Peste nouă mii de locuri de muncă vacante, în Moldova. Ce domenii duc lipsă de specialiști

  • 12 марта 2019, 11:01
  • 1 930

Peste nouă mii de locuri de muncă sunt vacante în Republica Moldova. Pentru persoanele cu nivel de instruire superior și mediu de specialitate cele mai multe posturi vacante sunt disponibile în domeniul sănătății (314). În aspect teritorial, cele mai multe locuri vacante sunt disponibile în Chișinău și Bălți, iar cele mai puține în Edineț și Ocnița.

Conform bazei de date a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă la data de 11 martie curent, pentru persoanele cu nivel de instruire superior şi mediu de specialitate sunt disponibile 1974 locuri de muncă vacante, constituind circa 20% din numărul total de locuri vacante. Pe lângă domeniul medicinei cele mai multe locuri vacante sunt disponibile în poliție (243) și sectorul financiar (186).

Pentru persoanele cu nivel de instruire secundar profesional și pentru muncitorii necalificați, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă oferă 7851 locuri de muncă, ce constituie 80% din numărul total de locuri de muncă vacante. Dintre care 2432 sunt disponibile în industria textilă și confecții.

Muncitorilor necalificați li se pun la dispoziție următoarele locuri de muncă: muncitor auxiliar 656, muncitor necalificat în agricultură, silvicultură și grădinărit 161, hamal 123, îngrijitor încăperi de producție și serviciu ș.a.