Omul cel mai vizibil din firmă. De ce nimeni nu-l iubește

  • 12 окт. 2016, 12:35
  • 759

Unele locuri de muncă sunt toxice pur și simplu, din cauza cerințelor sau a culturii organizaţionale. Din fericire, acest lucru nu se întâlneşte la tot pasul, dar…În unele cazuri, e posibil ca unii dintre colegi să devină angajaţi toxici fără să realizeze. Sau chiar tu să fii acela!

Problema este, de fapt, cu mult mai amplă. În cartea lor din 2014, Psihovampirii. Despre relaționarea pozitivă cu hoții de energie, tradusă și editată de Asociația Română de Psihoterapie Pozitivă, Hamid Peseschkian și Connie Voigt identifică și descriu 12 tipuri de așa-numiți „vampiri psihologici”. 
„Desigur, uneori putem fi noi aceia, în relație cu ceilalți”, precizează Alina Stepan, psihoterapeut Mind Essence și director Ipsos Research. ”Când ești într-un loc de muncă în care te simți tensionat, agitat sau chiar agresat, amintește-ți că există mai multe tipuri de asemenea <vampiri psihologici>”, mai subliniază Alina Stepan, cea care a definit asemenea tipologii, în anterioarele episoade online pe acest subiect.

Plin de frustrări

”Episodul de azi e mai trist, căci vampirul  pe care îl vom cunoaște este Vampirul Depresiv! Aparent arogant și plin de frustrări, este omul cel mai vizibil din firmă...mai ales atunci când lipsește de la birou, căci toți colegii se bucură că pot relaționa și comunica normal unul cu celalalt”, adaugă Alina Stepan.
Mai aflăm că nimeni nu-l iubește, căci vorbește de rău pe toata lumea, ca strategie de a se apăra înainte de a fi atacat. Apoi, vampirul depresiv își atrage, ca un cameleon cu limba lungă si lipicioasa, victimele în bârlogul sau. Si te duci, doar ca sa afli de încă o catastrofă definitiva și insurmontabilă care s-a petrecut.
”Vampirul depresiv își decupează realitatea într-un mod bizar și îngust. Fiecare zgomot din jur este o insultă la adresa efortului lui de a se concentra, indiferent că are sau nu ceva important de lucru. Își imaginează că oamenii vorbesc mereu despre el și nu întotdeauna spun lucruri măgulitoare. De multe ori, își închipuie chiar că este intenționat împiedicat să își facă treaba, doar pentru că oamenii sunt răi, lipsiți de empatie și mai favorizați de soartă. Nu sunt oameni care funcționează bine în echipă, iar stima lor de sine știrbită, care aduce după sine asumarea unei aroganțe extrem de deranjante pentru cei din jur, nu reușește decât să îi facă să arate și mai mult lacunele de relaționare pe care le au”.

Care sunt devizele

Oamenii influenți, extravertiți, pozitivi și cu personalitate puternică îi sunt victime predilecte pentru că, în compania acestora, ies și mai tare la iveală tendințele sale negativiste, care sabotează orice inițiativă și orice progres.
Alina Stepan consideră că ”vampirul depresiv are o capacitate de autoreflecție  foarte scăzută. Extrem de rar se întreabă dacă nu cumva oamenii, mulți, care pleacă din firma fac lucrul acesta din cauza lui, sau daca nu cumva contractul pierdut a <beneficiat> de contribuția sa. Devizele sale? Un buchet din flori una și una: <Toți ceilalți sunt de vină>, <Nimic nu e bun> și <Sunteți niște incapabili>. Acestea sunt mantrele sale personale pe care, dacă ar putea, le-ar agăța la intrarea în biroul său”.
Șarmul personal si simtul umorului? Inexistente, căci nu ia viața ușor și nici nu-și imaginează ce ar putea găsi de râs. Pericolul aici este că victimele ajung să vadă doar aroganța, toanele și accesele de furie și nu depresia care se ascunde în spatele acestor manifestări. După ce ai citit descrierea de mai sus, ai depistat un vampir depresiv în viața ta? Te simți o victimă reală, sau potențială? Iată și câteva sugestii de apărare, pe care le recomandă Alina Stepan.

”Poate surprinzător și deosebit față de recomandarea autorilor cărții în relaționarea cu vampirul-capcană, discutată în primul episod al acestui mini-serial, de vampirul depresiv nu trebuie să fugi! De multe ori, chiar alți vampiri cad prada vortexului de energie negativă creat de un vampir depresiv în jurul său.
Apropiați-vă de ei și încercați să îi cunoașteți așa cum sunt ei cu adevărat, dincolo de platoșă, de frustrări și aroganță. Acest lucru le va crește stima de sine, ceea ce îi va face să se deschidă și mai mult. Poate părea surprinzător, însă strategia de apărare față de un vampir depresiv este să vă apropiați de el și să îl ajutați. Nimeni nu vrea să trăiască ca și cum ar avea permanent un nor mare, negru și greu deasupra capului... ”.