Pentru mamele care se întorc la muncă, presiunea e uriaşă: Cum pot împăca jobul şi familia

  • 19 окт. 2017, 16:04
  • 683

Cariera unui om e o parte din identitatea sa. Numai că identitatea suferă modificări în timp, iar nașterea unui copil este de regulă un factor declanşator de schimbare. Astfel, acest moment devine o șansă de renaștere pentru părinți, care implică regândirea propriului scop, rol, a obiectivelor și perspectivei asupra vieții și lumii. Nu e, deci, de mirare că mamele își regândesc statutul social și uneori decid să aleagă un alt drum în carieră, care cadrează cu noua identitate și viziune.

rebuie menționat că o proaspătă mămică traversează o perioada de schimbări critice la nivelul sistemul nervos și adaptarea la un nou rol, deosebit de toate cele asumate până acum, va fi și ea solicitantă și responsabilizatoare.

Schimbările  acestea transferă resursele mamei de pe palierul mental pe cel emoțional, explică pentru Revista CARIERE psihologul Irina Stoica, care face parte din comunitatea Work at Home Moms.

Ea aminteşte că americanii au venit cu expresia amuzantă „mommy brain”, care face referire la lucrurile pe care le "experimentează" proaspetele mămici: pierderile de memorie, lipsa de concentrare și dificultatea de a procesa rapid informația

Psihologul susţine că acest „creier de mamă” nu si-a pierdut capacitățile; el este doar "acordat" diferit, căci mămica are nevoie sa își simtă copilul pentru a-i putea răspunde ușor și rapid nevoilor.

Dar ce te faci când trebuie să te întorci la muncă?

Sigur că aceste modificări sunt importante pentru copil, însă în momentul în care mama decide să revină în câmpul muncii, conectarea parțială la ceea ce mai ieri prezenta cea mai mare importanță, poate fi semnalată și sancționată de angajator. Acum, totul va fi gândit luând în calcul familia extinsă.

"Compromisurile, statul peste program, activitățile extra-program neplătite, deplasările și participarea la cursuri în vederea obținerii de performanțe, vor fi mai puține. În funcție de interesele companiei și de felul în care se renegociază atribuțiile, disponibilitatea și salariul, revenirea la job poate rămâne o opțiune bună sau se ia în calcul reorientarea.

Din păcate, multe companii își suprasolicită angajații. Orele de muncă depășesc programul negociat, responsabilitățile și atribuțiile depășesc angajamentul asumat inițial, targeturile cresc și acest lucru, chiar dacă e însoțit de o promovare și/sau o mărire de salariu, tot solicită întreaga atenție și energie a individului. Când mama se întoarce la locul de muncă, cât timp copiii sunt foarte mici, ea nu va mai putea răspunde în același mod și cu aceleași motivații cerințelor acceptate și satisfăcute anterior", atrage atenţia psihologul.

Presiunea este uriașă pentru o mamă cu copii mici care se întoarce la muncă. Pe de o parte, angajatorul se așteaptă la aceleași performanțe, pe de alta copiii vor intra în comunitate, ceea ce de obicei înseamnă o perioadă de adaptare și perioade de îmbolnăviri, când mama va trebui să fie prezentă și disponibilă. 

"Desigur că o decizie de a urma altă cale în carieră sau de a schimba locul de muncă e dificilă. Suntem destul de comozi și inflexibili și ieșim greu din zona noastră de confort. Pe de altă parte, considerăm că am investit mult pentru a ajunge unde suntem și ne e teamă să nu pierdem stabilitatea financiară cu care ne-am obișnuit.

O decizie de asemenea natură nu trebuie luată impulsiv și trebuie cântărite toate plusurile și minusurile foarte bine. Un copil nu este un proiect și starea lui psihică și dezvoltarea sunt puse în legătură directă cu primii ani de viață, în care e recomandat să fie îngrijiți cu afecțiune și stimulați de părinți", mai spune psihologul.

Ce trebuie să aibă în vedere mamele care se întorc la muncă sau fac o schimbare de carieră

Copiii sunt diferiți și părinții sunt diferiți. Nevoile lor sunt diferite și în legătură cu tipologia și experiențele lor de viață.

Singurul lucru care ajută în luarea oricărei decizii ce vizează și are consecinte asupra copilului este conectarea reală și autentică la acesta, subliniază psihologul. "Ce simțim în urmă conectării ne poate deturna de la piste false sau irelevante. Desigur, pentru o conectare autentică va trebui că noi înșine să fim conectați la copilul din noi și să fim împăcați cu propria copilărie", spune Irina Stoica.

Deseori, oamenii sunt convinși că alegerile lor se fac în baza raționamentelor clare și calculele nu pot da greș. Dar inconștientul funcționează, experiențele și traumele trecutului ne marchează prezentul dacă nu sunt vindecate. Orgoliul, imaginea, demnitatea, puterea, frica nu au legătură cu dragostea și de cele mai multe ori nu au legătură cu fericirea, potrivit psihologului.

De ce? Pentru că avem tendința să complicăm totul. "Credem că e nevoie de foarte multe pentru copiii noștri. În fapt, ar trebui să ne dorim doar să fie fericiți și sănătoși", spune Irina Stoica.

Ne naştem geniali, dar ceva se întâmplă pe parcurs

"Cât despre resursele proprii, pentru că spuneam că o naștere poate aduce cu sine o renaștere pentru părinte, e un moment prielnic pentru a (re)găsi în tine resursele proprii ție și ce te face special. Trebuie să fim atenți la asumarea răspunderii pentru cine suntem și pentru ce avem de făcut", potrivit psihologului.

Ea menţionează o chestiune semnificativă, pe care o spunea F. Dolto, anume că ne naștem cu toții geniali.

"Copilul mic e un geniu, doar că genialitatea lui se *pierde* atunci când e forțat să se manifeste în câteva direcții fixe pe care oamenii le stabilesc și dictează în sistemele de învățământ. Deci avem nevoie să ne întoarcem la noi, să lăsăm planurile comunităților și oamenilor care nu și-au construit viața așa cum doreau, și să aflăm despre noi ce putem face și ce ne-ar plăcea să facem", încheie psihologul.