Părintele Ghenadie Dascăl muncește din greu pentru a-și ajuta sătenii și a-și întreține familia

  • 5 окт. 2018, 10:55
  • 784

Își schimbă sutana pe haine de muncă și merge aproape în fiecare zi să câștige un ban. Vorbim despre părintele Ghenadie Dascăl din satul Văratic, raionul Râşcani, care, pe lângă faptul că propovăduiește în rândul creștinilor, muncește din greu pentru a-și ajuta sătenii și a-și întreține familia.

Ghenadie Dascăl slujește la Biserica „Sfântul Nicolae” din satul Văratic de 22 de ani. Este printre puținii preoți din țară care nu impune taxe şi care se dedică pe deplin enoriașilor. Ghenadie Dascăl este și tată a patru copii.

„Ar fi bine măcar o parte din cheltuielile noastre să le ducem noi, să nu le punem greutatea asta pe umerii satului. Și ne străduim noi să ne câștigăm un ban de cheltuială, ținem animale, ținem păsări și mă ocup de lucrări de construcție”, a spus preotul, Ghenadie Dascăl.

La început se jena de faptul că după ce ieșea din biserică, mergea să muncească în construcții. Cu timpul, însă, acest fapt a devenit ceva firesc.

„Cel mai mult am construit sobe, ceea ce ține de încălzire, anume de încălzire, dar am făcut lucrări diferite, și de acoperișuri și de pod, podele, de montat o ușă, o fereastră.Zi de zi m-am specializat, am trecut tot la lucrări noi, la lucrări plătite mai bine, dar asta a venit cu timpul”, a comunicat preotul, Ghenadie Dascăl.

Localnicii spun că preoți ca Ghenadie Dascăl nu mai găsești.

„Noi avem un părinte de aur în sat. Ca dânsul preoți nu-s. Eu nu am mai auzit să existe așa preoți”.

„E un preot foarte bun. Ca lucrător de rând lucrează în toate sferele. Este un lucrător excelent”.

„Părintele Ghenadie nu e numai părinte, și nu e numai tată și soț în familie, da e un om din mâinile căruia iese cele mai frumoase lucruri”.

„E un om foarte cuminte, foarte omenos și foarte înțelept cu lumea. El muncește cinstit”.

Părintele Ghenadie îi ajută și pe cei nevoiași. El a inaugurat o cantină socială în curtea bisericii, care funcționează cu sprijinul enoriaşilor. Tot aici, oamenii organizează și parastasuri.

„Cam din primii ani am făcut cantina, când am venit la Văratic. Săli pentru a face, de exemplu, praznicuri, după înmormântare, nu erau, și se făceau pe acasă, mai des în drumuri, mai rar în ogradă, și pe vreme rea, când ploua chiar peste bucatele care erau propuse, ningea și am zis că ar fi bine să fie undeva un loc cât de cât dosit”, a afirmat preotul, Ghenadie Dascăl.

Preotul Ghenadie Dascăl spune că nu-și va părăsi niciodată creștinii din Văratic și va continua să slujească la biserica din sat. În prezent, populaţia din Văratic numără circa 2 mii 300 de oameni.