preselectate, 25 vor beneficia de co-finanțare de până la 60.000 USD pentru proiecte de dezvoltare economică a comunităților.

„Fiecare al treilea cetățean al Moldovei este plecat peste hotare, ceea ce privează comunitățile de contribuția acestora în dezvoltarea locală. Iată de ce în cea de-a doua etapă proiectul se concentrează pe inițiative de dezvoltare economică locală, cu implicarea diasporei”, susține Oxana Maciuca, managera proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală”.

Guvernul Elveției, prin intermediul PNUD, își propune implicarea diasporei în dezvoltarea locală. Va fi susținută crearea și dezvoltarea unor asociații de băștinași active la nivel local, prin două programe de granturi: „Acceleratorul Asociațiilor de băștinași (AdB)” și „Incubatorul Asociațiilor de băștinași”. Aceste programe se vor desfășura anual pe durata implementării proiectului.

Pentru competiția „Acceleratorul AdB” pot depune dosarele Asociațiile de Băștinași înregistrate, cu cel puțin un an de activitate demonstrată. Anual vor fi susținute cel puțin 15 inițiative ale migranților, cu până la 10.000 USD fiecare, în baza formulei 1+1 (valoarea grantului va fi echivalentă cu contribuția băștinașilor), în limita bugetului disponibil.

În cadrul programului „Incubatorul AdB” vor fi susținute grupurile de inițiativă sau asociațiile de băștinași nou-create sau în proces de creare. Anual vor fi oferite până la 20 granturi a câte 1.000 USD pentru implementarea primelor inițiative de dezvoltare locală.

„În perioada 2015-2018, PNUD a contribuit la crearea a 38 de asociații de băștinași. Aceasta a avut un efect multiplicator, fiind create altele 100, la inițiativa autorităților locale și diasporei. Suntem siguri că aceste asociații, susținute și abilitate, pot implementa proiecte generatorare de venituri pentru cetățeni”, a menționat Oxana Maciuca.

Pentru clarificarea întrebărilor apărute, PNUD va organiza patru întruniri regionale de informare în zonele de Nord, Centru, Sud și UTA Găgăuzia. Locațiile, data și ora exactă a evenimentelor vor fi anunțate suplimentar prin intermediul Congresului Autorităților Publice Locale în Moldova (CALM), se arată într-un comunicat de presă.