Petru Chiriac: „Trebuie să ne includem mai activ în soluţionarea problemelor membrilor de sindicat”

  • 27 дек. 2018, 14:50
  • 725

Pentru sindicate, 2018 a fost un an cu multe incertitudini. Nu toate pro­blemele oamenilor muncii au putut fi soluţionate. Mai rămân încă multe rezerve în plan legislativ, social, eco­nomic, legate de retribuirea muncii, valoarea pensiilor. De aceea, sindica­tele trebuie să se includă mai activ, cu mai multă principialitate în soluţi­onarea nevoilor salariaţilor.

În acelaşi timp, au fost făcuţi paşi hotărâţi în ceea ce priveşte strategia CNSM pentru 2017- 2022 prin prisma încheierii contrac­telor colective de muncă. Anul 2018 a fost consacrat acestui deziderat, iar în atingerea lui s-au angajat toate sindicatele, mai ales de nivelul unu, doi şi de ramură. Sindicatele şi-au propus ca în toate organizaţiile să fie încheia­te contracte colective de muncă.

Mişcarea sindicală a înregistrat unele suc­cese în materie de pregătire a formatorilor sindicali. În jur de 25 de persoane tinere au participat la un ciclu de instruiri pentru a de­veni activişti şi lideri de sindicat de diferite ni­veluri. Acesta este un pas în direcţia reînnoirii, întineririi mişcării sindicale.

Totodată, de curând, 23 de persoane de­legate de sindicatele de ramură au absolvit Şcoala negociatorului sindical. Acestea au fost instruite în cadrul a trei sesiuni, desfăşu­rate în perioada octombrie-decembrie.

Nu mai puţin semnificativ este şi faptul că, în noiembrie, Comitetul Confederal a adop­tat o hotărâre privind instituirea funcţiei de reprezentant al CNSM în teritoriu. În prezent, se află în stadiu de finalizare procesul de de­semnare a acestor reprezentanţi. Aceasta va duce la înviorarea mişcării sindicale, vor fi or­ganizate mai des întâlniri cu activul sindical din teritoriu, vor fi studiate problemele mem­brilor, pentru a fi transferate la structurile sin­dicale de nivelul trei şi patru.

În 2018, Comisia de Femei a CNSM a pur­tat tratative cu reprezentanţii Parlamentului, ai Guvernului pentru îmbunătăţirea situaţiei social-economice a femeii la locul de muncă. S-a convenit ca, în viitor, în aceste procese să fie implicate activ şi organizaţiile de femei ale sindicatelor de ramură.

De asemenea, tinerii au avut parte de de­plasări peste hotare, au desfăşurat diferite fo­rumuri, flash-moburi, au organizat întâlniri cu studenţii şi i-au informat despre esenţa sin­dicalismului, activităţile de bază, avantajele calităţii de membru al acestei organizaţii.

Pledăm pentru aceea ca 2019 să fie anul recrutării de noi membri. Or, de la un an la al­tul, din diferite motive, obiective şi subiective, numărul de membri este în descreştere.

Totodată, 2019 va fi consacrat şi continuării procesului de încheiere a contractelor colec­tive de muncă. Acest act normativ contribuie la depăşirea problemelor şi este obligatoriu atât pentru angajator, cât şi pentru salariaţi.

Vrem să contribuim şi în continuare la mic­şorarea numărului de accidente de muncă prin implementarea normelor de securitate şi sănătate în muncă şi de igienă a muncii la întreprinderi.

Dorim şi ca tinerii să simtă mai mult spri­jin din partea sindicatelor. Când spunem că ei sunt viitorul ţării, trebuie să înţelegem că trebuie promovaţi şi susţinuţi astăzi.

Sindicatele din ţara noastră au reuşit să stabilească bune relaţii internaţionale, mate­rializate prin proiecte, programe de instruire, schimburi de vizite, de bune practici cu sindi­calişti din alte state.

În contextul problematicii abordate la Congresul IV al Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor, desfăşurat în decembrie, sin­dicatele trebuie să facă tot ce le stă în puteri. Prioritare sunt influenţarea proceselor legate de atragerea investiţiilor, crearea locurilor de muncă, atenuarea migraţiei, majorarea salari­ilor, instituirea de noi facilităţi, protecţia sala­riaţilor şi asigurarea unui viitor la baştină.